Η Shere Hite ερεύνησε τον γυναικείο οργασμό και μισήθηκε γι’ αυτό
Η Αμερικανίδα πρωτοπόρος ερευνήτρια είχε αμφισβητήσει τους μύθους γύρω από την γυναικεία σεξουαλικότητα αλλά λόγω της σφοδρής κριτικής είχε οδηγηθεί σε αυτοεξορία στην Ευρώπη.
«Πάρα πολλοί άντρες φαίνεται να πιστεύουν, με μάλλον αφελές και εγωκεντρικό τρόπο, πως ό, τι αρέσει σε αυτούς αυτομάτως πρέπει να αρέσει και στις γυναίκες.»
Με τέτοιου είδους δηλώσεις της η Shere Hite- η πρωτοπόρος ερευνήτρια που πέθανε φέτος σε ηλικία 77 ετών- κατάφερε να γίνει ηρωίδα του φεμινισμού αλλά και μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες στην Αμερική της δεκαετίας του ’70.
Με το επαναστατικό της έργο που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «The Hite Report» η ίδια κατάφερε να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις που επικρατούσαν ως τότε σχετικά με την γυναικεία σεξουαλικότητα.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1976 παρουσίαζε τις απόψεις 3.500 γυναικών σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τον γυναικείο οργασμό.
Καταρρίπτοντας τις αντρικές αντιλήψεις επί του θέματος, οι οποίες ήταν και οι μόνες που ακούγονταν δημόσια μέχρι τότε, αντιμετωπίστηκε από πολλούς με χλευασμό και προκάλεσε αντιδράσεις. Το Playboy μάλιστα είχε παραφράσει τότε τον τίτλο του βιβλίου από «The Hite Report» σε «Hate Report» επικρίνοντάς το.
Λόγω της έντονης και διαρκούς κριτικής που δεχόταν στις ΗΠΑ η συγγραφέας τελικά απαρνήθηκε την αμερικανική της υπηκοότητα το 1995.
Η Shirley Gregory, όπως ήταν αρχικά το όνομά της, γεννήθηκε στη συντηρητική πολιτεία του Μισσούρι στην Αμερική, και για κάποια περίοδο εργάστηκε ως μοντέλο στη Νέα Υόρκη.
Για να καταφέρει να πληρώσει για τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, συμφώνησε κάποτε να εμφανιστεί σε μια διαφήμιση για γραφομηχανές. Δίπλα στην εικόνα της ξανθιάς και ψιλόλιγνης Shere με την γραφομηχανή οι διαφημιστές είχαν τοποθετήσει την ατάκα «Μια γραφομηχανή τόσο έξυπνη που εκείνη δεν χρειάζεται να είναι καθόλου».
Όταν η ίδια είδε τελικά την σεξιστική λεζάντα θύμωσε τόσο που άρχισε να συμμετέχει σε διαμαρτυρίες εναντίον της ίδιας της διαφήμισης στην οποία συμμετείχε.
Λίγο αργότερα, όταν συμμετείχε σε μια συνάντηση της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών, η Hite έθιξε το ζήτημα του αν όλες οι γυναίκες είχαν οργασμούς. Στο δωμάτιο αρχικά έπεσε σιωπή ενώ τελικά κάποια πρότεινε στην Hire να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.
Το «The Hite Report: A National Study of Female Sexuality (Μια εθνική μελέτη της γυναικείας σεξουαλικότητας)» ήταν η έκθεση που προέκυψε από την εν λόγω έρευνα και έγινε διεθνές μπεστ σέλερ πουλώντας συνολικά 50 εκατομμύρια αντίτυπα.
Στο βιβλίο χιλιάδες συμμετέχουσες μιλούσαν για της απολαύσεις και τις απογοητεύσεις της σεξουαλικής τους ζωής. Για πρώτη φορά μάλιστα η Hite ζητούσε από τις γυναίκες να εκφραστούν ελεύθερα γύρω από το θέμα, αντί να παρέχει (περιοριστικά και προκατειλημμένα) ερωτήματα πολλαπλών επιλογών στα οποία βασιζόταν η μέχρι τότε η σχετική έρευνα.
Πάνω από το 70% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν σε οργασμό μόνο μέσω διεισδυτικού σεξ με άνδρες και πως χρειάζονταν ερεθισμό της κλειτορίδας για να φτάσουν στην κορύφωση.
«Ήμουν η μοναδική φεμινίστρια στο χώρο της σεξουαλικής έρευνας», είχε πει η Hite στην Guardian το 2011. «Προσπάθησα να επεκτείνω την ιδέα της σεξουαλικής δραστηριότητας ώστε να συμπεριλάβει τον γυναικείο οργασμό και τον αυνανισμό».
Πράγματα τα οποία πλέον ακούγονται συνηθισμένα, για την εποχή ήταν πρωτάκουστα. Η φεμινίστρια συγγραφέας Julie Bindel αναφέρει πως η πρωτοποριακή δουλειά της Shere Hite έβαλε για πρώτη φορά την σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών στο επίκεντρο και άνοιξε τον δρόμο για την πραγματική σεξουαλική επανάσταση τους».
Η δουλειά της Hite όμως προκάλεσε εκείνη την εποχή και τεράστιες αντιδράσεις. Κάποιοι την κατηγόρησαν ότι μισούσε τους άνδρες, ενώ άλλοι έλεγαν ότι συνέβαλε στο να διαλυθούν οικογένειές σε μια περίοδο αύξησης των ποσοστών διαζυγίου.
Η διαμάχη γύρω από το Hite Report και τα μετέπειτα έργα της – για τα οποία δέχτηκε ακόμα και απειλές θανάτου – την ανάγκασαν να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να μετακομίσει στην Ευρώπη, περνώντας χρόνο στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1995 μάλιστα η ίδια απαρνήθηκε την αμερικανική της υπηκοότητα. Η Hire πέθανε φέτος τον Σεπτέμβριο πάσχοντας από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια.
Η Guardian έγραψε στην νεκρολογία της: «Αν αφήσουμε στην άκρη τους χλευασμούς, ο πραγματικός λόγος που κάποιοι τρόμαζαν με την Hire ήταν το γεγονός πως ήταν μια όμορφη, έξυπνη, σέξι, αυτοδημιούργητη γυναίκα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις