Κλιματική αλλαγή : Καταστροφές αξίας $150 δισ. από 10 ακραία καιρικά φαινόμενα του 2020
Εκτός από το ανθρώπινο κόστος και την τρομακτική πορεία που προαναγγέλλουν οι φυσικές καταστροφές της χρονιάς που μας πέρασε, έχουν επιφέρει και τεράστια οικονομική καταστροφή
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι το συχνότερο αντεπιχείρημα στις προσπάθειες μεταρρύθμισης των περιβαλλοντικών νόμων σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, εντέλει έχουν το δικό τους τεράστιο κόστος.
Σε περίπτωση που η καταστροφή του πλανήτη και της ανθρωπότητας δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την χάραξη μακροπρόθεσμων πολιτικών που θα ανατρέψουν την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την κλιματική αλλαγή, ίσως οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι πιο πειστικές σε εκείνους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως κάτι που θα απασχολήσει τις επόμενες γενιές.
Φυσικά, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μέχρι στιγμής επιβαρύνει τα φτωχότερα κράτη, όπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση, ίσως οι εξελίξεις να παραμείνουν λιγότερο καταιγιστικές από τις καταιγίδες που «βούλιαξαν» στο νερό τα πιο πολυπληθή κράτη του πλανήτη, στη διάρκεια του 2020.
Ζημιές ασύλληπτης αξίας
Οι δέκα κλιματικές καταστροφές του 2020 που είχαν το υψηλότερο κόστος, δημιούργησαν ζημιές αξίας $150 δισεκατομμυρίων. Το ποσό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο για το 2019 και αντανακλά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έκθεση.
Οι ίδιες καταστροφές είχαν και υψηλό ανθρώπινο κόστος, οδηγώντας 3.500 ανθρώπους στον θάνατο και εκτοπίζοντας περισσότερους από 13,5 εκατομμύρια.
Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές της Αυστραλίας, μέχρι το ρεκόρ κυκλώνων που σημειώθηκαν στον Ατλαντικό στη διάρκεια του Νοεμβρίου, το πραγματικό κόστος των φετινών κλιματικών καταστροφών στην πραγματικότητα ήταν πολύ υψηλότερο από τα επίσημα στοιχεία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αφορούσε σε μη ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα φτωχότερα κράτη επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα πολύ, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aids, με τίτλο Count the cost of 2020: A year of climate breakdown.
Μόλις το 4% των οικονομικών απωλειών που προκάλεσαν τα ακραία αυτά φαινόμενα αφορούσαν σε ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία στην περίπτωση των φτωχότερων κρατών, ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες το ποσοστό άγγιζε το 60% σύμφωνα με την έκθεση, η οποία στηρίζει αυτά τα στοιχεία σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet τον προηγούμενο μήνα.
«Είτε πρόκειται για πλημμύρες στην Αφρική, είτε για καταιγίδες στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, η κλιματική αλλαγή συνέχισε να μαστίζει τον κόσμο στη διάρκεια του 2020», αναφέρει η επικεφαλής κλιματικής πολιτικής της οργάνωσης, Kat Krammer, μιλώντας στον Guardian.
Οι ακραίες καιρικές καταστροφές, φυσικά, ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα πολύ πριν η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αρχίσει να καταστρέφει το κλιματικό σύστημα του πλανήτη.
Όμως δεδομένα για τη θερμοκρασία και τον υετό για διάστημα που ξεπερνά τον ένα αιώνα, όπως επίσης και δεκαετίες δορυφορικών δεδομένων για τους κυκλώνες και τη στάθμη των ωκεανών, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τη μεγέθυνση των επιπτώσεων των κλιματικών φαινομένων εξαιτίας της υπερθέρμανσης της επιφάνειας της γης.
Εκτεταμένες τροπικές καταιγίδες, γνωστές ως κυκλώνες, τυφώνες και θύελλες, πλέον είναι πιο ισχυρές, διαρκούν περισσότερο, μεταφέρουν μεγαλύτερο υδάτινο όγκο και απομακρύνονται από τις περιοχές που έπλητταν ιστορικά, επηρεάζοντας και τον υπόλοιπο πλανήτη.
Το ρεκόρ κυκλώνων που σημειώθηκε στον Ατλαντικό το 2020 –επιφέροντας τουλάχιστον 400 θανάτους και ζημιές αξίας $41 δισεκατομμυρίων- δείχνουν ότι ο πλανήτης ενδέχεται να βιώσει ακόμη περισσότερα ακραία φαινόμενα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγκάστηκε να αρχίσει να χρησιμοποιεί ελληνικά σύμβολα, αφού πλέον δεν είχαν μείνει άλλα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου για την ταξινόμηση των κυκλώνων.
Οι ορμητικές πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα και την Ινδία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η περίοδος των μουσώνων έφερε αφύσικα μεγάλες ποσότητες νερού για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνάδουν επίσης με τις προβλέψεις σχετικά με την επίδραση του κλίματος στον υετό.
Πέντε από τα ακραία φαινόμενα με τις υψηλότερες οικονομικές επιπτώσεις για το 2020 σχετίζονταν με την ασυνήθιστα υψηλή βροχόπτωση της περιόδου των μουσώνων στην Ασία.
«Η πλημμύρα του 2020 ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία του Μπαγκλαντές. Περισσότερο από το ένα τέταρτο της χώρας βρέθηκε βυθισμένο στο νερό», εξηγεί ο Shahjahan Mondal, διευθυντής του ινστιτούτου πλημμύρων και διαχείρισης νερού στο Πανεπιστήμιο Μηχανολογίας και Τεχνολογίας του Μπαγκλαντές, μιλώντας στον Guardian.
Οι πυρκαγιές που έκαψαν εκτάσεις-ρεκόρ στην Καλιφόρνια, την Αυστραλία, αλλά ακόμη και στη Σιβηρία, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, επίσης επιβεβαιώνουν ότι ζούμε σε έναν θερμότερο κόσμο, ενώ φαινόμενα όπως αυτό αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω σε ευθεία αναλογία προς την άνοδο της θερμοκρασίας στο μέλλον.
Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη έχει σκαρφαλώσει τουλάχιστον κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα τέλη του 19ου αιώνα, με μεγάλο μέρος της αύξησης να έχει σημειωθεί μόλις στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.
«Εντέλει, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν αισθητές μέσω των ακραίων φαινομένων, και όχι εξαιτίας των αλλαγών στους μέσους όρους», σημειώνει στον Guardian η Sarah Perkins-Kilpatrick, λέκτορας στο Ερευνητικό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Αν η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των φυσικών καιρικών καταστροφών ακολουθήσει τις προβλέψεις των μοντέλων, οι επιστήμονες πλέον μπορούν να μετρήσουν πόσο πιο πιθανά θα γίνουν αυτά τα φαινόμενα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που κατέστρεψαν το 20% των αυστραλιανών δασών και σκότωσαν δεκάδες εκατομμύρια άγρια ζώα στα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020, για παράδειγμα, έχουν γίνει τουλάχιστον 30% πιο πιθανές σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με έρευνα της Friederike Otto από το ινστιτούτο περιβαλλοντικής αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις