Μαγειρική : Μπείτε στην κουζίνα, κάνει καλό!
Η αλήθεια είναι ότι η μαγειρική μπορεί να βελτιώσει τις ημέρες μας στο σπίτι, προσφέροντάς μας πολλά οφέλη. Ας δούμε λοιπόν μερικούς καλούς λόγους να μπούμε στην κουζίνα.
Με την πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας, αμέτρητοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι από ό,τι συνήθως. Κάπως έτσι, το δεύτερο lockdown στη χώρα μας σε συνδυασμό με την τηλεργασία που εφαρμόζουν πολλές εταιρίες, έχει «σπρώξει» πολλούς στη μαγειρική όχι μόνο για σκοπούς… επιβίωσης, αλλά και διασκέδασης. Η αλήθεια είναι ότι η μαγειρική μπορεί να βελτιώσει τις ημέρες μας στο σπίτι, προσφέροντάς μας πολλά οφέλη. Ας δούμε λοιπόν μερικούς καλούς λόγους να μπούμε στην κουζίνα.
*Μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά
Η μαγειρική μας δίνει την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό μας και την οικογένειά μας. Μάλιστα, ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που δοκιμάζουν νέα πράγματα μαζί (ακόμη κι αν είναι απλώς μια νέα συνταγή ή ένα νέο χόμπι), είναι πιο δεμένα και απολαμβάνουν περισσότερο τη σχέση τους.
*Βελτιώνει τη διατροφή μας
Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι πληθώρα ερευνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν πιο συχνά, αντί να παραγγέλνουν φαγητό, έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα έτοιμα γεύματα συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων, συγκριτικά με τα σπιτικά γεύματα. Όταν επιλέγουμε οι ίδιοι φρέσκα και ποιοτικά υλικά, έχουμε τον πλήρη έλεγχο του τι συμβαίνει στο φαγητό μας. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική υγεία μας.
*Μειώνει το στρες
Αντί να βιαζόμαστε να φτιάξουμε ένα πρόχειρο γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, εστιάζουμε στην ίδια τη διαδικασία, απολαμβάνοντας το κάθε στάδιό της χωρίς περισπασμούς. Αν καταφέρουμε να κάνουμε παύση στις σκέψεις μας έστω για μισή ώρα την ημέρα, μπορούμε να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη όσον αφορά την καταπολέμηση του στρες. Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Education & Behavior αποκάλυψε ότι η μαγειρική βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ ευνοεί την ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους.
*Ενισχύει την απώλεια βάρους
Ακούγεται τρομαχτικό, όμως η μέση παραγγελία γρήγορου φαγητού κυμαίνεται από 1.100 έως 1.200 θερμίδες συνολικά – αυτό είναι σχεδόν όλη η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη θερμίδων μιας γυναίκας (1.600 έως 2.400 θερμίδες) και σχεδόν τα δύο τρίτα της ημερήσιας πρόσληψης ενός άνδρα (2.000 έως 3.000 θερμίδες). Όταν φτιάχνουμε μόνοι μας ένα γεύμα, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι τα μεγέθη μερίδων και οι θερμίδες είναι έτσι όπως θέλουμε. Πλέον, αρκετές συνταγές συνοδεύονται από διατροφικές πληροφορίες και προτάσεις μεγέθους μερίδας, κάτι που το καθιστά ακόμη πιο εύκολο.
*Κάνει καλό στην… τσέπη μας
Μακροπρόθεσμα, η προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα, αφού μια ομάδα βασικών συστατικών έρχεται συχνά σε χαμηλότερη τιμή από ένα μεμονωμένο πιάτο από εστιατόριο. Μπορούμε επίσης να μαγειρεύουμε εξτρά μερίδες, ώστε να μη χρειάζεται καν να ασχοληθούμε με το τι θα φάμε την επόμενη ημέρα. Μετά από λίγες μόνο εβδομάδες με σπιτικό φαγητό, θα δούμε διαφορά στον τραπεζικό μας λογαριασμό.
- O Θοδωρής Ζουμπουλίδης σε κάθε υπαρξιακό τέλμα βλέπει μια αρχή
- Εργασία: Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι – Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους
- Πριν έξι μέρες είχε εξεταστεί από ψυχίατρο ο Γάλλος – Είχε κρίνει ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία
- Ο Γ’΄Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μονάδα 1864: Διεύθυνση Κυβερνοχώρου αποκτά ο ελληνικός στρατός
- LIVE: ΟΦΗ – Παναχαϊκή