Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Europol : Το lockdown μετατρέπει το Διαδίκτυο σε «ναρκοπέδιο» για τα παιδιά

Europol : Το lockdown μετατρέπει το Διαδίκτυο σε «ναρκοπέδιο» για τα παιδιά

Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να αποτελούν την πιο αποτελεσματική ασπίδα κατά του κοροναϊού και της πανδημίας, ταυτόχρονα όμως αυξάνει δραματικά τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων που… ξημεροβραδιάζονται στο Internet, συχνά χωρίς επιτήρηση.

Τα σχολεία και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν λειτουργούν δια ζώσης, οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους είναι σχεδόν απαγορευμένες, οι βόλτες και η άθληση σε ανοιχτούς χώρους έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ τα καφέ παραμένουν κλειστά. Οι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει το lockdown στις περισσότερες χώρες μπορεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στον φονικό κοροναϊό, σύμφωνα με επιστήμονες και κυβερνήσεις, ενέχουν όμως και σημαντικούς κινδύνους – ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Ένας από αυτούς τους κινδύνους αφορά τα ανήλικα παιδιά και τη στενή σχέση που έχουν με το Διαδίκτυο – η οποία, την εποχή της πανδημίας, γίνεται ακόμη πιο στενή. Μόνο που συχνά, αυτή η σχέση αποδεικνύεται πως δεν είναι αθώα, κάτι που έσπευσε να επισημάνει για μια ακόμη φορά η Europol, δια στόματος της διευθύντριάς της, Κατρίν ντε Μπολέ,

Όπως δήλωσε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke Mediengruppe, στη διάρκεια του 2020 οι περιπτώσεις των σεξουαλικών «επιθέσεων» σε βάρος ανηλίκων μέσω του Διαδικτύου έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει έναν «διαρκή κίνδυνο», ο οποίος προκαλεί «ιδιαιτέρως μεγάλη ανησυχία». Το φαινόμενο «είναι σήμερα σαφώς πιο έντονο και εκτεταμένο σε σύγκριση με ό,τι πριν την πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά η ντε Μπολέ.

Οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί

Επικαλούμενη μάλιστα τα στοιχεία που συλλέγει διαρκώς η υπηρεσία της, διαπίστωσε πως οι δράστες δεν διστάζουν πλέον να επιχειρούν και την απευθείας επαφή με τα δυνάμει θύματά τους, χωρίς τα γνωστά «κόλπα» και τους πάσης φύσης «ενδιάμεσους». Εκμεταλλεύονται έτσι, όπως υπογράμμισε, το γεγονός ότι τα παιδιά «παραμένουν συνδεδεμένα στο Internet για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνήθως, ενώ συχνά δεν υπάρχει κάποιος που να τα επιτηρεί».

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν παρατηρηθεί από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές, όπως είχε επισημάνει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η Europol, μόνο τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις παρόμοιων «παρενοχλήσεων» σε ολόκληρη την Ευρώπη – αριθμός περίπου δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι το φαινόμενο αφορά τόσο το ανοιχτό Διαδίκτυο όσο και το αποκαλούμενο «Dark Web». Οι αρχές και οι οργανώσεις προστασίας των ανηλίκων – όπως είναι η εξαιρετικά δραστήρια αμερικανική NCMEC, η οποία συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους – διαπιστώνουν πως τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή και εκμετάλλευσης ανηλίκων μπορεί να γίνεται και σε ζωντανή μετάδοση ή ακόμη και «κατά παραγγελία». Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που τα παιδιά πέφτουν θύματα χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς οι δράστες συλλέγουν τα στοιχεία (καιθ τις φωτογραφίες) που τους ενδιαφέρουν από κανονικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Interpol: «Η κορυφή του παγόβουνου»

Σύμφωνα δε με τον γενικό διευθυντή της Interpol, Γιούργκεν Σταρκ, το χειρότερο είναι ότι αυτό που τελικά είναι ορατό στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί παρά «την κορυφή του παγόβουνου». «Κάθε φορά που μία φωτογραφία εμφανίζεται, αυτά τα παιδιά γίνονται εκ νέου θύματα και ο πραγματικός πόνος που υφίστανται παρατείνεται κι άλλο», σημείωσε.

Η Interpol υπογραμμίζει, όμως, μία επιπλέον ανησυχητική πλευρά που έχει άμεση σχέση με την πανδημίας και τα lockdown. Έχει να κάνει δε με τη διαπίστωση ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και την καταγγελία παρόμοιων περιστατικών. Κι αυτό, πολύ απλά, σημαίνει πως πιθανώς ο αριθμός τους να είναι πολλαπλάσιος εκείνου που είναι επισήμως γνωστός.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024