Αυτοτελής δήμος σημαίνει ισχυρός δήμος
Η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση, μίλησε στο in.gr
Η ωμή αλήθεια είναι πάντα καλύτερη από την διαστρεβλωμένη πραγματικότητα. Ειδικότερα όταν λέγεται από θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας τότε αποκτάει άλλες διαστάσεις αφού σε πολλές περιπτώσεις ανακατεύονται στομάχια και χαλάνε τις αναγκαίες δημόσιες σχέσεις για ένα καλό πολιτικό μέλλον.
Το καλό είναι πως στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχουν δήμαρχοι που θα ξεστομίσουν την μεγάλη ατάκα ….Houston, we have a problem, προκειμένου να αναστρέψουν την καθοδική πορεία του σκάφους. Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει το πρόβλημα της ερημοποίησης της ελληνικής περιφέρειας. Δήμοι και κοινότητες σε λίγο θα παρακαλάνε για …κατοίκους. Στην Ιταλία, σε χωριά ,πουλάνε σπίτια με 1 ευρώ, προσφέροντας και εγγυημένο εισόδημα αλλά και εργασία προκειμένου να δούνε κόσμο.
Το διαβάζουμε και αναρωτιόμαστε αν είναι πλάκα ή όχι. Και πάμε παρακάτω. Όμως πόσο παρακάτω θα πάμε όταν τελικά σε λίγα χρόνια θα στοιβαχτούμε όλοι σε 2-3 πόλεις που μόνο πόλεις δεν θα είναι αλλά κονσερβοκούτια. Η Ροζίνα Βαβέτση είναι δήμαρχος Νικολάου Σκουφά και παλεύει με το φαινόμενο της ερημοποίησης με πείσμα αφού ξέρει πως είναι μείζων σημασίας. «Το φαινόμενο της ερήμωσης της Ελληνικής επικράτειας στοιχειώνει και τον δικό μας δήμο. Λίγοι νέοι επιστρέφουν, ή μένουν εδώ εξ αρχής.»
Τα λόγια της δημάρχου πονάνε. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε εστιάζει και στους λόγους που παρατηρείται το φαινόμενο. Μας μίλησε για την κραυγή αγωνίας των παραγωγών και πολλά άλλα. Είχε το σθένος να το κάνει. Διότι ως γνωστόν όταν εντοπίζεις και φέρνεις τα προβλήματα στο φως, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις και την προσδοκία να τα λύσεις. Πολιτικό ρίσκο για την δήμαρχο Βαβέτση; Ή απλά πλήρη επίγνωση και πίστη στις δυνατότητες της; Μόνο η ίδια γνωρίζει. Εμείς αναγνωρίζουμε πάντως την πρόθεση της να εργαστεί επί της ουσίας.
Οι δομές υγείας του δήμου σας δήμαρχε καλύπτουν τις ανάγκες; Ρωτάμε διότι οι αυξημένοι δείκτες γήρανσης του πληθυσμού, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και η πανδημία διαμόρφωσαν νέα δεδομένα.
Όσον αφορά στις δομές υγείας στο δήμο Νικολάου Σκουφά, αλλά και γενικότερα στο νομό της Άρτας, θα σας έλεγα ότι στην εποχή προ του Covid-19 υπήρχε μια ικανοποιητική κάλυψη για του πολίτες. Όπως αντιλαμβάνεστε, κι όπως συμβαίνει παντού στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η περίοδος αυτή που διάγουμε με τα νέα δεδομένα, δημιουργεί σαφώς και στη δική μας περιοχή μια ανασφάλεια.
Να ευχηθώ, δοθείσας της ευκαιρίας, γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα μας, με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Πείτε μας και 2 λόγια κυρία Βαβέτση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική επιχειρηματικότητα. Επίσης, ο τόπος σας παράγει το 60% σε εσπεριδοειδή και ακτινίδια και το 80% σε ελιές σε όλο τον νομό. Οι αγρότες λοιπόν είναι η βασική πηγή της οικονομίας. Επειδή οι παραγωγοί ανά την χώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες περιγράψτε και την κατάσταση στη περιοχή σας και τι έχετε πράξει προς ενίσχυση τους;
Κύριε Ράπτη, όπως σημειώνετε κι εσείς εύστοχα, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ο κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικός δήμος ολόκληρης της περιοχής.
Μια περιοχή που η βάση της είναι κυρίως ο πρωτογενής αγροτικός τομέας. Η χρονιά που διανύουμε, για τους παραγωγούς, μας θα έλεγα πως είναι δραματική. Ξεκινώντας από τους ελαιοπαραγωγούς, η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της ελιάς, αντιστοιχεί σε σημαντικότατες απώλειες εσόδων.
Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, καθώς έμεινε αδιάθετη μεγάλη ποσότητα προϊόντων .
Παρότι λοιπόν βρισκόμαστε στο μέσο της εξαγωγικής διαδικασίας, οι πωλήσεις είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο απελπιστικά δύσκολη είναι η εφετινή χρονιά για τους μικροκληρούχους παραγωγούς του δήμου μας, μιας και η διάθεση των προϊόντων του αποτελεί το κύριο έσοδο. Μόνο οι παραγωγοί ακτινιδίων κατάφεραν να πάρουν καλές τιμές, αλλά εδώ εντοπίζουμε διαφορετικού τύπου προβλήματα.
Αυτά αφορούν στο ότι επιβάλλεται πλέον η τυποποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων, τόσο για την διεθνή όσο και για την εγχώρια διανομή τους , με τα τυποποιητήρια που υπάρχουν όμως, να μην επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε στο 1/3 της εφετινής παραγωγής.
Το δικό μας καθήκον ως δημοτική αρχή είναι να συμπράττουμε και να διεκδικούμε μαζί με τους δημότες – παραγωγούς μας, να μεταφέρουμε τα προβλήματα στους αρμόδιους και να παλέψουμε να δοθούν λύσεις.
Στο δήμο σας οι νέοι μένουν ή φεύγουν; Φαινόμενο ερημοποίησης υφίσταται; Με ποιους τρόπους θα «ζωντάνευε» η ελληνική περιφέρεια κατά την άποψη σας;
Το φαινόμενο της ερήμωσης της Ελληνικής επικράτειας στοιχειώνει και τον δικό μας δήμο.
Λίγοι νέοι επιστρέφουν, ή μένουν εδώ εξ αρχής. Κι ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν υποδομές αλλά και κίνητρα για να επενδύσει κάποιος.
Στην Ελλάδα δεν γίνεται να είμαστε όλοι επιστήμονες ή δημόσιοι υπάλληλοι.
Επιμένω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βαθιά και διαχρονική επένδυση που θα προσελκύσει τους νέους και κάποια στιγμή θα πρέπει να σχεδιαστούν δημόσια έργα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο νομό της Άρτας, και ειδικότερα στο Δήμο Νικολάου σκουφά, χρειάζονται δύο πράγματα. Αντιπλημμυρική θωράκιση και αρδευτικά έργα.
Φανταστείτε ότι είμαστε ένας δήμος που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, τη λίμνη Πουρναρίου, τους ποταμούς Άραχθο και Βωβό, το 80% του Αμβρακικού κόλπου, δεκάδες ρέματα και χείμαρρους, και όμως οι παραγωγοί μας παρακαλούν να βρέξει για να ποτίσουν τις εκτάσεις τους και οι κάτοικοι να μη μας χτυπήσουν καταιγίδες ώστε να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια τους.
Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν για εσάς τους δημάρχους ανασταλτικός παράγοντας;
Είναι κάτι βέβαιο.
Οι απανωτές μεταρρυθμίσεις με αλλαγές σε νόμους και με νέες ρυθμίσεις, συνοδεύτηκαν από μια χαώδη γραφειοκρατική κατάσταση την οποία βιώνουμε καθημερινά, τόσο εμείς ως δήμαρχοι όσο και οι πολίτες αλλά και το προσωπικό των ΟΤΑ.
Αυτό που χρειάζεται είναι αρκετή και σοβαρή δουλειά ώστε να καταφέρουμε επιτέλους να αρχίσουμε να βιώνουμε μια νορμάλ καθημερινότητα απαλλαγμένη από αστοχίες.
Θα μου επιτρέψετε κάπου εδώ, να τονίσω πάντως, πως το τελευταίο διάστημα γίνονται αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με σύμμαχο την τεχνολογία, η οποία και συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας. Φυσικά κι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.
Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας; Επίσης, σε επίπεδο πολιτικής προστασίας έχετε οργανωθεί εσωτερικά ώστε ο δήμος σας να είναι ασφαλής; Βάση νομοθεσίας έχετε και πολλές υποχρεώσεις θα το ξέρετε. Οι πόροι όμως και το δυναμικό επαρκούν;
Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα δίκτυα αποχέτευσης, όπως επίσης και να βελτιωθούν τα δίκτυα ύδρευσης. Κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει , καθώς
ήδη έχουμε εντάξει νέα έργα αυτής της κατηγορίας και ολοκληρώνουμε αυτά που είναι σε εξέλιξη.
Στα εγγειοβελτιωτικά, σε συνεργασία με το υπουργείο υποδομών έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.
Για τις αγροτικές οδοποιίες που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, υποβάλαμε ήδη πρόταση.
Σχεδιάζουμε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια, την προμήθεια τουλάχιστον 10 ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης κινούμαστε με γοργούς ρυθμούς.
Τα έργα ανάπλασης που έχουμε σχεδιάσει προχωρούν. Πλατείες, χώροι πρασίνου, νέες παιδικές χαρές, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων, είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είτε είναι σε εξέλιξη.
Για την ανάδειξη του πολιτισμού και του ιστορικού αποθέματος του τόπου μας, προχωράμε στην κατασκευή ενός νέου θεάτρου που θα αποτελεί υπόδειγμα για όλη την Ήπειρο, με την ταυτόχρονη ανάπλαση του παλαιού λατομείου.
Σημειώστε πως γενικότερα κάθε πρόγραμμα που τρέχει μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» είτε από το «Πράσινο Ταμείο» αποτελεί στόχο μας.
Ο μεγαλύτερος στόχος μου ως δήμαρχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μου.
Αυτό είναι το στοίχημα που έχω βάλει και θέλω να κερδίσω.
Ο δήμος Νικολάου Σκουφά με τα υπέροχα φυσικά τοπία, έχει τις απαραίτητες υποδομές ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες; Επίσης, ως δημοτική αρχή με ποιες δράσεις συνδράμετε για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής ευθύνης σας;
Ναι είναι αλήθεια πως ο τόπος μας, όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον, είναι αξιοζήλευτος και πολύ όμορφος. Με τη λίμνη Πουρναρίου, τα ποτάμια του Άραχθου και του Βωβού, τον Αμβρακικό κόλπο και τις ορεινές και ημιορεινές του περιοχές, φιλοξενούν έναν εντυπωσιακό αριθμό χλωρίδας και πανίδας.
Αφού σας πως είναι βασικός μας στόχος η προστασία του περιβάλλοντος, σε επίπεδο υποδομών για την προσέλκυση επισκεπτών έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή.
Η κατασκευή του λιμανιού της Κόπραινας στον Αμβρακικό κόλπο για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη, και όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενεί μεταξύ άλλων δεκάδες σκάφη αναψυχής.
Θέλουμε να αναβιώσουμε το λαμπρό και παρελθόν αυτού του ιστορικού λιμανιού ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για το μέλλον.
Στην ίδια περιοχή έχει δημιουργηθεί για τους επισκέπτες ένα πετρόκτιστο μονοπάτι ενός χιλιομέτρου, από το λιμάνι μέχρι τον Φάρο της Κόπραινας ο οποίος μετρά 123 χρόνια λειτουργίας.
Δίπλα από τον Άραχθο ποταμό, σε μια πανέμορφη έκταση έχει κατασκευαστεί το παραποτάμιο πάρκο που προσελκύει πολύ κόσμο, ενώ έχουμε ολοκληρώσει μελέτες για την ανάπλαση του παραλίμνιου πάρκου στη λίμνη Πουρναρίου.
Επίσης έχουμε αναπλάσει ιστορικά κτίρια όπως αυτό του παλαιού τελωνείου.
Στα σχέδιά μας είναι κι άλλες δράσεις που θα προσελκύσουν επισκέπτες όπως για παράδειγμα η χάραξη μονοπατιών για πεζοπορία.
Οι δομές εκπαίδευσης στο δήμο σας είναι σε υψηλό επίπεδο ή παρατηρούνται ελλείψεις; Υπάρχει πρόσβαση σε διαδίκτυο όλων των μαθητών αλλά και υπολογιστές για να παρακολουθούν το μάθημα εξ αποστάσεως;
Τα σχολικά μας συγκροτήματα , αν και τα περισσότερα μετρούν πολλές δεκαετίες, βρίσκονται σε καλό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται παρεμβάσεις και συντηρήσεις ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
Ήδη μέσω του προγράμματος lnterreg- lPA C B C GREECE- ALBANIA, έχουμε ξεκινήσει να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας, εστιάζοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, με θερμομόνωση, αλλαγές κουφωμάτων ή και ολόκληρων σκεπών, ακόμη και με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Μέσω προγραμμάτων επίσης, προχωράμε στην επισκευή όλων των υποδομών των σχολικών μας κτιρίων και των αύλειων χώρων τους και έχουμε έτοιμη μελέτη για επιπλέον παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.
Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο; Ειδικά για τους περιφερειακούς δήμους ποιες θα ήταν οι δικές σας προτάσεις;
Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι απαραίτητη η αυτοτέλεια των δήμων.
Σε όλα τα επίπεδα. Μαζί δηλαδή με την οικονομική αυτοτέλεια θα πρέπει να υπάρχει και διοικητική αυτοτέλεια.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού πρέπει να μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της.
Δήμοι χωρίς τον συνδυασμό οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας δε θα είναι ποτέ στα αλήθεια αυτόνομοι.
Θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για παράδειγμα αν χρειάζονται προσλήψεις και να μπορούν να προχωρούν σε αυτές, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Άλλες οι ανάγκες των μεγάλων δήμων κι άλλες των μικρών.
Επίσης, το κεντρικό κράτος θα πρέπει να χρηματοδοτεί απευθείας τους δήμους κι όχι μέσω των περιφερειών γιατί δημιουργούνται ανισότητες.
Αυτοτελής δήμος σημαίνει ισχυρός δήμος και κάτι τέτοιο μόνο οφέλη θα έχει για τους δημότες.
Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που έως σήμερα έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Καθημερινά, οι αιρετοί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που χρονίζουν, και η επίλυσή τους δυστυχώς δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Η πολυνομία, η σύγχιση αρμοδιοτήτων, και η γραφειοκρατία απαιτούν να ξοδεύουμε πολύ χρόνο άσκοπα τη στιγμή που θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε βασικά θέματα που χρήσουν επίλυσης.
Σε προσωπικό επίπεδο, το πιο δύσκολο περιστατικό που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν σίγουρα οι πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την περιοχή μας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις, υποδομές και καλλιέργειες.
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του