Αλβανία : Ξέσπασε διαμάχη για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στην Αλβανία με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. Εξηγήσεις ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αλβανική κυβέρνηση. «Εχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Εντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ.
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στην Αλβανία με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. Εξηγήσεις ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αλβανική κυβέρνηση. «Εχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Εντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ.
Ανησυχία
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων με την Ελλάδα.
Μάλιστα, έθεσε δημόσια ορισμένα ερωτήματα, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται πλήρως στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας.
Οπως μεταδίδει το News Bomb.al, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόοδο της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας.
«Αφήστε τη λάσπη, εκεί που ανήκει!», είπε ο Εντι Ράμα για τους επικριτές του (φωτογραφία Reuters)
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ανησυχία του για τη σιωπή και την έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης ως προς τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το διάταγμα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Αντιμέτωποι με μια κατάσταση κατά την οποία η Ελληνική Δημοκρατία έχει δηλώσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων έως και τα 12 μίλια, είναι απολύτως νόμιμο για κάθε αλβανό πολίτη να απευθύνει αυτά τα ερωτήματα στην αλβανική κυβέρνηση:
Εξι ερωτήματα
1. Γιατί η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί με διαφάνεια όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των υδάτινων συνόρων με την Ελλάδα, αν και οι διαπραγματεύσεις για τον σκοπό αυτό έχουν ξαναρχίσει από το 2013;
2. Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν διαπραγματευτεί, σε σχέση με το τι έχει συμφωνηθεί και τι δεν έχει συμφωνηθεί;
3. Εχει συζητηθεί ποτέ η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 έως τα 12 μίλια; Εάν ναι, ποια ήταν η θέση της αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το σημείο;
4. Η επέκταση από την ελληνική πλευρά των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, έβαλε την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση;
5. Εχει αναλύσει η αλβανική κυβέρνηση τις νομικές και άλλες συνέπειες αυτής της παράτασης για την οποία έχουν αναφερθεί εδώ και καιρό τα μέσα ενημέρωσης;
Τα έγγραφα που παρουσίασε ο Ράμα (άλλα δύο, πιο κάτω στο κείμενο)
6. Εάν αυτή η διεύρυνση έχει θέσει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή θέση, θα έπρεπε η αλβανική κυβέρνηση να εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με αυτήν τη διεύρυνση καθώς και άλλες πτυχές που επιδεινώνουν τη θέση της Αλβανίας.
Θα πολεμήσει με νόμο
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας δεσμεύεται πλήρως για την τήρηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Δικαίου, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay του 1982, την τήρηση των δικαιωμάτων όλων των μερών και την προστασία των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Αλβανίας προς όφελος όλων αυτών των θαλάσσιων περιοχών, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στη Δημοκρατία της Αλβανίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να προβεί με πλήρη διαφάνεια σε οποιαδήποτε ενέργεια ή αδράνεια εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και εγγυάται σε κάθε αλβανό πολίτη ότι αύριο στην εξουσία θα πολεμήσει με νόμο, σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την καλύτερη εθνική και διεθνή τεχνογνωσία, για την προστασία των νόμιμων συμφερόντων της Δημοκρατίας της Αλβανίας.
Σφοδρή αντίδραση Ράμα
Σύμφωνα με το abcnews.al, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Eντι Ράμα αντέδρασε σχετικά με τις φωνές που ακολούθησαν την έγκριση του διατάγματος από την Ελλάδα για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, μέσω ανάρτησης στο Twitter, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Pas rrëzimit të marrëveshjes famëkeqe të 2009 dhe mosmarrëveshjes që pasoi, ne kemi arritur më në fund dakordësinë me palën greke që delimitimin e kufirit tonë detar ta çojmë në Gjykatën Ndërkombëtare! Shtrirja 12 milje e Greqisë në Jon s’ka lidhje me zonën joniane mes nesh!
— Edi Rama (@ediramaal) December 26, 2020
«Καταλήξαμε σε συμφωνία»
Μεταξύ άλλων, ο Ράμα τονίζει ότι «μετά την κατάρρευση της διαβόητης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να μεταφέρουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο!».
E drejta e 12 miljeve ushtrohet aty ku është e mundur dhe jo aty ku s’ka mundësi, siç është rasti në zonën mes nesh ku vija ndarëse do të vendoset me gjyq! Greqia e ka ushtruar këtë të drejtë së fundmi, fiks siç e ka ushtruar Shqipëria qysh në vitin 1990! Të tjerat janë dokrra!
— Edi Rama (@ediramaal) December 26, 2020
Στο μητρώο του ΟΗΕ
Επίσης, ο Ράμα στη δημοσίευσή του παρουσιάζει ορισμένα έγγραφα του 1990 όταν η Αλβανία έκανε αυτό που υλοποίησε η Ελλάδα σήμερα και αυτό είναι καταγεγραμμένο στο μητρώο των Ηνωμένων Εθνών.
Ja edhe dokumentat e vitit 1990 kur Shqipëria bëri fiks këtë që bëri Greqia sot dhe që është në fuqi sot e gjithë ditën në regjistrin e OKB! As pala greke s’kishte çfarë kontestonte atëherë, as ne s’kemi çfarë kontestojmë sot tek vendimi i Greqisë! Lëreni llumin në batakun e vet! pic.twitter.com/1BXj3XfWyq
— Edi Rama (@ediramaal) December 26, 2020
«Ακραία ανοησία»
Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «ξεχύθηκε πάλι στον ωκεανό η παραπληροφόρηση για ‘πώληση της θάλασσας’ στην Ελλάδα! Πρόκειται για μια ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος που μπορεί να γίνει πιστευτό μόνο από εκείνους που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν».
Συμπληρώνει ότι «Μετά την κατάρρευση της περίφημης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να μεταφέρουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο! Η έκταση 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ μας!».
«Οπου είναι δυνατόν»
Ο Εντι Ράμα προσθέτει ότι «Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990! Οι άλλοι είναι εκτός θέματος!»
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δημοσιοποίησε τα έγγραφα του 1990 που βρίσκονται στα Ηνωμένα Εθνη, τονίζοντας: «Αφήστε τη λάσπη, εκεί που ανήκει!».
Πηγή: echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις