Το βαρύ φορτίο του 2020 σε 12 άτοκες δόσεις
Το 2021 θα είναι έτος για σταδιακή αποκατάσταση ψυχής, σώματος και τσέπης. Με την ελπίδα οι δόσεις να είναι άτοκες
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
- Θλιβερή πρωτιά στην υποκειμενική φτώχεια - Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2% στην ευρωζώνη
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
Κάθε χρόνος κουβαλά 12 μήνες κατά τους οποίους χτίσαμε υπέροχες αναμνήσεις με ανθρώπους, με γεγονότα, με ειδήσεις και από την άλλη υπήρξαν μέρες και άνθρωποι που μας γέμισαν με απίστευτη στεναχώρια ή και πόνο. Βαδίζουμε προς το 2021 έχοντας ένα μεγάλο φορτίο και είναι πιο έντονη από ποτέ η επιθυμία να ξεφορτώσουμε αυτό το βάρος. Και φαίνεται πως αυτό θα γίνει σε δόσεις. Σε όσες δόσεις χρειαστεί να κομματιαστεί εκ νέου το 2021. Δηλαδή, όσο διαρκέσουν οι φάσεις των εμβολίων, όσες θα είναι οι φορές των lockdowns και τέλος πάντων μέχρι να λήξει αυτή η «Ημέρα της Μαρμότας». Και αυτό θα γίνει μόνο όταν θα ανοίξουν μόνιμα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και τα σπίτια μας.
Η επιστροφή σε δόσεις θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρει απόφαση πως το φορτίο αυτό δεν θα φύγει εφάπαξ. Οι τρεις εταιρείες που έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια αναμένεται να καλύψουν τις ευάλωτες ομάδες αρχικά ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Με βάση το πλάνο παραγωγής και το ποσοστό παραγγελιών ίσως χρειαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να παραχθεί ο αναγκαίος αριθμός δόσεων ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας και η πληθυσμιακή ομάδα που υπερβαίνει τα 65 έτη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους αναλυτές φαίνεται πιο πιθανό οι περιορισμοί να μειώνονται από το Μάιο ή τον Ιούνιο, και όχι από τον Απρίλιο όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν.
Ο δρόμος προς τον εμβολιασμό θα είναι μακρύς αφού ο μαζικός εμβολιασμός, δηλαδή η δεύτερη φάση, αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Πρώτοι στη σειρά είναι όλοι οι ηλικιωμένοι των 70 ετών και άνω ανεξαρτήτου ιστορικού νοσημάτων. Υπολογίζεται πως ο στόχος των ειδικών και της κυβέρνησης, δηλαδή ο εμβολιασμός του 60 με 70% του πληθυσμού θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός 2 εκατομμύρια πολιτών τον μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ξεκινά και η σταδιακή αποκατάσταση των κλάδων της οικονομίας και των εργαζομένων. Η ζημιά είναι μεγάλη, ειδικά για πολλές επιχειρήσεις που είναι κλειστές, ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 από το 2022. Από το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζουν τον οδικό χάρτη που “χωρίζεται” σε φάσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Όπως προμηνύουν οικονομικά στελέχη οι προβλέψεις δείχνουν πως μέχρι τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα κινείται στους “ρυθμούς” των περιοριστικών μέτρων άρα και θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα οικονομικά μέτρα στήριξης, για όσο χρειαστεί.
Να σημειωθεί πως για το 2021 προϋπολογίζεται ποσό στήριξης τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των μέτρων που έχουν ή αναμένεται να υλοποιηθούν υπολογίζεται στα 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020. Παράλληλα, θα “τρέχουν” τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Από τον Απρίλιο και έπειτα, όπου και εκτιμάται πως θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων, θα μπει σε πλήρη τροχιά η φάση της “επόμενης ημέρας μετά την πανδημία” με μέτρα ενίσχυσης και στήριξης προκειμένου να γίνει ομαλά η επιστροφή όσων επλήγησαν από την κρίση.
Το 2021 για σταδιακή αποκατάσταση ψυχής, σώματος και τσέπης. Με την ελπίδα πως οι 12 δόσεις θα είναι άτοκες και δεν θα δοθεί παράταση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις