Επίθεση στον πρύτανη : Οι άγνωστες έρευνες και η επιδρομή στο Αστυνομικό τμήμα Κολωνού
Πώς οι υποκλαπείσες συνομιλίες και δύο κρίσιμες καταθέσεις οδήγησαν στους εισβολείς στο γραφείο του πρύτανη
Υποκλαπείσες συνομιλίες – εκ των υστέρων – μεταξύ αντιεξουσιαστών αλλά και συγγενών τους που μιλούσαν για την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ και για τον αστυνομικό κλοιό γύρω τους, όπως και δύο σημαντικές καταθέσεις από καθηγητή και υπάλληλο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οδήγησαν στην εξιχνίαση από την Ασφάλεια Αττικής της επίθεσης και της διαπόμπευσης σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη την 29η Οκτωβρίου. Πρόκειται για την επιδρομή που οδήγησε στην κυβερνητική απόφαση σύστασης της «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» (με τη συμμετοχή 1.000 αστυνομικών) που θα αναλάβει τους επόμενους μήνες τη φύλαξη των ΑΕΙ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στην πρωτοφανή επίθεση στο γραφείο του κ. Μπουραντώνη – κατά την οποία οι δράστες τον φωτογράφισαν βάζοντας του στον λαιμό ταμπέλα με σύνθημα «αλληλεγγύη στις καταλήψεις» – συμμετείχαν τουλάχιστον 11 άτομα, από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν οι οκτώ (επτά άντρες και μία γυναίκα) και σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία. Πέντε εξ αυτών είναι φοιτητές, ενώ για ορισμένους υπάρχουν υπόνοιες κι ενδείξεις ότι ενδέχεται να συμμετείχαν στην επιδρομή στις αρχές Δεκεμβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Σε αυτή τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, σε αστυνομικό εξοπλισμό και σε όχημα ιδιώτη.
Για την επίθεση στον Κολωνό έχει ήδη συλληφθεί μια 22χρονη που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί εκ των ατόμων που εμπλέκονται στην εισβολή στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας σε κτίριο του ΕΜΠ και στην Πολυτεχνειούπολη παραμονές της 17ης Νοεμβρίου. Τότε είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 91 ατόμων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αλλοδαποί. Επίσης, τουλάχιστον δύο από τα άτομα που προχώρησαν στην επίθεση κατά του κ. Μπουραντωνη έχουν κατηγορηθεί και συλληφθεί για συμμετοχή σε καταλήψεις στο Κουκάκι.
Με κουκούλες
Υπενθυμίζεται ότι οι άγνωστοι είχαν μπει με κουκούλες και γάντια στο γραφείο του πρύτανη, τον είχαν πιάσει από τον λαιμό εκτοξεύοντας απειλές, ενώ τον φωτογράφισαν με την ταμπέλα. Κατόπιν προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της πρυτανείας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης, με τον οποίο εξαλείφθηκαν πολλά από τα ίχνη τους. Την ευθύνη για την επιδρομή ανέλαβε η «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης» με την προκήρυξη να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων».
Λίγα 24ωρα αργότερα και ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις, επανήλθαν με νεώτερο κείμενο όπου ανέφεραν «δεν θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιοποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης».
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εν λόγω ομάδα ανήκει σε γκρουπ 45-50 αντιεξουσιαστών που πρωτοστατούν σε διάφορες «παρεμβάσεις» ή βίαια περιστατικά και οι οποίοι αλλάζουν διαρκώς ονόματα στις ομάδες κρούσης.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, πέρα από τις δύο προαναφερθείσες μαρτυρίες (αναγνωρίσθηκαν οι φοιτητές που συμμετείχαν στην επίθεση, σε προγενέστερο στάδιο πριν φορέσουν τις κουκούλες), υπήρξαν και σαρώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ευρύτερη περιοχή της ΑΣΟΕΕ όπου φαίνεται να πραγματοποίησαν κλήσεις ορισμένα από τα κινητά των υπόπτων. Ακολούθως, υπήρξε υποκλοπή συνομιλιών στις οποίες καταγράφονται προτροπές οικείων τους για να «μην μπλέξουν ξανά μετά την επιδρομή στο γραφείο του πρύτανη» και αναφορές των ιδίων για την παρακολούθησή τους από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ στοιχεία αντλήθηκαν και από κάμερες γύρω από το ίδρυμα.
Ο φάκελος της υπόθεσης υπεβλήθη στον εισαγγελέα και ο ανακριτής έστειλε κλήσεις για απολογία, η οποία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες είχαν επικηρυχθεί με 100.000 ευρώ χωρίς ωστόσο αυτό να συμβάλλει -όπως τουλάχιστον λένε στελέχη της Κατεχάκη – στην αποκάλυψή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις