Κοροναϊός : Τα κρούσματα στη Γουχάν ίσως ήταν 10πλάσια της επίσημης καταμέτρησης
Μελέτη που εξέτασε τους κατοίκους για αντισώματα αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού στη Γουχάν, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία, ίσως ήταν δεκαπλάσιος σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμούν ερευνητές του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το ανησυχητικό συμπέρασμα προκύπτει από ορολογική μελέτη που εξέτασε 34.000 κατοίκους της κινεζικής μεγαλούπολης τον περασμένο Απρίλιο. Το 4,4% των συμμετεχόντων βρέθηκε να φέρει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, ισχυρή ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Γουχάν είναι πιθανό να προσβλήθηκαν από κορονοϊό στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε περίπου 11 εκατομμύρια.
Πάγια πρακτική οι ορολογικές μελέτες
Η Κίνα έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις για τους χειρισμούς της στην αρχή της πανδημίας, μετά την ανίχνευση του κοροναϊού στη Γουχάν τον περυσινό Δεκέμβριο. Το Πεκίνο κατηγορήθηκε ευρέως από τις ΗΠΑ ότι «μαγείρεψε» τα νούμερα των ασθενών.
Άσχετα με το εάν αυτό όντως συνέβη, η αλήθεια είναι ότι καμία χώρα δεν ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να καταγράφει όλα τα κρούσματα κοροναϊού. Η δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου ήταν περιορισμένη την περασμένη άνοιξη, ενώ πολλοί άνθρωποι που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα.
Οι ορολογικές μελέτες στον γενικό πληθυσμό αποτελούν πάγια πρακτική για την εκτίμηση της πραγματικής έκτασης επιδημιών, από την Covid-19 μέχρι τον HIV και την ηπατίτιδα. Η αναλογία των οροθετικών προς το μέγεθος του πληθυσμού αποτελεί σημαντικό μέγεθος για τον σχεδιασμό πολιτικών αντιμετώπισης.
Η έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποδεικνύει ότι ο αποκλεισμός της Γουχάν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε αποτέλεσμα. Το ποσοστό οροθετικότητας στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι εκτιμήθηκε σε μόλις 0,44% του πληθυσμού. Μεταξύ των 12.000 ατόμων που εξετάστηκαν σε έξι άλλες πόλεις και επαρχίες, ανάμεσά τους το Πεκίνο και η Σαγκάη, μόνο δύο βρέθηκαν θετικά σε αντισώματα.
Τα ευρήματα της μελέτης καθιστούν ωστόσο σαφές ότι η Γουχάν παραμένει ευάλωτη σε νέο κύμα της πανδημίας, δεδομένου ότι για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας πρέπει να φέρει αντισώματα τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού.
Το ποσοστό των κατοίκων της Γουχάν που προσβλήθηκαν είναι συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα ποσοστά που ανέφεραν άλλες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επισημαίνει το κινεζικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει, το ποσοστό οροθετικότητας ήταν 6,2% στην Ισπανία την περασμένη άνοιξη, ενώ στην Ελβετία έφτασε το 11%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις