Γεφύρι Κόνιτσας : Η αισθητική, το μεράκι και η άρτια τεχνική των μαστόρων της Ηπείρου
Μάρτυρας της ιστορίας και του πολιτισμού της ένδοξης ηπειρώτικης γης, το μονότοξο λιθόχτιστο γεφύρι της Κόνιτσας οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1870-1871 από πολυμελές συνεργείο μαστόρων με επικεφαλής τον ξακουστό πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε μικρή απόσταση έξω από την Κόνιτσα, στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, υψώνεται ένα από τα πλέον επιβλητικά γεφύρια της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας.
Απόλυτα εναρμονισμένο με το σπάνιο φυσικό περιβάλλον, το αριστούργημα αυτό της λαϊκής αρχιτεκτονικής φανερώνει την αισθητική, το μεράκι και την άρτια τεχνική που κατείχαν οι ξακουστοί σε όλη την Ελλάδα και τη Βαλκανική πρωτομάστορες της Ηπείρου.
Μάρτυρας της ιστορίας και του πολιτισμού της ένδοξης ηπειρώτικης γης, το λιθόχτιστο γεφύρι της Κόνιτσας οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1870-1871 από πολυμελές συνεργείο μαστόρων με επικεφαλής τον ξακουστό πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο.
Εξ όσων γνωρίζουμε, το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι χτίστηκε χάρη στις δωρεές κατοίκων της Κόνιτσας, προπάντων δε του γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίος κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των δαπανών που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του και ανήλθαν σε 120.000 γρόσια.
Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλαιότερα ένα ξύλινο γεφύρι, που είχε καταστραφεί όμως εντός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος λόγω της ορμητικότητας των νερών του Αώου.
Το γεφύρι της Κόνιτσας έχει άνοιγμα τόξου που προσεγγίζει τα 36 μέτρα, ενώ το ύψος της καμάρας υπερβαίνει τα 19 μέτρα.
Μια μικρή καμπάνα τοποθετημένη κάτω από την καμάρα του γεφυριού προειδοποιούσε τους περαστικούς να μη διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος στη χαράδρα του Αώου και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.
Από το γεφύρι της Κόνιτσας ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στη μονή Στομίου, η οποία είναι χτισμένη σε υπέροχη τοποθεσία, στον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου.
*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κόνιτσας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις