Μπούλινγκ από Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές – Τα ανοίγματα Ερντογάν σε Ισραήλ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Φατίχ Ντονμέζ συνεχίζουν το γαϊτανάκι των δηλώσεων με το οποίο επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα για «άρνηση» του διαλόγου θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τη σύρουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την πλάτη στον τοίχο. Η ρωσοτουρκική συνεργασία για το εμβόλιο και η εμπορική συμφωνία Άγκυρας-Λονδίνου.
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Σε μπούλινγκ επιδίδεται η ηγεσία της Τουρκίας προς την Ελλάδα και ενώ όλα δείχνουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Άρνηση διαλόγου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Φατίχ Ντονμέζ συνεχίζουν το γαϊτανάκι των δηλώσεων με το οποίο επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα για «άρνηση» του διαλόγου θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τη σύρουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την πλάτη στον τοίχο.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στην αποστρατωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα «αυξάνει την ένταση» και «δεν έρχεται να συζητήσουμε» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «γιατί φοβάται» «επειδή δεν έχει δίκιο».
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θέλουν να συνομιλούν αλλά επιλέγουν τη «στοχοποίηση» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο.
Με τη σειρά του ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν προσέρχεται στο διάλογο και ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν ως επιδίωξη τον «εγκλωβισμό» της Τουρκίας στις ακτές της.
Ουσιαστικά η στρατηγική της Άγκυρας κινείται στο δίπτυχο να χρεώνει το «μουτζούρη» στην ελληνική πλευρά και ταυτόχρονα πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να διευρύνει το πλαίσιο των συζητήσεων σε θέματα πολύ πέρα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) Ελλάδας και Τουρκίας.
Γαλάζια πατρίδα και κυβερνοχώρος
Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας πατρίδας» σε διάγγελμά του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ σε μια κρίση μεγαλείου μίλησε για κυριαρχικά δικαιώματα που θα υπερασπίσει η Τουρκία αναφερόμενος από τη «Γαλάζια πατρίδα» μέχρι τον «κυβερνοχώρο».
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα έως το 2022.
«Χτίζουμε μια ισχυρή και αποτρεπτική υποδομή αναπτύσσοντας τις δικές μας εθνικές τεχνολογίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο… Η κυβερνοασφάλεια, η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η προστασία των ψηφιακών υποδομών και δεδομένων είναι εξίσου σημαντική με την «προστασία των εθνικών φυσικών συνόρων».
Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης
Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέφερε το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης λέγοντας ότι «με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Ντονμέζ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017 και μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκαλώντας την έντονη ελληνική αντίδραση.
Ουσιαστικά οι αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είναι μέρος της γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής της και του ρόλου που θέλει να παίξει η γειτονική χώρα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ευρύτερα.
Οι ενεργειακές συμφωνίες της Ανατολικής Μεσογείου
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέο άνοιγμα στο Ισραήλ όπου ανέφερε πως η Άγκυρα θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τη στάση του Τελ Αβίβ για το Παλαιστινιακό. Δεν έκανε αναφορά σε καμία άλλη διαφορά με το Ισραήλ και τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι η βελτίωση των σχέσεων.
Στην πραγματικότητα επιδίωξη του Τούρκου προέδρου είναι μέσω της επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, να παρεμβληθεί και να υπονομεύσει τις ενεργειακές συμμαχίες και συμφωνίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο (με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο) καθώς και ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αν αναμονή της γραμμής που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ υπό το Τζο Μπάιντεν.
Με Βρετανία και Ρωσία
Με φόντο όλα αυτά ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της Τουρκίας να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ρωσία αλλά ταυτόχρονα να υπογράψει με τη Βρετανία την πρώτη διμερή εμπορική συμφωνία που υπογράφει το Λονδίνο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ την ίδια στιγμή ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S400, ενώ κάνοντας λόγο για αποφασιστικότητα της Τουρκίας έναντι της «αθέμιτης πίεσης της Ουάσιγκτον».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στο Σότσι ο κ. Τσαβούσογλου συζήτησε με τον κ. Λαβρόφ για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της πανδημίας Covid-19 και μάλιστα τόνισε ότι πέραν του εμβολιασμού, η Τουρκία έχει στόχο να προχωρήσει σε εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις