Brexit : Εγκρίθηκε από την ΕΕ η εμπορική συμφωνία – Την Τετάρτη οι υπογραφές
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών ενέκριναν την εμπορική συμφωνία για τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ μετά το Brexit.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των 27 ενέκριναν σήμερα την εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες και Λονδίνο για την μετά Brexit εποχή, ανοίγοντας το δρόμο για την προσωρινή της εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, γνωστοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Είμαι ικανοποιημένος που και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την ενέκριναν. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, καταφέραμε να αποτρέψουμε μια χαοτική αλλαγή του έτους», ανέφερε με tweet του ο Μάας, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης.
Auf den letzten Metern haben wir alle Hebel in Bewegung gesetzt, damit der Partnerschaftsvertrag mit #UK vorläufig angewendet werden kann. Ich bin froh, dass alle in der EU zugestimmt haben. Mit vereinten Kräften ist es gelungen, einen chaotischen Jahreswechsel zu verhindern.
— Heiko Maas 🇪🇺 (@HeikoMaas) December 29, 2020
Η έγκριση αυτή ήταν μια τυπική διαδικασία μετά τη συμφωνία της 24ης Δεκεμβρίου μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ. Ήταν απαραίτητη για την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας από το ερχόμενο έτος, προτού επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Aύριο οι υπογραφές
Λίγο νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα την υπογράψουν αύριο το πρωί.
Η συμφωνία αναμένεται επίσης ότι θα υπογραφεί στο Λονδίνο από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Η τελετή της υπογραφής είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το πρωί, ώρα Βρυξελλών.
Πώς προετοιμάστηκε η ελληνική κυβέρνηση για το Brexit
Παρόλο που οι εθνικές προετοιμασίες εξαρτώνται και είναι άρρηκτα δεμένες με τις προετοιμασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με εντατικούς ρυθμούς, για να μετριάσει τις άμεσες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, είτε επιτυγχανόταν συμφωνία τελικά είτε όχι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν:
-να είναι έτοιμα τα εθνικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα εκτάκτου ανάγκης που θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα σε ισχύ, εφόσον δεν επιτυγχανόταν τελικά συμφωνία.
– να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως όσες πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021 και
– να ενημερωθούν επαρκώς πολίτες και επιχειρήσεις για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, με ή χωρίς συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινήθηκαν σε τρεις άξονες: νομοθετικό, διοικητικό και ενημέρωσης ενδιαφερομένων πολιτών και επιχειρήσεων.
- Δασμοί: Πυκνά σύννεφα στην Ευρώπη – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
- Ο Μπαρτζώκας «απογειώνει» τον Βιλντόζα και ο Αργεντίνος παίζει σούπερ μπάσκετ
- Ιράν: «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Μπραντ Πιτ εναντίον Αντζελίνα Τζολί: «Ο Πόλεμος των Ροζέ θα γίνει πολύ πιο άγριος»
- Οι διαιτητές στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Βίρτους
- Μπαρτζώκας: «Είμαι ευγνώμων στους φιλάθλους μας που ήρθαν να μας υποστηρίξουν»