«Πυρά» ΕΕ σε Κίνα για τη φυλάκιση δημοσιογράφου που κάλυπτε την πανδημία στην Ουχάν
Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Δευτέρα, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών τη Τζανγκ Ζαν, που έστελνε ρεπορτάζ στην κορύφωση της κρίσης στην πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός
- Η ιστορία του αέναου ομολόγου που εδώ και 400 χρόνια πληρώνει τον τόκο
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε σήμερα τη φυλάκιση μιας πολίτη-δημοσιογράφου στην Κίνα, η οποία είχε καταγράψει τα αρχικά στάδια της πανδημίας του κορονοϊού από την Ουχάν.
Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Δευτέρα, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών τη Τζανγκ Ζαν, που έστελνε ρεπορτάζ στην κορύφωση της κρίσης στην πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Ο συνήγορός της είπε πως η Τζανγκ φυλακίστηκε για «υποκίνηση ταραχών».
Η ΕΕ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση της Τζανγκ, καθώς και για την απελευθέρωση του φυλακισμένου δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γου Ουενσένγκ, και πολλών άλλων κρατουμένων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταδικαστεί και ατόμων που ενεπλάκησαν στην παροχή πληροφοριών προς το δημόσιο συμφέρον.
«Υπέστη βασανιστήρια στη διάρκεια της κράτησης»
«Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η κ. Τζανγκ υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση στη διάρκεια της κράτησής της και η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτικής της 27μελούς ΕΕ.
Η Τζανγκ ήταν ανάμεσα σε μια χούφτα ανθρώπων οι αναφορές από πρώτο χέρι των οποίων από νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς και άδειους δρόμους χρωμάτισαν μια πιο σκληρή εικόνα του επίκεντρου της πανδημίας απ΄ό,τι το επίσημο αφήγημα.
Επικριτές λένε πως η Κίνα επιδίωξε η δίκη της Τζανγκ να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων στη Δύση, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις.
«Οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στην πρόσβαση στην πληροφορία, και ο εκφοβισμός και η επιτήρηση δημοσιογράφων, καθώς και οι προφυλακίσεις, δίκες και καταδίκες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και διανοουμένων στην Κίνα αυξάνονται και εξακολουθούν να είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις