Ειρηνική κινητοποίηση
Το υπερφίαλο σχέδιο «να σώσουμε τον πλανήτη» έδωσε τη θέση του στην ανθρωπίνων διαστάσεων προσπάθεια «να σώσουμε ζωές»
Που να φανταστούμε, τέτοιες ημέρες πέρυσι, τι μας περίμενε. Εντάξει, γνωρίζαμε πως είναι δίσεκτο το 2020 -τις βαρύνει κακή φήμη τέτοιες χρονιές- αλλά όχι ότι θα γίνει άνω-κάτω ο κόσμος από ασήμαντο πραγματάκι μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού που απειλούσε να προκαλέσει καταστροφές αντιστρόφως ανάλογες προς το μέγεθός του. Για να αποφευχθεί η καταστροφή, έγινε παγκόσμια κινητοποίηση που αντίστοιχή της δεν έχω ζήσει, ίσως επειδή δεν έχω ζήσει πόλεμο. Αλλά και πάλι, ήταν κινητοποίηση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όχι για να σκοτωθούν εχθροί για να σωθούν φίλοι.
Το υπερφίαλο σχέδιο «να σώσουμε τον πλανήτη» έδωσε τη θέση του στην ανθρωπίνων διαστάσεων προσπάθεια «να σώσουμε ζωές» – και είναι θαυμαστό πόσο έτοιμες ήσαν μεγάλες και μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες να ανταποκριθούν στην επείγουσα κατάσταση ετοιμάζοντας μέσα σε λίγους μήνες σωτήρια εμβόλια. Μπορεί οι Κινέζοι άρχοντες να περηφανεύονται ότι εξαφάνισαν τον ιό από τη χώρα τους αλλά στα εμβόλια προηγήθηκαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ίσως λοιπόν το 2021 ξεκινήσει κάτι σαν τον ευγενή «πόλεμο του διαστήματος» της δεκαετίας του 1960, όταν Δυτικοί-Ανατολικοί ανταγωνίζονταν ποιος θα πάει ψηλότερα στον ουρανό, βαθύτερα στο διάστημα.
Τώρα ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη ευγενέστερος: ποιος θα σώσει περισσότερες ζωές με τα εμβόλιά του. Κρίνονται φιλελεύθερη δημοκρατία και καπιταλισμός από τη μια, αυταρχισμός και κρατική οργάνωση της οικονομίας, από την άλλη – διότι τα εμβόλια δεν είναι «δώρο που μας προσφέρει η επιστήμη», όπως υποστήριξε ο αντικαπιταλιστής κ. Τσίπρας, δεν είναι «επιστημονικά ιδρύματα» οι εταιρείες που τα φτιάχνουν.
Εκεί μάλιστα που ανακατεύτηκε επιστημονικό ίδρυμα (εμβόλιο AstraZeneka/Οξφόρδης), τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Ακόμα χειρότερα πήγαν στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi που έπεσε έξω ένα ολόκληρο χρόνο στον σχεδιασμό της, μόλις στα τέλη του 2021 θα είναι σε θέση να παραδίδει εμβόλια. Το κακό είναι ότι η ΕΕ είχε στηρίξει κυρίως σε αυτές τις δύο εταιρείες τον εφοδιασμό της – μήπως λοιπόν λείψουν εμβόλια του χρόνου;
Μήπως η άμιλλα για τη σωτηρία ζωών να στραβώσει, μετατραπεί σε σκληρό ανταγωνισμό ποιος θα προλάβει να πάρει μεγαλύτερες ποσότητες από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια; Υπάρχει φόβος, στη δική μας περίπτωση, αυτοί που έτρεχαν να βρουν ρούβλια και γουάν το 2015 για να μας σώσουν, να υπόσχονται τώρα τη σωτηρία από το ρωσικό Sputnik V και το κινεζικό CoronaVac; Μάλλον όχι γιατί αναμένεται να εγκριθεί σύντομα το εμβόλιο AstraZeneka/Οξφόρδης, να λυθεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα εφοδιασμού, να πάνε όλα καλύτερα το 2021 για μας και χειρότερα για τους καταστροφολόγους.
- Μεγάλη ανατροπή με Αβράμοβιτς – Επιστρέφει στην Euroleague;
- Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 46 νεκροί σε πακιστανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς
- Πάτρα: Στα χέρια ήρθαν νεαροί – Στο νοσοκομείο ένας εμπλεκόμενος
- Πάρις Χίλτον: Οι χριστουγεννιάτικες προκλητικές φωτογραφίες της δίπλα από το δέντρο
- Νέα σενάρια για Μαλεντόν: Η Βιλερμπάν, η Ρεάλ και η ομάδα της Euroleague που θέλει να τον κλείσει το καλοκαίρι
- Οι προφητείες της Μπάμπα Βάνγκα που βγήκαν αληθινές – Τι «έχει» δει για το 2025