«Έκλεισε» η επενδυτική συμφωνία ΕΕ – Κίνας: Τι προβλέπει
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν το 2014 αλλά επιταχύνθηκαν το τρέχον έτος και σήμερα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Ο γιος της Πάμελα Άντερσον θέλει να καταρρίψει την άποψη της «ξανθιάς βόμβας» για τη μαμά του
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα που θα παράσχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν το 2014 αλλά επιταχύνθηκαν το τρέχον έτος και σήμερα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
«Χαιρετίζουμε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Today I chaired an EU-China Leaders’ Meeting with @vonderleyen and President Xi Jinping.
EU remains committed to rules based international cooperation.
We welcome the political agreement achieved on negotiations on investment.
Press statement 👉 https://t.co/TPmMosS02o pic.twitter.com/ZMz3t41Ovh
— Charles Michel (@eucopresident) December 30, 2020
Από τη μεριά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ’ αρχήν διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία. Για πιο ισορροπημένες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».
L’UE a le plus grand marché unique au monde.
Nous sommes ouverts aux affaires mais attachés à la réciprocité, la concurrence équitable et à nos valeurs.
🇪🇺et 🇨🇳 ont conclu un accord de principe sur les investissements, pour des échanges et des opportunités plus équilibrés. pic.twitter.com/mDZvLFgKYG
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 30, 2020
Τι προβλέπει η συμφωνία
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παρούσα συμφωνία έχει μεγάλη οικονομική σημασία και δεσμεύει επίσης τα μέρη σε μια επενδυτική σχέση βασισμένη σε αξίες που βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Μόλις τεθεί σε ισχύ, θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, καθώς η Κίνα έχει δεσμευτεί να παράσχει άνευ προηγουμένου επίπεδο πρόσβασης στην αγορά για επενδυτές της ΕΕ, εξασφαλίζοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βεβαιότητα και προβλεψιμότητα για τις δραστηριότητές τους.
Η συμφωνία θα βελτιώσει επίσης σημαντικά τους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές της ΕΕ, καθορίζοντας σαφείς υποχρεώσεις στις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και άλλες πρακτικές στρέβλωσης και ενισχύοντας τη διαφάνεια των επιδοτήσεων. Στο εξής οι εταιρείες της ΕΕ θα επωφεληθούν από δικαιότερη μεταχείριση όταν ανταγωνίζονται στην κινεζική αγορά.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σημαντικές δεσμεύσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού, και για τα εργασιακά πρότυπα. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις Συμβάσεις της ΔΟΕ που έχει επικυρώσει και να εργαστεί για την επικύρωση των θεμελιωδών Συμβάσεων της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας.
Από την πλευρά της ΕΕ, θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες σύμφωνα με τους νομικούς κανόνες και τη διαδικασία υπογραφής, επικύρωσης και σύναψης της συμφωνίας. Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας.
Η εξασφάλιση επιτυχούς εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας μόλις ολοκληρωθεί θα απαιτήσει υψηλό επίπεδο και συνεχή πολιτική δέσμευση με την Κίνα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής και παρακολούθησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας από την πλευρά της ΕΕ.
Η ΕΕ θα αποτιμήσει τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της CAI και της εφαρμογής της σε όλες τις διαστάσεις της, κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας το 2022.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις