Κοροναϊός : Προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων – Οι 11 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Η αύξηση που παρουσίασαν τα νέα κρούσματα αποτελούν «καμπανάκι» ενόψει Πρωτοχρονιάς, καθώς η ανησυχία επικεντρώνεται στις αντοχές του συστήματος υγείας που συνεχίζει να δέχεται ασφυκτική πίεση
Έντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Η αύξηση που παρουσίασαν τα νέα κρούσματα αποτελούν «καμπανάκι» ενόψει Πρωτοχρονιάς, καθώς η ανησυχία επικεντρώνεται στις αντοχές του συστήματος υγείας που συνεχίζει να δέχεται ασφυκτική πίεση.
Τα χθεσινά 1.047 κρούσματα ήρθαν μετά από εννιά συνεχόμενες μέρες με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.
«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» επεσήμανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα 8.500 περίπου ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη, καθώς και στον αυξημένο επιδημιολογικό δείκτη στη Δυτική Αττική (53 κρούσματα), στον Έβρο (37), στο Κιλκίς (34), την Κοζάνη (52) και την Πιερία (13).
Άλλες οκτώ περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης, με τους αρμόδιους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τις εξής: Φλώρινα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Ζεφύρι, Αχαρνές, Κάλυμνος.
Με φόντο την επιδημιολογικά βεβαρυμένη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως, ενόψει δύο μηνών με χειμωνιάτικο καιρό, «δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία» και πως, αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, θα γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.
Η επώδυνη εμπειρία της πανδημίας, όπως την χαρακτήρισε, δεν έφτασε ακόμη στο τέλος της με τον εμβόλιο που αποτελεί μια αρχή, αφού «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα επομένως δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».
Την ίδια στιγμή, την επιμονή της επιδημίας αποτυπώνουν οι δείκτες αναπαραγωγής της νόσου, Rt, που στην Αττική είναι 0,8 και στη Θεσσαλονίκη 0,6.
Αυτό σημαίνει πως 100 θετικοί στον κοροναϊό άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους 80 στο λεκανοπέδιο – και σε άλλους 60 στη Θεσσαλονίκη.
Προβληματίζουν 11 περιοχές
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κοροναϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
- Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
- Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
- Δήμος Περιστερίου
- Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
- Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
- Κάλυμνος
- Δήμος Ασπροπύργου
- Δήμος Ελευσίνας
- Κοζάνη
- Δήμος Εορδαίας
- Δήμος Βοΐου
Ξανά τετραψήφια τα ημερήσια κρούσματα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136.976, εκ των οποίων το 52,3% άνδρες.
Τα 5.380 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.566 (29,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πλέον 458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.923 (40,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις