Η ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής ξεκίνησε πριν περίπου έναν αιώνα και οι γυναίκες υπήρξαν μέρος της από τη αρχή, παρά την προσπάθεια πολλών να αγνοήσουν την ύπαρξή τους.

Το ντοκιμαντέρ «Sisters With Transistors» έρχεται να αφηγηθεί την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία των γυναικών πρωτοπόρων της ηλεκτρονικής μουσικής πιάνοντας το νήμα από την Λιθουανή Clara Rockmore.

Η τελευταία, την δεκαετία του ‘20 έπαιξε ένα σόλο με θέρεμιν, ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά όργανα, στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. «Έπρεπε να πείσω το κοινό πως το θέρεμιν ήταν ένα πραγματικό, καλλιτεχνικό μέσο» είχε πει η ίδια.


Maryanne Amacher

Οι γυναίκες αυτές γνώριζαν καλά πως «μια γυναίκα που συνέθετε μόνη τη μουσική της ήταν κάτι σκανδαλώδες», αναφέρει η συνθέτρια Laurie Spiegel, μία από τις πρωταγωνίστριες του ντοκιμαντέρ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η μουσική βιομηχανία δεν υπήρξε ιδιαίτερα φιλική προς τις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Η Pauline Oliveros, συνθέτρια και ακορντεονίστρια που εμφανίζεται επίσης στην ταινία, είχε δημοσιεύσει τη δεκαετία του ‘70 στους New York Times ένα δοκίμιο που ξεκινούσε με το ερώτημα: «Γιατί δεν υπάρχουν «σπουδαίες» γυναίκες συνθέτριες;».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε μάλιστα έναν χρόνο πριν από το διάσημο «Γιατί δεν υπάρχουν «σπουδαίες» γυναίκες καλλιτέχνιδες» της Linda Nochlin. Η ηλεκτρονική μουσική, ωστόσο, έδωσε σε αυτές τις γυναίκες μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η Lisa Rovner και αφηγείται η Λόρι Άντερσον περιλαμβάνει την ιστορία της Daphne Oram, της Bebe Barron, της Delia Derbyshire, της Maryanne Amacher, της Éliane Radigue και της Suzanne Ciani.