Κροατία : Εκλεισε μετά τον σεισμό ο πυρηνικός σταθμός Κρσκό της Σλοβενίας
Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκό της Σλοβενίας έκλεισε μετά τον φονικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κροατία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκό της Σλοβενίας έκλεισε μετά τον φονικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κροατία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Εκλεισε αυτόματα
Ο ΔΟΑΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημερώθηκε από τη Σλοβενική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (SNSA) ότι ο πυρηνικός σταθμός Krško έκλεισε αυτόματα και βρίσκεται σε ασφαλή κατάσταση μετά τον σεισμό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην πόλη Πέτρινια της Κροατίας.
Η εθνική ρυθμιστική αρχή ενημέρωσε επίσης τον ΔΟΑΕ ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πως συνεχίζονται οι προληπτικοί έλεγχοι συστημάτων και εξοπλισμού στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.
Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκό βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.
Ο ΔΟΑΕ παραμένει σε επαφή με τους ομολόγους του στη Σλοβενία.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω»
«Μπορώ να επιβεβαιώσω το προληπτικό κλείσιμο», δήλωσε η εκπρόσωπος Ida Novak Jerele στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας και τόσο μακριά όσο η αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη.
A man is rescued after a strong 6.4 magnitude earthquake rocked Croatia.
Read more: https://t.co/yzukUeVnaN pic.twitter.com/25W4ioTngj— LBC (@LBC) December 29, 2020
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πυρηνικός σταθμός του Krsko είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Σλοβενίας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.
Ο αντιδραστήρας 700-megawatt της Westinghouse κατασκευάστηκε την εποχή της Γιουγκοσλαβίας και τέθηκε σε λειτουργία το 1983.
Συμμετείχε η Σλοβενία και η Κροατία.
Το εργοστάσιο καλύπτει περίπου το 20 τοις εκατό των ηλεκτρικών αναγκών της Σλοβενίας και το 15 τοις εκατό των Κροατών.
Εχουν ζητήσει να κλείσει
Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν ζητήσει να κλείσει λόγω της ηλικίας του και των κινδύνων από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Αρχικά, επρόκειτο να απενεργοποιηθεί το 2023, αλλά η Λιουμπλιάνα και το Ζάγκρεμπ αποφάσισαν το 2015 να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του για άλλα 20 χρόνια.
Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε χθες την Κροατία έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Σλοβενία, όπου σταμάτησε προληπτικά η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Κρσκό, μεταδίδει η ιστοσελίδα slobodenpecat.mk της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με το echedoros-a.gr.
Σημειώνει ότι ο πυρηνικός σταθμός Κρσκό έκλεισε σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση ισχυρών φυσικών καταστροφών.
Είναι κατασκευασμένος για να αντέχει σε πολύ πιο ισχυρούς σεισμούς από αυτούς που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη Σλοβενία ή την Κροατία.
Μέχρι 7,9 Ρίχτερ
Η κατασκευή του αντέχει σε σεισμική δόνηση μέχρι 7,9 Ρίχτερ, το οποίο ήταν το μέγεθος του πιο καταστροφικού σεισμού στην περιοχή της σημερινής Σλοβενίας, το 1511.
Αλλος ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το 1917 κοντά στο Μπρεζνίτσε.
Η ασφάλεια του Κρσκό ενισχύθηκε περαιτέρω μετά το ατύχημα του 2011 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και σε περίπτωση σεισμού θα μπορούσε να κλείσει χειροκίνητα ή αυτόματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις