Lockdown: Έρχεται σταδιακό άνοιγμα της χώρας ή παράταση των μέτρων; – Το ρεβεγιόν ως crash test και ο δύσκολος Ιανουάριος
Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις εορταστικές ημέρες της Πρωτοχρονιάς είναι δύο.
Για μία αλλιώτικη Πρωτοχρονιά ετοιμάζεται η χώρα μας αλλά και πολλά ακόμη κράτη σε όλο τον πλανήτη, μιας και η διασπορά του κοροναϊού δεν θα επιτρέψει φέτος να γιορτάσουμε όπως επιθυμούμε.
Το εορταστικό πνεύμα των ημερών θα πρέπει να μην μας παρασύρει τόσο πολύ ώστε να ξεχάσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το πόσο εύκολα και ύπουλα μεταδίδεται αυτός ο ιός.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα εορταστικά ρεβεγιόν θα κρίνουν ως ένα βαθμό αν θα υπάρξει μερική άρση ή παράταση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.
Οι πολίτες ήδη καλούνται ήδη να γιορτάσουν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο φέτος, δηλαδή με sms για τις μετακινήσεις και μόλις 9 άτομα από δύο οικογένειες στο ρεβεγιόν.
Το ρεβεγιόν θα κρίνει μερική άρση ή παράταση μέτρων
Την ίδια ώρα η τωρινή κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ιού, της κόπωσης των πολιτών, αλλά και του εορταστικού κλίματος που θα βάλει πολλούς σε πειρασμό να διακινδυνεύσουν όλα όσα με τόσο δυσκολία έχουμε καταφέρει δύο μήνες τώρα που είμαστε σε καραντίνα.
Το 2021 πρέπει να είναι το έτος όπου θα αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για αυτόν τον ιό.
Όπως είχε πει και η κυρία Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας «πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον ιό. Πρέπει να τον τελειώσουμε».
Δυστυχώς κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν θεωρείται, καθώς ο Ιανουάριος δεν θεωρείται ένας ευνοϊκός μήνας για τη χώρα μας.
Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις εορταστικές ημέρες της Πρωτοχρονιάς είναι δύο.
Τι «αποτύπωμα» θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία;
Το πρώτο είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει η εορταστική περίοδος στην πανδημία.
Επιστήμονες και αναλυτές της πανδημίας φοβούνται πως στα μέσα Ιανουαρίου κι ίσως λίγο νωρίτερα θα υπάρξει αύξηση των νέων διαγνώσεων λόγω της κινητικότητας των πολιτών την περίοδο των εορτών.
Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε ασφαλώς μπορεί να είναι καλύτερη σε σχέση με δύο εβδομάδες, όμως, απέχει παρασάγγας από το να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέχρι στιγμής μέτρων.
Την ώρα λοιπόν που η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων γίνεται αργά και βασανιστικά, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση ώστε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να μην «θρέψει» τον κοροναϊό και οδηγήσει σε νούμερα σταθερά πάνω από 1.000 και σε μεγάλους αριθμούς νεκρών και νοσηλευομένων.
Σε κάθε περίπτωση σαφής εικόνα για το αν τελικά ο κόσμος τήρησε τα σκληρά της Πρωτοχρονιάς και έκανε ένα πρωτόγνωρο ρεβεγιόν θα έχουμε σε περίπου δέκα ημέρες.
Ιανουάριος: Ένας δύσκολος μήνας για τη χώρα μας
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως για κακή μας τύχη, ο μήνας που έρχεται δεν θα είναι και ο ιδανικότερος.
Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς γνωρίζουν πως ο Ιανουάριος είναι από μόνος του δύσκολος μήνας, εξαιτίας της κορύφωσης της εποχικής γρίπης μετά τις γιορτές.
Άλλωστε είναι γνωστό πως στη χώρα μας η κορύφωση της εποχικής γρίπης έρχεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες, εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που έχουμε.
Αν λοιπόν το γιορτινό τραπέζι γίνει εστία διασποράς και τα κρούσματα αυξηθούν σε μία περίοδο που αναμένεται αύξηση νοσηρότητας από την γρίπη, τότε η σύγχυση που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη.
Είναι σαφές δηλαδή πως σε περίπτωση που συνεχίσουν να αυξάνονται περιοχές, τότε θα είναι αδύνατο να γίνει άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου και κατ΄επέκταση να ανοίξει η εστίαση και η αγορά.
Πλέον η τήρηση των μέτρων στις γιορτές είναι «αναγκαίο καλό» ώστε να ακολουθήσει ένας μήνας με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα αλλά και κόκκινες περιοχές.
Οι 10 περιοχές που είναι στο κόκκινο
Ο υπουργός Υγείας χθες εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.
Την ανησυχία εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), η οποία μπήκε και σε σκληρότερο lockdown από χθες, Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.
Σε αυτές τις περιοχές αλλά και σε όσες τις επόμενες ημέρες παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων, θα υπάρχει άμεση κινητοποίηση των αρχών με παράταση lockdown ή ό,τι άλλο χρειαστεί για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ωστόσο, είναι πλέον αντιληπτό ότι ο φόβος της έξαρσης μετά την Πρωτοχρονιά (οπότε και θα εμφανιστούν οι μολύνσεις γύρω στις 15-20 Δεκεμβρίου) κάνει τους ειδικούς και την κυβέρνηση να μην αποφασίζουν να ανοίξουν τα σχολεία.
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά
- Πανδαισία: Γκολ και highlights από τα κορυφαία πρωταθλήματα