Ανατροπές στη Λιβύη : Εκπρόσωπος του Σάλεχ στην Αγκυρα και τουρκο-αιγυπτιακή… προσέγγιση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επί του παρόντος επικοινωνεί με την ανατολική πλευρά της Λιβύης. Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδείξεις προσέγγισης μεταξύ Καΐρου και Αγκυρας, ειδικά στην κρίση της Λιβύης.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επί του παρόντος επικοινωνεί με την ανατολική πλευρά της Λιβύης.
Επισκέφθηκε την Τουρκία
Οπως μεταδίδει το libyaobserver.ly, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη ότι εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ, επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία.
Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ο Σάλεχ είχε προγραμματίσει να στείλει τον αναπληρωτή του για επίσκεψη στην Τουρκία. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, όπως το έθεσε, στέλνοντας άλλον εκπρόσωπο στη θέση του.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία Reuters)
Οσον αφορά το ζήτημα της πρόσφατης επίσκεψης της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι το Κάιρο έστειλε τους εκπροσώπους του μετά από μακρά περίοδο απουσίας και πως αυτή η επίσκεψη δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ στη Λιβύη, η οποία συνέπεσε με την αιγυπτιακή.
Μετά τις απειλές
Νωρίτερα, η αραβική ιστοσελίδα thenewkhalij.news είχε μεταδώσει ότι εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, της οποίας πρόεδρος είναι ο Αγκίλα Σάλεχ, επισκέφθηκαν την τουρκική πρωτεύουσα, Αγκυρα, επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η αποκάλυψη της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Τομπρούκ στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την απειλή του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι θα θεωρήσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ως νόμιμο στόχο εάν επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Λιβύη.
Δεν έγινε γνωστό τι διαμείφθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ και της τουρκικής ηγεσίας.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Χουλουσί Ακάρ, αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στρατηγό Αιμαν Μπάντι, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, την περασμένη Κυριακή.
Αποτροπή κλιμάκωσης
Ο αιγύπτιος επικεφαλής είναι υφυπουργός Γενικών Πληροφοριών και επικεφαλής της αιγυπτιακής επιτροπής που ασχολείται με το ζήτημα της Λιβύης. Η επίσκεψη αποσκοπούσε στην προσπάθεια αποτροπής οποιασδήποτε πιθανής κλιμάκωσης εκ μέρους του Χαφτάρ, ο οποίος δεσμεύτηκε να εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις από τη χώρα του.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ (φωτογραφία Reuters)
Στη συνέχεια, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, κάλεσε τον λίβυο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα να συζητήσουν το λιβυκό ζήτημα, με βάση την πρόσφατη ένδειξη προσέγγισης μεταξύ Καΐρου και Τρίπολης.
Αιγύπτιος αξιωματούχος, εξάλλου, ανέφερε ότι η επίσκεψη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη είχε ως στόχο να εμποδίσει τον δρόμο της υποκίνησης του Χαφτάρ από το Αμπού Ντάμπι για νέα στρατιωτική περιπέτεια.
Η πηγή πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της, ότι το Κάιρο θέλει επίσης να κινηθεί για να αποτρέψει περαιτέρω τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, καθώς μπορεί να της δοθεί τέτοια ευκαιρία από τυχόν ξέσπασμα νέων εχθροπραξιών.
Η τουρκο-αιγυπτιακή… προσέγγιση
Αυτήν την εβδομάδα, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συζήτησε με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφιλίωσης» στην Τρίπολη, που υποστηρίζεται από την Αγκυρα, τις διμερείς σχέσεις, την αεροναυτιλία και την επιστροφή των αιγύπτιων διπλωματών στην πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ θεωρήθηκε ανοιχτό από το Κάιρο το θέμα της ενίσχυσης των σχέσεων του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Οι γύροι του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Τυνησία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για τη διοργάνωση προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκαν ενδείξεις προσέγγισης μεταξύ του Καΐρου και της Αγκυρας, ειδικά στην κρίση της Λιβύης, αφού ο Χαφτάρ υπέστη μεγάλες απώλειες και έχασε τις περισσότερες από τις πόλεις στη δυτική Λιβύη, γεγονός που ώθησε την Αίγυπτο να υποστηρίξει τον πολιτικό διακανονισμό στη χώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις