Έθιμα της Πρωτοχρονιάς που αναβιώνουν στη Λάρισα
Οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» και τα «Μπαμπαλιούρια» είναι κάποια από τα έθιμα που αναβιώνουν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Η παράδοση αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου και τα έθιμα την περίοδο της Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα παίρνουν «σάρκα και οστά» κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο.
Αν και τα περισσότερα από τα έθιμα έχουν χαθεί, υπάρχουν κάποια που αναβιώνουν ακόμη και σήμερα αναδεικνύοντας την πλούσια λαϊκή παράδοση.
Οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» και τα «Μπαμπαλιούρια» είναι κάποια από τα έθιμα που αναβιώνουν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Τα «Μπαμπαλιούρια»
Σε κάποιες περιοχές της Ελασσόνας το έθιμο που αναβιώνει την περίοδο που οδεύουμε προς την αλλαγή του χρόνου είναι τα λεγόμενα «Μπαμπαλιούρια».
Πρόκειται για ένα έθιμο που κουβαλά μια μακρά ιστορία και σχετίζεται με τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων.
Κατά τη διάρκεια των δρωμένων διάφοροι μεταμφιεσμένοι φορούν πάνω τους κρεμασμένα κουδούνια, οι ήχοι των οποίων δίνουν το μήνυμα της έναρξης της νέας χρονιάς.
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς σε πολλά σπίτια κόβεται και η παραδοσιακή πίτα με το χρυσό φλουρί, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, όποιος το βρει θα είναι και ο τυχερός της νέας χρονιάς.
Τα «Μπαμπαλιούρια» παλαιότερα ξεκινούσαν από την εκκλησία και γύριζαν σε όλα τα σπίτια των χωριών, έλεγαν κάλαντα και κατέληγαν στην πλατεία.
Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες»
Σε κάποιες περιοχές της Λάρισας, όπως είναι για παράδειγμα το Μεγάλο Μοναστήρι, ένα έθιμο που αναβιώνει είναι οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες».
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας και ο βασικός πυρήνας είναι μεταξύ άλλων η ανταλλαγή των ευχών για να έρθει η καλή χρονιά.
Κατά τη διάρκεια του εθίμου χορεύεται ένας εντυπωσιακός χορός που έχει τη μορφή ζωναράδικου, με τους άνδρες να εκτελούν διάφορες φιγούρες.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις