Όταν ο ιδρυτής του Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης, συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο ιδρυτής του Taxibeat μιλάει στο 4ο επεισόδιο της σειράς Outliers της Endeavor Greece αφηγείται ολόκληρη την επαγγελματική του πορεία: από την οικογενειακή βιοτεχνία στην δεκαετία του 80’, την BEAT και τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα
Το 1999 ο Νίκος Δρανδάκης έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της “οικογενειακής επιχειρηματικότητας” βρίσκεται ξανά στην αγορά έχοντας δημιουργήσει την πρώτη startup του, μια εταιρεία που συνδύαζε το πρώιμο ηλεκτρονικό εμπόριο με τις προμήθειες, διευκολύνοντας τις συναλλαγές των ενδιαφερομένων.
Εκείνη την εποχή ο ιδρυτής του Taxibeat – το πρώτο επιτυχημένο exit της εποχής των ελληνικών funds- αναζητούσε χρηματοδότες για την στήριξη και την ανάπτυξη της εταιρείας του. Εκείνη την εποχή στην αγορά είχαν δραστηριότητα εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου – venture capital – που ανήκαν στις τράπεζες. Σε μία από αυτές τις εταιρείες βρέθηκε αναζητώντας χρηματοδότηση και ο Νίκος Δρανδάκης.
Επικεφαλής της εταιρείας – τον μετοχικό έλεγχο της οποίας είχε η Εθνική Τράπεζα- ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χρηματοδότηση δεν προχώρησε αλλά η γνωριμία έμεινε…
Την συνάντηση τους θυμήθηκε πρόσφατα ο Νίκος Δρανδάκης μιλώντας ο ίδιος στο 4ο επεισόδιο της σειράς των podcast με την επωνυμία Outliers by Endeavor Greece (Ακούστε στη διεύθυνση: https://open.spotify.com/episode/5F8GJaxJNksprRWhLRCOXe?si=AZmaO1O3SYyFPlu547NYSA&fbclid=IwAR0cx66KxmvUmyj0wDbCFSQKDsXFqX5tNXU5Bmg6Rlhf7PKTcwxQOdTE1Yc)
Στο εισαγωγικό κείμενο του επεισοδίου που συμμετέχει ο serial entrepreneur διαβάζω: «Ο αυτοδίδακτος προγραμματιστής και ιδρυτής του Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης, άλλαξε ριζικά το παραδοσιακό μοντέλο της αγοράς ταξί στη χώρα μας- και τα εμπόδια δεν ήταν λίγα. Παρόλα αυτά, ο Νίκος κατέκτησε τις αγορές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, και το 2017 πούλησε την εταιρεία στον Γερμανικό όμιλο Daimler για 42 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 αποχώρησε από την εταιρεία. Σε αυτό το επεισόδιο, αφηγείται ολόκληρη την επαγγελματική του πορεία: από την οικογενειακή βιοτεχνία στην δεκαετία του 80’, την BEAT και τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα».
Από τις… παντούφλες
Η επαγγελματική πορεία ή ακριβέστερα, η επιχειρηματική διαδρομή του Δρανδάκη ξεκίνησε από την οικογενειακή βιοτεχνία με τις παντόφλες. Μια βιοτεχνία που στην συνέχεια ανέλαβε να «τρέξει» με τον αδελφό του. Μάλιστα, τα δύο αδέλφια προχώρησαν στην παραγωγή υποδημάτων και άλλων αξεσουάρ απευθυνόμενοι σε ένα νεανικό κοινό. Τα προϊόντα τους με τη φίρμα Voyager τοποθετήθηκαν σε καλά μαγαζιά και έφθασαν να εξάγονται και στο εξωτερικό. Το κοινό ταξίδι των δύο αδελφών ολοκληρώθηκε κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και ο κάθε ένας από τους δύο ακολούθησε έκτοτε τον δικό του δρόμο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Δρανδάκης παρότι αυτοδίδακτος προγραμματιστής – με βιβλία που αγόραζε από την Amazon- κατάφερε να δουλεύει σε εταιρείες της αγοράς πληροφορικής μέχρι και τη στιγμή που σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας έφτιαξε Taxibeat, την εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά που άλλαξε όλη την εξέλιξη της αγοράς αστικής μετακίνησης. Και το επόμενο βήμα; Στο podcast μπορείτε να ακούσετε την απάντηση του. Για μια πρώτη γεύση: «Μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι θα βοηθήσω αυτό το μέρος αν χτίσω πάλι κάτι καινούριο… αυτή είναι η φιλοδοξία μου ,να κάνω κάτι 10-20 φορές μεγαλύτερο από ότι αυτό που έκανα με την BEAT».
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπασκόνια
- ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς
- Αυτός είναι o ρωσικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία [Video]
- Η κληρονομιά του σπουδαίου Ναδάλ και το συγκλονιστικό βίντεο με τους 92 τίτλους του Ισπανού
- Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε χωράφια – Τέσσερις προσαγωγές
- Πηγές 87+: Να απομονώσει τους αποστάτες ο πολιτικός κόσμος, να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας