Σχολεία : Πού «σκοντάφτει» το οριζόντιο άνοιγμα – Οι επιφυλάξεις των λοιμωξιολόγων
Oι όποιες αποφάσεις για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτουν γνώση τυχόν έξαρσης των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες ως προς το χρόνο που καλούνται να αποφασίσουν και να κάνουν τις όποιες εισηγήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Αποφασισμένη να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου για όλες τις βαθμίδες είναι η κυβέρνηση, μια απόφαση ωστόσο που αναμένεται να βρει μπροστά της αρκετά εμπόδια τόσο από μια επιφυλακτική μερίδα της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όσο και από τα ίδια τα επιδημιολογικά δεδομένα που παραμένουν επιβαρυμένα.
Μπορεί λόγω των εορτών να υπήρξε μια πλασματική μείωση των κρουσμάτων λόγω της μείωσης των τεστ, αλλά ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων με κοροναϊό είναι αρκετά μεγαλύτερος. Χτες καταγράφηκαν μόλις 262 νέα κρούσματα, αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχαμε 932 και την πρώτη μέρα του χρόνου 597.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το αυστηρότερο lockdown της μιας εβδομάδας θα επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στα θρανία με ασφάλεια.
Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτουν γνώση τυχόν έξαρσης των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες ως προς το χρόνο που καλούνται να αποφασίσουν και να κάνουν τις όποιες εισηγήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας.
Τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα καθώς στο εσωτερικό της υπάρχει διχογνωμία για το πότε και με ποιους όρους θα μπορούμε να επανέλθουμε στη δια ζώσης διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες.
Το σενάριο για άνοιγμα μόνο των δημοτικών
Μπορεί λοιπόν το κυβερνητικό επιτελείο να επιθυμεί οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο μεταξύ των λοιμωξολόγων φαίνεται να επικρατεί το σενάριο για σταδιακό άνοιγμα με πρώτα τα δημοτικά.
«Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου» , σχολίασε ο Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ.
Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».
Οι πιο επιφυλακτικοί λοιμωξιολόγοι
Βέβαια, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν προς το τέλος του Ιανουαρίου, όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα.
Πάγιος υποστηρικτής αυτής της άποψης είναι ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να γίνει μετά τις 25 Ιανουαρίου.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι πως «μ’ αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, το 11/1 είναι ακόμα υψηλού κινδύνου ημερομηνία. Είναι νωρίς. Από τις 20-25 Γενάρη θα φανεί η περαιτέρω αύξηση. Ασφαλέστερο είναι να συζητάμε για μετά τις 20 του μήνα, ίσως και 25 που είναι Δευτέρα. Οι γονείς που μετακινούνται, επηρεάζουν κατά ένα 10% την διασπορά του ιού».
Μιλώντας στο Open ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι «το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα» είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς» είπε ο καθηγητής.
Την ανησυχία του για την επαναλειτουργία των σχολείων έχει εκφράσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με ασφάλεια και να μη γίνει πρόωρα. Η κυβέρνηση προέβη στην απόφαση (για αυστηρότερο lockdown) για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις» σημείωσε.
«Μας ανησυχεί παρά πολύ ότι η επανέναρξη των σχολείων, μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, θα πιέσουν το ΕΣΥ. Δεν είναι στα επίπεδα του 1ου λοκντάουν… 26 Οκτωβρίου είχαμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στις εντατικές, και τώρα έχουμε 430, υπολείπεται κατά τι όλων των ΜΕΘ που είχαμε πριν δύο χρόνια και είναι αργή η αποκλιμάκωση» τόνισε.
Γώγος: Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια
Η αυριανή μέρα (Δευτέρα) είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως εξήγησε η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, και τόνισε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια» επισήμανε.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις