Κοροναϊός : Νέα μελέτη δείχνει γιατί απειλεί περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κοροναϊός συνιστά σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους με πολλά κιλά και η αιτία πιθανώς δεν είναι η φλεγμονή, όπως πίστευαν πολλοί ειδικοί
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κοροναϊός συνιστά σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους με πολλά κιλά και η αιτία πιθανώς δεν είναι η φλεγμονή, όπως πίστευαν πολλοί ειδικοί. Επιστήμονες από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι η αναπνευστική δυσκολία που επιφέρουν τα περιττά κιλά είναι ένας από τους κυριότερους λόγους, ενώ αντιθέτως, η γενικευμένη φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό η παχυσαρκία δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:
-Να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
-Να χρειασθούν διασωλήνωση
-Να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός
-Πληθυσμιακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα από τη λοίμωξη Covid-19.
«Οι πάσχοντες από παχυσαρκία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στον νέο κοροναϊό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Anahita Mostaghim, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης. «Οι ακριβείς λόγοι γι’ αυτό δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Μπορεί όμως να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ή/και στεφανιαία νόσο, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα νοσήματα αυτά είναι φλεγμονώδη και μπορεί να επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση».
Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, στο πλαίσιο της μελέτης η δρ. Mostaghim και οι συνεργάτες της συνέκριναν τους δείκτες φλεγμονής σε 791 ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18 ετών και άνω. Οι 361 από αυτούς (ποσοστό 45,6%) ήσαν παχύσαρκοι.
Όσοι από αυτούς έπασχαν από δεύτερου ή υψηλότερου βαθμού παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος 35 kg/m2 ή υψηλότερο) είχαν:
-Διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στην ΜΕΘ
-Τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους
-Όσοι από τους ασθενείς είχαν πρώτου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2), διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στην ΜΕΘ. Δεν είχαν όμως σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Άλλα προβλήματα
Οι αναλύσεις αίματος που έκαναν όλοι οι ασθενείς έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν συνήθως χαμηλότερους δείκτης φλεγμονής τις πρώτες 2 ημέρες της νοσηλείας τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι αυξημένες αρνητικές εκβάσεις δεν σχετίζονται με τον υψηλότερο βαθμό φλεγμονής», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Natasha Hochberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Όπως εξήγησε, οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν ταυτοχρόνως λιπώδη διήθηση του ήπατος ή/και μειωμένες αναπνευστικές εφεδρείες. Μπορεί επίσης ο κοροναϊός να τους προκαλέσει μεγαλύτερη ιϊκή εισβολή με πολυοργανική δυσλειτουργία. Όλ’ αυτά θα μπορούσαν να εξηγούν την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ τους, κατά την Dr. Hochberg.
Σε κάθε περίπτωση, «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από παχυσαρκία έχουν συχνά φτωχότερη έκβαση, ακόμα και χωρίς αυξημένη φλεγμονή», προσθέτει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις