Τουρκία : Φωνάζει για διάλογο επιδιώκοντας τετελεσμένα στο Αιγαίο
Η Αγκυρα επιχειρεί μεθοδικά και συστηματικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και πάνω σε αυτά, θεμελιώνοντας διεκδικήσεις επί ανύπαρκτων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, να σύρει την Αθήνα σε διάλογο εφ'όλης της ύλης.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Με αμείωτο ρυθμό η Τουρκία εκτυλίσσει τη στρατηγική των προκλήσεων της στο Αιγαίο. Μετά και τη διενέργεια ερευνών από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αγκυρα επιχειρεί μεθοδικά και συστηματικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και πάνω σε αυτά, θεμελιώνοντας διεκδικήσεις επί ανύπαρκτων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, να σύρει την Αθήνα σε διάλογο εφ’όλης της ύλης.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η στρατηγική υλοποίησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, περνά μέσα από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν υπονομεύει βάσει μακρόπνοου σχεδιασμού αποσκοπώντας στο γκριζάρισμα δεκάδων νησιών του Αιγαίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται πλέον και η έκδοση «αναβαθμισμένων» Navtex που πλέον αμφισβητούν και την ελληνική δικαιοδοσία ανοιχτά της Κρήτης.
«Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις»
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αιχμή τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά και την εκλογή Μπάιντεν, που εκτιμά ως πιθανή να του προκαλέσει προβλήματα, αναφέρεται συχνά στη «νέα σελίδα» που θέλει να ανοίξει στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο δηλώνει έτοιμος και για διάλογο με την Ελλάδα, ο οποίος θα πρέπει να είναι «χωρίς προϋποθέσεις» και με ανοιχτή ατζέντα, με στόχο τη συμπερίληψη θεμάτων όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Την ίδια στιγμή οι υπουργοί του επιμένουν στις προκλήσεις, αμφισβητώντας επιλεκτικά τη Συνθήκη της Λωζάννης ή επικαλούμενοι αυτήν κατά περίπτωση, διατηρούν τη ρητορική των απειλών και δείχνουν την ενόχλησή τους για τα εξοπλιστικά.
Οι διερευνητικές
Η Αθήνα περιμένει την ημερομηνία, αλλά δεν δείχνει να πιέζεται με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να επιμένουν να τονίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης τόσο σε επίπεδο πράξεων όσο και ρητορικής. Η πρόσκληση όταν έρθει θα γίνει αποδεκτή, εφόσον ισχύουν οι όροι που έχουν τεθεί, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν δε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ περισσότερο, εάν θέλει να έχει τουλάχιστον δύο γύρους επαφών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου. Οι διερευνητικές χαρακτηρίζονται προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την επανεκκίνηση ενός διαλόγου, που εκτιμάται ότι θα δώσει χώρο και χρόνο στη διπλωματία, δεδομένου μάλιστα ότι πραγματοποιούνται σε καθεστώς εμπιστευτικότητας, δεν θεωρούνται αυστηρή διαπραγμάτευση, αλλά διερεύνηση προθέσεων και δεν έχουν χρονοδιαγράμματα.
Κάτι που η ελληνική πλευρά έχει επίσης ανάγκη, μετά από σχεδόν έναν χρόνο διαρκούς έντασης σε διάφορα επίπεδα και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα. Η εμπειρία και οι ικανότητες δε του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη, που έχει επιλεγεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι να είναι ο επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς, χαρακτηρίζονται ως η εγγύηση που χρειάζεται ώστε η συζήτηση να κινηθεί εντός του επιθυμητού πλαισίου, αλλά και να μην υπάρξουν απρόοπτα ή ανεπιθύμητες εντάσεις στο τραπέζι του διαλόγου.
Παιχνίδι προπαγάνδας
Στο μεταξύ με ένα νέο βίντεο – υπερπαραγωγή, η Τουρκία προσπαθεί για άλλη μια φορά να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων σε στρατιωτικό επίπεδο.
Στο βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται η ομάδα αμφίβιων καταδρομών να επιδίδεται σε μια σειρά ασκήσεων. Τα πλάνα με τις ασκήσεις των Τούρκων πεζοναυτών διαδέχονται το ένα το άλλο σε ένα βίντεο που – αν μη τι άλλο – δείχνει τις εντυπωσιακές ικανότητες… μοντάζ της γείτονος χώρας.
Ιδιαίτερα προκλητική είναι η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο αυτό: «Η Ομάδα Αμφίβιων Καταδρομών μας, που είναι ο εφιάλτης του εχθρού στη θάλασσα και στη στεριά, είναι πάντα έτοιμη για κάθε είδους αποστολή σε οποιαδήποτε συνθήκη».
Δείτε το βίντεο:
Denizde ve Karada düşmanın korkulu rüyası olan Amfibi Hücum Timlerimiz her zaman, her şartta, her türlü göreve hazır! 🇹🇷#MSB #TSK pic.twitter.com/PspXwF5HQ3
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 3, 2021
Αμφισβητεί με Navtex την ελληνική αρμοδιότητα NA της Κρήτης
Την ίδια ώρα, με τη γνωστή πρακτική των Navtex συνεχίζει η Τουρκία, η οποία δείχνει ότι δεν άλλαξε τίποτα με την έλευση του νέου έτους και… συνεχίζει τις προκλήσεις από εκεί που τις είχε αφήσει το 2020.
Συγκεκριμένα, με νέες Navtex που εξέδωσε, αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών υδρογραφικών αρχών, αυτή τη φορά μάλιστα για θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η εν λόγω τουρκικές Navtex, ήρθαν έπειτα από την έκδοση σχετικών οδηγιών από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου για αεροναυτικές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Άγκυρα «απάντησε» με δύο συνεχόμενες Navtex, και πιο συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας ισχυρίζεται ότι αυτός έχει την αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αναμεταδίδοντας έτσι τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ελληνικών αεροναυτικών ασκήσεων.
Ο πανταχού παρών… Ακάρ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε δηλώσει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει δεκάδες Navtex μέσα σε τρεις μήνες, κάτι το οποίο «δεν είναι τίποτε άλλο παρά παρενόχληση και είναι επίσης εξαιρετικά αντίθετο με τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Στη συνέχεια είχε προσθέσει ότι «θέλουμε αυτό να είναι γνωστό και κατανοητό από τους συνομιλητές μας. Όταν λέμε καλή γειτνίαση, σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας σε λογικό και ορθολογικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, γι’ αυτό και καλούμε και πάλι τους γείτονές μας να είναι λογικοί».
Το ελληνικό σούπερ όπλο
Το όπλο – αντίδοτο που θα «ξετρυπώνει» τα έξι «αόρατα» υποβρύχια 214 που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία, δηλαδή τα ίδια που έχει το Πολεμικό Ναυτικό στο δυναμικό του και έκαναν τη διαφορά στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, έχει ήδη βρει το «Πεντάγωνο»: είναι τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022.
Τα ελληνικά υποβρύχια 214 αποδείχθηκαν το μεγάλο «ατού» των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολύμηνη τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τα εντοπίσουν. Οι έλληνες επιτελείς όμως γνώριζαν εδώ και καιρό ότι αυτό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα θα αρχίσει να χάνεται, αφού και οι Τούρκοι θα αποκτήσουν τα ίδια και ίσως ελαφρώς προηγμένα υποβρύχια. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν εγκαίρως για την απόκτηση αντιμέτρων. Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R (Romeo), των θεωρούμενων ως των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό όπλο στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις