H Eυρώπη ξεστολίζει και ξανακλείνεται στο σπίτι υπό το φόβο του τρίτου κύματος
Το δεύτερο -και πιο φονικό- κύμα της πανδημίας του κοροναϊού εξελίσσεται σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις
Με νέα αυστηρότερα μέτρα μπήκε η νέα χρονιά για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.
Το δεύτερο -και πιο φονικό- κύμα της πανδημίας του κοροναϊού εξελίσσεται σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Τα νέα κρούσματα μειώνονται ελάχιστα και οι νεκροί αυξάνονται σε πολλές περιπτώσεις με δραματικό ρυθμό.
Η μερική χαλάρωση που είχαν οι χώρες Ευρώπης ενόψει των εορτών φαίνεται να οδήγησε σε ένα τεράστιο πισωγύρισμα με τους ειδικούς να κρούουν ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μπορεί να μην γιορτάστηκαν ως συνήθως αλλά η «μαγεία των γιορτών» επηρέασε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τους πολίτες που είναι ήδη πολύ κουρασμένοι από τους περιορισμούς.
Δυστυχώς στις πρώτες εξαγγελίες των κυβερνήσεων είναι αυστηρότερο lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας κυρίως τις βραδινές ώρες.
Μόνο τα σχολεία είναι αυτά που όπως φαίνεται θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τα κρούσματα που θα δούμε τις επόμενες μέρες θα επιτρέψουν το άνοιγμα τους.
Γαλλία: Αυστηροί περιορισμοί κυκλοφορίας
Η Γαλλία κατέγραψε σήμερα 12.489 νέα κρούσματα κοροναϊού, για το τελευταίο 24ωρο, ένας αριθμός αυξημένος από τα 3.466 που διαγνώστηκαν μία ημέρα νωρίτερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη του στόχου της κυβέρνησης των 5000 ή λιγότερων κρουσμάτων την ημέρα, ενώ με τον αριθμό αυτό το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται πλέον σε 2.665.728, βάσει των στοιχείων του γαλλικού υπουργείου Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε κατά 116, στους 65.037, έπειτα από μια αύξηση 157 θανάτων χθες.
Δίνοντας μάχη ενάντια σε έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς μολύνσεων στη δυτική Ευρώπη, η Γαλλία ενέτεινε τους περιορισμούς κατά του νέου κοροναϊού, επιβάλλονται νωρίτερα απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 15 διαμερίσματα στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα από σήμερα, με το μέτρο να τίθεται σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα αντί της 8 το βράδυ.
Ιταλία: Παράταση της «κόκκινης ζώνης» για τα Σαββατοκύριακα
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προτίθεται να παρατείνει την ισχύ της »κόκκινης ζώνης» σε όλη την χώρα, τα σαββατοκύριακα, μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Αυτό σημαίνει, προσθέτει η εφημερίδα, ότι από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι την Δευτέρα το πρωί, για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες θα παραμένουν κλειστά σχεδόν όλα τα καταστήματα (εκτός από εκείνα με τρόφιμα, κομμωτήρια, όσα πωλούν παιχνίδια και φαρμακεία) και ότι τα καφέ- μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με take away και κατ΄οίκον παράδοση.
Το όλο σχέδιο, σύμφωνα με τον Τύπο, οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού θετικών διαγνωστικών τεστ, το οποίο χθες άγγιξε το 17,6%, και στην πρόβλεψη των επιστημόνων ότι, είναι πολύ πιθανό οι μολύνσεις να συνεχίσουν να αυξάνονται για άλλες δέκα ημέρες.
Όσο για τους περιορισμούς που ίσχυσαν κατά τις γιορτές, αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα βοηθήσουν στην μείωση των κρουσμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις οικογενειακές συναντήσεις και το κατά πόσον τηρήθηκαν, στα διάφορα γεύματα και δείπνα, τα μέτρα ασφαλείας.
Είναι πολύ πιθανό, παράλληλα, σε έξι περιφέρεις της χώρας, σε σύνολο είκοσι ( Καλαβρία, Βένετο, και στις ευρύτερες περιοχές της Μπολόνια, της Ανκόνα, της Γένοβας και της Τεργέστης), να διατηρηθούν, από την ερχόμενη Πέμπτη, και περιορισμοί κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Πρόκειται για απαγόρευση εξόδου από τον δήμο μόνιμης διαμονής και την λειτουργία καφέ και εστιατορίων μόνο με take away, λόγω των ανησυχητικών επιδημιολογικών στοιχείων.
Γερμανία: Επιβάρυνση νοσοκομείων οδηγεί σε νέο lockdown
Η Γερμανία είναι πιθανόν να παρατείνει το εθνικό lockdown και πέραν της 10ης Ιανουαρίου για να περιοριστούν τα ποσοστά μόλυνσης που παραμένουν υψηλά και επιβαρύνουν τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανακοίνωσαν πολιτικοί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τοπικοί πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε συνάντησή τους την Τρίτη.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσει η παράταση.
«Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί, επομένως θα πρέπει να παρατείνουμε τους περιορισμούς», δήλωσε σε συνέντευξή του χθες το απόγευμα στο δίκτυο RTL ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν σημαντικά. «Αυτό είναι προτιμότερο από το να χαλαρώσουν πολύ νωρίς και έπειτα, ίσως και μέσα σε μερικές εβδομάδες να αντιμετωπίζουμε νέα και δύσκολα ερωτήματα», διευκρίνισε.
Η Γερμανία επέβαλε αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων. Μολαταύτα, τα κρούσματα του κορονοϊού συνέχισαν να αυξάνονται και ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 ξεπέρασε τους 1.000 μέσα σε μερικές ημέρες.
Τα ποσοστά μόλυνσης επταημέρου κυμαίνονται τώρα στα 140 ανά 100.000 ανθρώπους–πολύ υψηλότερα από τον στόχο των 50, στον οποίο οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει ως αρκετά ασφαλή προκειμένου να χαλαρώσουν τα μέτρα.
Με παρούσα την νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού κάποιου πολιτικοί και αξιωματούχοι υγείας ζητούν την άρση των περιορισμών μόνο όταν το ποσοστό επταημέρου θα πέσει κάτω από το 25.
«Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία πόσο ισχυρά συνέβαλαν τα Χριστούγεννα στην εξάπλωση της COVID-19 -οι επιπτώσεις της Πρωτοχρονιάς θα εμφανιστούν αργότερα», δήλωσε ο Ούβε Γιάνσενς, ο επικεφαλής μιας ομάδας που εκπροσωπεί τους γιατρούς που εργάζονται σε ΜΕΘ, στην Rheinische Post.
Αξιωματούχοι από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη να παρατείνουν τους περιορισμούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Αλλά υπήρξε διαφωνία ως προς τη διάρκεια της παράτασης. Ορισμένα περισσότερο πληγέντα κρατίδια ζήτησαν παράταση τριών εβδομάδων και να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ άλλα πρότειναν δύο εβδομάδες παράταση.
Το Ινστιτούτο Robert Koch Institute, το οποίο συντονίζει την διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε σήμερα 10.315 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 312 θανάτους με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 34.272.
Βρετανία: Τρομάζει η νέα μετάλλαξη
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι πιθανόν να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, πρόσθεσε όμως ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν.
Τα κρούσματα στη Βρετανία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω και της εμφάνισης της νέας, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού.
Αυτό έχει ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση στην ακύρωση της προγραμματισμένης επανέναρξης των μαθημάτων στα σχολεία εντός και πέριξ του Λονδίνου και τα σωματεία των δασκάλων και καθηγητών ζητούν το μέτρο αυτό να επεκταθεί.
Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας βρίσκεται ήδη στο αυστηρότερο επίπεδο lockdown, στο 4, με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να προστατευτεί το εθνικό σύστημα υγείας.
Αλλά ο Τζόνσον, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο BBC, σχετικά με τις ανησυχίες ότι το σύστημα αυτό πιθανόν να μην επαρκεί ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, δήλωσε ότι οι περιορισμοί «αλίμονο, πιθανόν να αυστηροποιηθούν».
«Υπάρχει προφανώς μια δέσμη από αυστηρότερα μέτρα που θα έπρεπε να εξετάσουμε…δεν θα εικάσω τώρα ποιά μπορεί να είναι αυτά».
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και συμβούλευσε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους, στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και ότι η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα», είπε.
Η Βρετανία θα έχει αύριο έτοιμες για χορήγηση 530.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 και ευελπιστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχει πραγματοποιήσει «δεκάδες εκατομμύρια» εμβολιασμούς.
Ερωτηθείς αν σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το Brexit, ο Τζόνσον απάντησε καταφατικά.
Εξάλλου, όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Τζόνσον απάντησε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να διενεργούνται ένα ανά γενιά.
«Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι τα δημοψηφίσματα, από την…άμεση εμπειρία μου σε αυτή την χώρα, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα γεγονότα. Δεν έχουν ιδιαίτερα ενωτική δύναμη στο εθνικό κλίμα, θα πρέπει να διενεργούνται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Νορβηγία: Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ
Η Νορβηγία θα επιβάλει νέους περιορισμούς για να αποτρέψει μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, ανακοινώνοντας μέτρα, όπως την απαγόρευση σε όλη τη χώρα της πώλησης αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ.
Η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα και υπολογίζει τώρα πως ένας άνθρωπος που νοσεί μολύνει 1,3 ανθρώπους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις αρχές.
«Βλέπουμε περισσότερες ενδείξεις ενός νέου κύματος μολύνσεων», είπε η Σόλμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, επικαλούμενη λόγους όπως οι εορτασμοί τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και η εμφάνιση μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.
Επομένως, προκειμένου να μην έχουμε μια επιδημία που είναι «ανεξέλεγκτη», οι Νορβηγοί πρέπει να αναστείλουν την κοινωνική ζωή τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, επισήμανε η Σόλμπεργκ.
Ήδη από χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα μαθήματα στα πανεπιστήμια θα σταματήσουν έως τις 18 Ιανουαρίου, ζητώντας από τους φοιτητές να μείνουν στα σπίτια τους και να μην επιστρέψουν στις πανεπιστημιουπόλεις αυτό το διάστημα.
Και την Πέμπτη, το Όσλο επέβαλε υποχρεωτικά τεστ Covid-19 για όλους τους επιβάτες που θα φθάνουν στη Νορβηγία κατά την άφιξή τους ή εντός 24 ωρών, για να σταματήσουν τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις