Προσφυγικό : Ανάγκη έγκρισης του Συμφώνου Μετανάστευσης από την ΕΕ εντός του 2021 τονίζει ο Σχοινάς
«Αυτό που εξηγεί καλύτερα την άνοδο των λαϊκισμών δεν είναι η οικονομική κρίση ή η αύξηση της ανισότητας, αλλά η αποτυχία μας να επιλύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Την ανάγκη έγκρισης του Συμφώνου Μετανάστευσης από την ΕΕ εντός του 2021, με κεντρικό στοιχείο τον αυστηρό έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συνέντευξή του στην ισπανική «El Pais».
«Αυτό που εξηγεί καλύτερα την άνοδο των λαϊκισμών δεν είναι η οικονομική κρίση ή η αύξηση της ανισότητας, αλλά η αποτυχία μας να επιλύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Σημειώνει ότι από το 2016 και μετά δεν υπάρχουν συστηματικές μεταναστευτικές πιέσεις αλλά μερικά ξεσπάσματα, όπως βλέπουμε τώρα να γίνεται στα Κανάρια Νησιά και είδαμε προηγουμένως στο Calais, στη Λαμπεντούσα, στα ελληνικά νησιά ή στη διαδρομή των Βαλκανίων. Και εξηγεί το φαινόμενο αυτό ως συνέπεια της «μη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης, το οποίο να ρυθμίζει όλη τη διαδρομή, από την άφιξη του μετανάστη έως ότου ζητήσει άσυλο ή έως ότου επιστραφεί στη χώρα προέλευσής του, και το οποίο να περιλαμβάνει τη θωράκιση των συνόρων, τις διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, και μηχανισμούς αλληλεγγύης».
Τι θα γίνει με τις χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες
Θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική είναι η καλύτερη εφικτή και όπως είπε «προτιμώ να προτείνω κάτι που μπορεί να εγκριθεί: ο Νότος θα έχει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει αποτελεσματική και μόνιμη αλληλεγγύη και στην Ανατολή θα δώσουμε την επιλογή να μην υπάρχουν υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις αλλά ισοδύναμα μέτρα, όπως είναι η ιδέα των χορηγιών: η χώρα που δεν θέλει πρόσφυγες θα είναι υπεύθυνη και θα χρηματοδοτεί τις επιστροφές στο όνομα των 27».
Ο κ. Σχοινάς εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις χώρες του Νότου και τις χώρες του Visegrad λέγοντας ότι «πρέπει να αντιταχθούμε στο λαϊκιστικό μέτωπο δείχνοντας ότι η ΕΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης».
Στο ερώτημα για το αίτημα του Μαρόκου να συνεργαστεί εφόσον η Ευρώπη βάλει περισσότερα χρήματα, απαντά ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα, αλλά έχουμε επίσης τις θεωρήσεις (Visa), τα εμπορικά συμφέροντα, τις διπλωματικές σχέσεις, τις υποτροφίες Erasmus, τα οικονομικά κίνητρα. «Μιλάμε για την επίτευξη συμφωνιών με είκοσι περίπου χώρες στις οποίες πρόκειται να κάνουμε μια καλή προσφορά και για την εφαρμογή του υπόλοιπου σχεδίου», τόνισε.
Για τη Μόρια και τις επαναπροωθήσεις
Στο ερώτημα για τη φωτιά της Μόριας, ή γιατί «η Frontex κάνει στραβά μάτια στις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα Αφγανών», ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα σύνορα της Ένωσης προστατεύονται: δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην αποκλειστική ευθύνη των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να γίνει υπόθεση ευρωπαϊκή. Πρέπει να επιτύχουμε τον αυστηρό έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν φτάσει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σαφές ότι διασχίζει τα αμερικανικά σύνορα. Όταν φτάσει κάποιος στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο ότι φτάνει στην Ευρώπη. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, τα σύνορα πρέπει πρώτα να σφραγιστούν.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο έλεγχος των συνόρων και το δικαίωμα ασύλου δεν είναι έννοιες αντίθετες. Η Frontex δεν αφορά μόνο τους αιτούντες άσυλο, αλλά και υβριδικές απειλές, είπε και υπενθύμισε την κατάσταση στον Έβρο, «όπου 20.000 άτομα μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία προστατευμένα από τον στρατό, έχοντας λάβει την υπόσχεση ότι θα έφταναν στο Μόναχο το επόμενο πρωί».
Μετανάστες με νόμιμο τρόπο, όχι με βάρκες
Εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι τα δημογραφικά στοιχεία της ΕΕ τα οποία μας αναγκάζουν να φέρουμε ανθρώπους από άλλες χώρες, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τις υπερβολές περί κατάχρησης του κράτους πρόνοιας από τους μετανάστες. «Χρειαζόμαστε εργαζόμενους για τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, για την ψηφιακή και την τεχνολογική μετάβαση. Αλλά πρέπει και αυτοί οι εργαζόμενοι να φτάνουν στην Ευρώπη με έναν ομαλό και νόμιμο τρόπο, όχι με βάρκες», είπε χαρακτηριστικά.
Στην παρατήρηση ότι με την εισβολή της πανδημίας η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών κρατών ήταν αρνητική, με τον έλεγχο των συνόρων και την έλλειψη αλληλεγγύης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι από τότε τα πράγματα βελτιώθηκαν πολύ και μάλιστα επέμεινε στην απόφαση για το «Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη» και ότι πρόκειται για μία «κατάκτηση ίδιας σημασίας με το ευρώ ή την ενιαία αγορά». Προσέθεσε δε ότι «υπάρχει και ένας δεύτερος θρίαμβος: η ευρωπαϊκή αγορά εμβολίων, η οποία είναι μια αδιανόητη επιτυχία». «Συνολικά το 2020 δεν ήταν μια κακή χρονιά για την Ευρώπη», υπογράμμισε συνοψίζοντας.
Στην παρουσίαση του κ. Σχοινά, η «El Pais» σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλάει άπταιστα ισπανικά, γνωρίζει σε βάθος την ισπανική πολιτική και ότι πρόκειται για έναν «χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, έναν κλασικό φιλελεύθερο».
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Η τελευταία σύντροφος του Λίαμ Πέιν αποκάλυψε το νέο τατουάζ που έκανε για να τιμήσει τον θάνατό του
- «Πέθανε, τσέτνικ Λιβάγια» (vid)
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»