Θεοδωρίδου : Οι πέντε παράγοντες που οδήγησαν στην γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου για τον κοροναϊό
Στους λόγους για τους οποίους το εμβόλιο για τον κοροναϊό, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε τόσο δύσκολα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης
Στους λόγους για τους οποίους το εμβόλιο για τον κοροναϊό, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε τόσο δύσκολα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
Όπως εξήγησε, ο λόγος της ταχύτατης ανακάλυψης του εμβολίου οφείλεται σε πέντε παράγοντες:
- Την τεχνολογία που προχωρήσει με αλματώδη βήματα
- Την εμπειρία των επιστημόνων από προηγούμενες έρευνες για άλλα εμβόλια
- Τη συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών κέντρων
- Τη μεγάλη χρηματοδότηση
- και σημαντικότερο όλων: τον μεγάλο αριθμό των εθελοντών που συμμετείχαν στις έρευνες
Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται ομαλά
«Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών.
Όπως σημείωσε, η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.
Παράλληλα, η ίδια σημείωσε πως τις επόμενες μέρες αναμένουμε περισσότερες δόσεις των εμβολίων στην χώρα μας.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca
Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.
Όπως είπε, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.
Κλείνοντας, σημείωσε πως ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τα περίπου 7,1 δις πληθυσμού παγκόσμια. Χρειάζεται μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο, όχι μόνο οι πλούσιες χώρες, αλλά και εκείνες με μικρότερη ευμάρεια.
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.