Στόγιαν Αντοφ : Γιατί η Βουλγαρία αποτελεί κίνδυνο για όλα τα Βαλκάνια
«Οι κίνδυνοι της βουλγαρικής πολιτικής για τα Βαλκάνια θα είναι πραγματικοί όσο η Βουλγαρία συνεχίζει να γιορτάζει ως εθνική γιορτή την 3η Μαρτίου, ημέρα της υπογραφής της ειρηνευτικής συνθήκης του Αγίου Στεφάνου» τονίζει ο Στόγιαν Αντοφ, ιστορικός πρώην πολιτικός της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
«Είναι παράδοξο που ο εθνικισμός κατορθώνει να αναβάλλει τον εξευρωπαϊσμό των Βαλκανίων και αυτός ο εθνικισμός είναι ο βουλγαρικός που σταματά όλη τη διαδικασία λόγω των φιλοδοξιών του για τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Danas ο Στόγιαν Αντοφ, πρώτος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.
Ο Τίτο ήθελε ένταξη στην ΕΚ
Ο Αντοφ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) ως επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας το 1978-1980, δήλωσε ότι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ήθελε πλήρη ένταξη στην ΕΚ και πως υπήρχαν μηνύματα από τις Βρυξέλλες για την πιθανότητα ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο μπλοκ μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο πρώην πολιτικός πιστεύει ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα των ανανεωμένων διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ κάνει συχνά αντιφατικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, προσπαθεί να βοηθήσει τον βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, να κερδίσει τις εκλογές της 28ης Μαρτίου.
Αναφερόμενος στο βουλγαρικό βέτο στην ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αντοφ είπε ότι όλα στο μνημόνιο της Βουλγαρίας είναι πλαστά, υπάρχουν πολλά ψέματα και ανοησίες.
«Ρεαλιστική θέση»
«Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας κυριαρχείται από μια ρεαλιστική θέση για την κατοχή της χώρας από τον φασιστικό βουλγαρικό στρατό και την κρατική διοίκηση και για την εξέγερση του σλαβομακεδονικού λαού ενάντια στον βούλγαρο καταχτητή μαζί με τους γιουγκοσλαβικούς λαούς στον αγώνα ενάντια στην κυριαρχία του Χίτλερ, και ο υπηρέτης του Χίτλερ ήταν ο βούλγαρος φασίστας κατακτητής στη Βόρεια Μακεδονία» υποστηρίζει.
«Πολύ αίμα χύθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και διαπράχθηκαν πάρα πολλά εγκλήματα. Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να καταπιεί αυτά τα ψέματα έτσι» προσθέτει.
Και τονίζει ότι «ο Ζάεφ έκανε διάφορες δηλώσεις και αυτές οι δηλώσεις οφείλονται στη φύση των διαπραγματεύσεων σε αυτό το στάδιο. Στην πραγματικότητα, η υποψήφια χώρα σε αυτό το στάδιο δεν έχει δικαίωμα να πει ποιες είναι οι θέσεις της… Στο μνημόνιο της Βουλγαρίας όλα γράφονται εκ νέου, υπάρχουν πολλά ψέματα και ανοησίες».
Σύμφωνα με τον Αντοφ, «οι κίνδυνοι της βουλγαρικής πολιτικής για τα Βαλκάνια θα είναι πραγματικοί όσο η Βουλγαρία συνεχίζει να γιορτάζει ως εθνική γιορτή την 3η Μαρτίου, την ημέρα της υπογραφής της ειρηνευτικής συνθήκης του Αγίου Στεφάνου».
«Τρεις αιματηρούς πολέμους»
«Η σημερινή Βουλγαρία δεν έχει καμιά ισχύ να επιβάλει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Αλλά για αυτήν την ιδέα, η βουλγαρική τσαρική κυβέρνηση προκάλεσε και διεξήγαγε τρεις αιματηρούς πολέμους και έχασε και τους τρεις» εξηγεί.
«Αυτή η εμπειρία με τη Βόρεια Μακεδονία, μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες προσπάθειες της Βουλγαρίας να εφαρμόσει την ιδέα του Αγίου Στεφάνου, που προβλέπει βουλγαρικό το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο Στόγιαν Αντοφ.
Και επικαλέστηκε «φρικτά εγκλήματα από τους βούλγαρους κατακτητές», όπως είναι «ο αποκεφαλισμός της Νεβάνα Γεωργίεβα-Ντούνα και η παράδοση σχεδόν του 90% των Εβραίων της Βόρειας Μακεδονίας στους Ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια εκκαθαρίστηκαν στην Τρεμπλίνκα».
Ποιος είναι ο Στόγιαν Αντοφ
(Ο Στόγιαν Αντοφ είναι ιστορική πολιτική προσωπικότητα της γειτονικής χώρας. Προήδρευσε στην πρώτη Βουλή της FYROM, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της χώρας του σε ανεξάρτητο κράτος. Παρέμεινε πρόεδρος της Βουλής της χώρας του από το 1991 μέχρι τις 6 Μαρτίου του 1996. Υπήρξε, εκ της θέσης και των καθηκόντων του, στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ, τους συνέδεε άλλωστε παλιά γνωριμία και φιλία. Ιδρυσε το «Liberal Party», το 1990, το οποίο συμμετείχε αργότερα σε κυβερνήσεις συνεργασίας στη FYROM. Το 1999 έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας της FYROM.
Την εποχή της Γιουγκοσλαβίας
Προ της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο Αντοφ είχε υπηρετήσει για έντεκα χρόνια σε διάφορες κυβερνητικές, υπουργικές και κρατικές θέσεις σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μέχρι και τη διάλυση της ΟΔΓ. Στην τελευταία περίοδο, διετέλεσε πρεσβευτής της πρώην ΟΔΓ στο Ιράκ από το 1986 ως το 1990. Την εποχή της Γιουγκοσλαβίας είχε διατελέσει υπουργός και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, είχε επίσης οριστεί ως συντονιστής γραμματέας της τότε Επιτροπής Διασύνδεσης της πρώην ΟΔΓ με τις χώρες του συνασπισμού των «Αδεσμεύτων Χωρών» και της Επιτροπής για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Γνώρισε από κοντά και συνεργάστηκε με τον Τίτο).
Πηγή: focus-news.net, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις