Είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε αηδία κατά την ερωτική επαφή;
Η αηδία, το να μας προκαλεί κάτι στομαχική ή αισθητική ανακατωσούρα, μας προφυλάσσει από πολλά πράγματα -το να καταναλώσουμε ένα αλλοιωμένο τρόφιμο για παράδειγμα.
Η αηδία, το να μας προκαλεί κάτι στομαχική ή αισθητική ανακατωσούρα, μας προφυλάσσει από πολλά πράγματα -το να καταναλώσουμε ένα αλλοιωμένο τρόφιμο για παράδειγμα.
Η θεωρία
Αυτή όμως η ισχυρή ψυχολογική και φυσική αντίδραση έχει επιδράσεις και στη σεξουαλική μας ζωή. Η έκφραση «δεν μπορώ να αντέξω στην ιδέα να κάνω σεξ με αυτόν», είναι μια εύσχημη διατύπωση αηδίας. Τα τελευταία χρόνια, οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει τη σεξουαλική αηδία με την επιθυμία για ευκαιριακές σχέσεις.
Η βασική θεωρία έχει ως εξής: Οι άνθρωποι που είναι προσηλωμένοι στην πολυγαμία τείνουν να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην αηδία, ενώ εκείνοι που προτιμούν τις μακροχρόνιες σχέσεις φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην αηδία, να σιχαίνονται δηλαδή πιο εύκολα τους άλλους και την προοπτική να ανταλλάξουν υγρά με κάποιον που δεν γνωρίζουν καλά και δεν έχουν αναπτύξει στενή σχέση μαζί του.
Μία νέα έρευνα δείχνει ότι αυτές οι διαθέσεις όντως συνδέονται, αλλά έχουν και άλλες ερμηνείες. Ένας ερευνητής επ’ ονόματι Al-Shawaf στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο προσκάλεσε στο εργαστήριό του 350 άνδρες και γυναίκες. Κάθε εθελοντής απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα επιθυμία του για σεξ με κάποιον που είχε μόλις συναντήσει και στη συνέχεια του παρουσιάστηκε μια σειρά εικόνων. Κάποιοι από τους εθελοντές είδαν σεξουαλικά αηδιαστικές εικόνες (π.χ. γυμνούς ηλικιωμένους ή μολυσμένα γεννητικά όργανα από ασθένειες), κάποιοι άλλοι σάπια τρόφιμα και τρωκτικά, ενώ ορισμένοι άλλοι είδαν εικόνες βίας.
Στη συνέχεια, όλοι οι εθελοντές απάντησαν για άλλη μια φορά σε ερωτήσεις σχετικά με την επιθυμία τους για σεξ χωρίς δεσμεύσεις. Θα μπορούσε, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η εικόνα που είχαν δει οι εθελοντές να αλλάξουν την επιθυμία τους; Από ό,τι φάνηκε λοιπόν, οι σεξουαλικά αηδιαστικές εικόνες περιόρισαν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία. Από την άλλη, οι άλλες δύο κατηγορίες φωτογραφιών επηρέασαν (αρνητικά) πολύ λιγότερο τη σεξουαλική επιθυμία. Το συμπέρασμα ήταν ότι όντως αηδιαστικές συζητήσεις και αναφορές χαλούν τη διάθεση κάποιου για σεξουαλική επαφή, αλλά και το ότι το πόσο εύκολα σιχαίνεται κάποιος αντανακλά και στη σεξουαλική του συμπεριφορά.
- Χαρίτσης: Καταθέτουμε τροπολογία για τους συμβασιούχους – Να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας τους
- Γιατί να επενδύσω σε Wallbox;
- Τέλος από τη Φενέρμπαχτσε ο Μαριάνοβιτς (pic)
- Μετά τη Celine τι; – Ποιο είναι το επόμενο βήμα του Εντί Σλιμάν
- Άνοιξε ο δρόμος προς Δελφούς από την Αράχοβα
- Δολοφονία στην Εύβοια: Στα δικαστήρια ο 29χρονος γαμπρός του 66χρονου – Πού στρέφει τις κατηγορίες