Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Έτσι θα πίνουμε κρασί το 2021: τι αλλάζει από τώρα

Έτσι θα πίνουμε κρασί το 2021: τι αλλάζει από τώρα

Οι ψηφιακές δοκιμές κρασιού είναι κάτι που ήδη ακούγεται έντονα, ενώ ο ροζέ οίνος κατέκτησε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας το 2020

Ο κοροναϊός επέφερα αλλαγές σχεδόν σε όλους τους τομείς, με τον κόσμο του κρασιού να μην μένει ανεπηρέαστος. Αρκετές ήταν οι πόλεις του κόσμου που χαρακτήρισαν τις κάβες ως αναγκαίες επιχειρήσεις. Το κρασί αποτέλεσε και κάτι που ένωσε πολύ κόσμο φέτος, μέσω των virtual «εξόδων» και «ταξιδιών» σε περιοχές στις οποίες δεν μπορούσαμε να πάμε.

Το ροζέ αποτελεί ακόμη φαβορί-έσκισε μες στο 2020, συγκέντρωσε την προτίμηση πάρα πολλών καταναλωτών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα «σκληρά» ανθρακούχα ποτά (με αλκοόλ) τα οποία επέδειξαν άνοδο της τάξεως του 43% το 2020. Η σαμπάνια, επίσης, τα πήγε θαυμάσια, με αρκετές χώρες όπως η Βραζιλία να παράγουν εξαιρετικά δείγματα. Η κατανάλωσή της φέτος ξεκίνησε αρκετά πριν τις γιορτές, σε μια ένδειξη ανάγκης του κόσμου να διασκεδάσει έστω και από το σπίτι.

Φέτος, ανοίχτηκαν πολλές φιάλες πολύ πριν την Πρωτοχρονιά

Ακόμα, η χρονολογικά νωρίτερη συγκομιδή στην ιστορία της Βουργουνδίας και οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια υπενθύμισαν σε όλους πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια απειλή, δίνοντας ώθηση σε νέες στρατηγικές διάσωσης των συγκομιδών.

Ας δούμε κάποια νέα στάνταρ που έρχονται να αλλάξουν τον κόσμο της οινολογίας όπως τον γνωρίζαμε:

Ροζ prosecco

Η κατανάλωση ροζέ δε δείχνει να περιορίζεται. Η ψηφιακή πλατφόρμα Wineaccess.com επταπλασίασε τις πωλήσεις της σε ροζέ το 2020 σε σχέση με το 2019. Το 2021, λοιπόν, το prosecco ροζέ αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτο φαβορί.

Online αγορές κρασιού

Οι ψηφιακές πωλήσεις οίνου επιδεικνύουν τεράστια αύξηση. Ο Ρομπ ΜακΜίλαν, ιδρυτής της Silicion Valley Bank Wine Division αναφέρει πως η ανάπτυξη των μικρών οινοποιείων βρίσκεται στο…153%!

Η… οινοπολιτεία της Πορτογαλίας

Η αναζήτηση νέων ποικιλιών οδηγεί στην Πορτογαλία. Ο λόγος είναι απλός. Η αναλογία τιμής προς ποιότητα. Τα πορτογαλικά κρασιά είναι εξαιρετικά, μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με φαγητό και είναι οικονομικά επίσης. Τα κόκκινα της κοιλάδας Douro είναι γευστικότητα, αλλά το 2021 αναμένεται να αναδειχθεί και το Alentejo με τις φρέσκες αρωματικές νότες του και τις διαφορετικές ποικιλίες του (antao vas, argonez), ενώ μερικά από τα κρασιά ωριμάζουν και σε πήλινους αμφορείς.

Μία νέα οινική χώρα ανατέλλει δυναμικά στον χάρτη της οινολογίας και οινοποσίας

Τα ανθρακούχα αλκοολούχα
Αν και οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2020 είναι τα ανθρακούχα κοκτέιλ σε κουτάκια, οι οινοποιοί θα περάσουν στην…αντεπίθεση με δικές τους παραγωγές ανθρακούχου οίνου.

Ψηφιακές δοκιμές

Προφανώς λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, οι δοκιμές σε οινοποιεία επέδειξαν τρομακτική πτώση φέτος. Οι παραγωγοί γρήγορα μετέτρεψαν τις δοκιμές αυτές σε ψηφιακές, με πολλές εταιρείες να τις προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους. Απλά αποστέλονται μερικά μπουκάλια σε αυτούς που λαμβάνουν μέρος, και οι δοκιμές γίνονται live από το σπίτι.

Βιωσιμότητα
Κάποτε η βιωσιμότητα αποτελούσε απλά μία λέξη χωρίς μεγάλη σημασία. Τώρα πια, αποτελεί το κύριο μέλημα των οινοποιών οι οποίοι ποντάρουν στην «πράσινη» καλλιέργεια μεταξύ άλλων.

Αυτή η ανάπτυξη επεκτείνεται και στην επιχείρηση αυτή καθεαυτή, με τους οινοκαλλιεργητές να εξελίσουν τις διαδικασίες προσλήψεών τους βασιζόμενοι στους κανόνες κοινωνικής ισότητας.Το 2021 περισσότεροι οινοποιοί, μεταξύ των οποίων και τεράστιες μάρκες, προωθούν πρόγραμμα βιώσιμης γεωργίας.

Οινοτουρισμός μέσω streaming

Ο οινοτουρισμός δεν πρόκειται να ανακάμψει για αρκετό καιρό. Ο επιχειρηματίας της Silicon Valley, Michael Baum ανέπτυξε ένα νέο κέντρο τουρισμού μέσω της πλατφόρμας του Vivant, η οποία κάνει streaming οινικών εμπειριών από όλο τον κόσμο.

«Τι κρασάκι να σας φέρω;»

Η έλευση των ρομπότ
Με τα εστιατόρια να κλείνουν και το Court of Master Sommeliers να συνταράσσεται από σκάνδαλα #MeToo, η κοινότητα των sommeliers περνά δύσκολες ώρες. Στο πρόβλημα προστίθενται και τα ρομπότ. Με τη συνεργασία των Veuve Clicquot και Dom Perignon, δύο εστιατόρια του Λονδίνου χρησιμοποιούν, πια, τους Bailey και Sage, δύο ρομπότ που σερβίρουν σαμπάνιες στους πελάτες. Στο Hotel Trio της Καλιφόρνια, η «Ροζέ, το ρομπότ» σερβίρει ποτά στα δωμάτια και καθαρίζεται μετά από κάθε ντελίβερι.

Must in

Αποκάλυψη in: Συνδέουν με παλιά «αδρανή» οργάνωση τη νέα γιάφκα στο Παγκράτι

Νέα σημαντικά στοιχεία στην διάθεση των Αρχών και πιθανός νέος κύκλων συλλήψεων για παλιές ένοπλες επιθέσεις, μετά τον εντοπισμό της γιάφκας στο Παγκράτι. «Δεν έχω καμία σχέση με το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων» αναφέρει ο 31χρονος αντιεξουσιαστής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024