Ποδαρικό με επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
Το πρώτο νομοσχέδιο τoυ 2021 θα είναι αυτό για τα 12 ναυτικά μίλια στη Δυτική Ελλάδα– Μήνυμα και προς την Αγκυρα που κωλυσιεργεί με τις διερευνητικές επαφές
Σε μία κίνηση τόσο με πρακτικό όσο και με συμβολικό χαρακτήρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, να φέρει ως πρώτο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή για το νέο έτος αυτό με το οποίο θα επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος (από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως το ακρωτήριο Ταίναρο). Αυτό σημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι το πρώτο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 11 Ιανουαρίου. Το μόνο που απομένει να αποφασιστεί είναι αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος. Η επιλογή της ψήφισης διά νόμου εδράζεται στο Αρθρο 27 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «καμία μεταβολή στα όρια της Επικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο». Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα συνοδευθεί με ευθυγράμμιση του εναέριου χώρου στα 12 μίλια.
Η επανέναρξη των διερευνητικών
Σημειώνεται ότι την ημέρα των Χριστουγέννων υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα με βάση το οποίο κλείνουν συνολικά 39 κόλποι και όρμοι στη Δυτική Ελλάδα και στα Επτάνησα σύμφωνα με όσα προβλέπει το Αρθρο 10 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δηλαδή κόλποι με άνοιγμα ως 24 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για τους επονομαζόμενους «νόμιμους κόλπους», με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Κόλπο της Κέρκυρας, τον Αμβρακικό Κόλπο και τον Μεσσηνιακό Κόλπο. Επιπλέον, χαράχθηκαν ευθείες γραμμές βάσης σε 10 σημεία σύμφωνα με το Αρθρο 7 της UNCLOS.
Η ταχεία ψήφιση του νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων έρχεται επίσης σε μια συγκυρία που διεξάγεται μια ευρεία συζήτηση για το αν και πότε θα επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να προσέλθει σε αυτές τις συνομιλίες – οι οποίες δεν συνιστούν επίσημη διαπραγμάτευση – με σημείο αναφοράς εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, αλλά η Αγκυρα εμφανίζεται να κωλυσιεργεί. Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται δε μία νέα όξυνση της ρητορικής εκ μέρους τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε προταθεί κάποια ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.
Διάψευση από τις ΗΠΑ για τους S-400
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία «επίθεση γοητείας» προς τις ΗΠΑ, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και προς την ΕΕ. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε καθαρά την περασμένη Τετάρτη τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας που θα συζητούσε τρόπους υπέρβασης του προβλήματος που δημιουργεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στα αεροσκάφη F-35 και προκάλεσε, στις 14 Δεκεμβρίου, την επιβολή κυρώσεων με βάση τον νόμο CAATSA. Παράλληλα, κοινοτικές πηγές δεν επιβεβαίωναν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί πιθανής επίσκεψης στην Τουρκία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα τέλη Ιανουαρίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις