Σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογική απόδραση από την πανδημία, βλέπει ο Τσίπρας
«Οι σχεδιασμοί για εκλογική απόδραση του κ. Μητσοτάκη από την ευθύνη της διαχείρισης πανδημίας, τη στιγμή που συνεχίζεται η καθημερινή εκατόμβη απωλειών συνανθρώπων μας, φανερώνει και το απόλυτο αδιέξοδό του» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
«Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα», ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου, του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Άτολμος και ανούσιος ανασχηματισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κουμουνδούρου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας».
Αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό λέγοντας: «Ο ανασχηματισμός ήταν άτολμος και ανούσιος ακριβώς επειδή ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι έχει ο ίδιος την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα στις χειρότερες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα για τη διαχείριση της πανδημίας. Οι σχεδιασμοί για εκλογική απόδραση του κ. Μητσοτάκη από την ευθύνη της διαχείρισης πανδημίας, τη στιγμή που συνεχίζεται η καθημερινή εκατόμβη απωλειών συνανθρώπων μας, φανερώνει και το απόλυτο αδιέξοδό του».
Εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση
Για τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα οφείλει να ετοιμαστεί για να δώσει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία, με σχέδιο για τη στήριξη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους καθώς και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
«Να δώσουμε βάρος σε πρωτοβουλίες στη βάση της προγραμματικής μας πρότασης. Πρότασης για στήριξη και ενίσχυση των μισθών, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και αναγέννηση του κοινωνικού κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Υποστήριξε ακόμη ότι «η κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της πανδημίας συνολικά αλλά και ειδικότερα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό ή θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είναι σίγουρο ότι θα δώσουν τη δυνατότητα για πρωτοβουλίες κοινής δράσης με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».
Υπό αυτή την έννοια, κατέληξε «το αίτημα για μία εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη χώρα στη κοινωνική κανονικότητα και την κοινωνία σε ασφάλεια και συνοχή, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από την ίδια την κοινωνία».
Αυτοαποθέωση του νεοφιλελευθερισμού
«Κρατώντας τον κορμό των υπουργών του στον ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι διακατέχεται από επιμονή, εξωραϊσμό και αυτοαποθέωση για την πολιτική του. Ο ανασχηματισμός έρχεται να νομιμοποιήσει και να ‘θεσμοθετήσει’ τη ψευδαίσθηση ότι η Κυβέρνηση έχει πετύχει μέσα στην πανδημία και τις τριπλές προκλήσεις των επάλληλων κρίσεων του τελευταίου χρόνου και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο κορμό το λεγόμενο ‘μεταρρυθμιστικό της έργο’», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», πρόσθεσε ότι «το έργο δηλαδή της άγριας, αντικοινωνικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως είναι αυτοί της υγείας, παιδείας, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης, αστυνόμευσης και σωφρονιστικής πολιτικής. Αυτό το παζλ είναι πολύ επικίνδυνο και είναι η απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στον κόσμο της εμμονικής νεοφιλελεύθερης αντίληψης και εφαρμογής μιας αυταρχικής διακυβέρνησης, πιστοποιώντας μέσω του ανασχηματισμού, ότι εμμένει σε πολιτικές που προφανώς θα έπρεπε να έχουν αλλάξει εν μέσω της πανδημίας».
Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι έξω από τους υπολογισμούς Μητσοτάκη
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι οι εκλογές φαίνεται ότι δεν είναι ένα ενδεχόμενο έξω από τους υπολογισμούς του κ. Μητσοτάκη.
«Πλην όμως αυτό δεν έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, με το νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά περισσότερο με τις πολιτικές που ασκεί. Περισσότερο με προϊδεάζει το πλήθος των νομοσχεδίων με σαφή μεροληπτική κατεύθυνση υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ότι πιθανά προς το τέλος του έτους θα επιλέξει να κάνει εκλογές εάν και εφόσον έχει κλείσει ο τραγικός κύκλος της πανδημίας, παρά το νέο κυβερνητικό σχήμα» επεσήμανε ο κ. Βούτσης.
Για την περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών
Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες, υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, οι οποίες θα αφουγκράζονται τις ανάγκες του κόσμου έτσι όπως έχουν οξυνθεί μέσα από την εγκληματική διαχείριση που έχει κάνει η Κυβέρνηση στη μεγαλύτερη φάση της πανδημίας. Υπάρχει ωστόσο, είπε, μία αντικειμενική δυσκολία στο να ανοίξει αυτή η βεντάλια λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία σε συνδυασμό βεβαίως με τις άστοχες κυβερνητικές ενέργειες. Αυτή η δυσκολία έρχεται να συντρέξει και με το θέμα των δικαιωμάτων.
Βλέπουμε πλέον να φουντώνει σε όλον τον κόσμο η συζήτηση για τα θέματα της περιστολής των δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο αυτό το θέμα λόγω και της κυβερνητικής πολιτικής.
«Στο πλαίσιο λοιπόν, αυτής της πολύ μεγάλης διεθνούς συζήτησης για τον κίνδυνο που διατρέχουν συνταγματικά δικαιώματα και κατοχυρωμένες ελευθερίες, κινήθηκε το πρόσφατο άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου και επιχαίρω γι’ αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα. Σακελλαροπούλου δημοσίευσε το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών ως συνέχεια αυτής της συζήτησης που διεξάγεται.
Υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις κυβερνήσεις εν καιρώ πανδημίας και για όλο το πλέγμα των συνταγματικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται πλέον στο τραπέζι για ισχυρή αντιπαράθεση, η οποία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται και ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ακριβώς γι’ αυτά τα θέματα», δήλωσε.
Παρένθεση
Μονόδρομο, είπε ο κ. Βούτσης, αποτελεί η δημιουργία προϋποθέσεων και η διαμόρφωση εναλλακτικής προοδευτικής δημοκρατικής πλειοψηφίας ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Είναι σαφές, τόνισε, και δεν το κρύβει καθόλου η Ν.Δ ότι θέλει στο εκατό τις εκατό το αντιλαϊκό, αντικοινωνικό της πρόγραμμα και μάλιστα με αυτή την κατάσταση της πανδημίας που δεν ήταν ούτε είναι μια φάση και μια παρένθεση. «Είναι μια ιστορική τομή, ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία, άρα λοιπόν η επιμονή σε αυτό το πρόγραμμα είναι απολύτως προκλητική», επεσήμανε.
Δεν είναι απλά μια παρέλαση, σημείωσε, νεοφιλελεύθερων μέτρων και είναι τεράστια ανάγκη η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης.Γι’ αυτό λοιπόν ο κόσμος θα πρέπει να αναρωτηθεί για την δικιά του συμμετοχή, για την συμμετοχή όλων μας, ως συλλογική έννοια ευθύνης το λέω και όχι ως ατομικό καθήκον, στο να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν μπορεί οι πολίτες να απέχουν και να μην δώσουν την απάντησή τους σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό που κυριολεκτικά τινάζει στον αέρα την δικιά τους ζωή και αυτή των παιδιών μας.
«Διαφορετικά θα πάμε σε λογικές αναθέσεων, σε λογικές μεταπολιτικής και αυτό είναι μεγάλο μέτωπο για την Αριστερά. Επιθυμούν να επιβάλλουν μια ιστορική αναθεώρηση με στόχο να γίνει παρένθεση η διακυβέρνηση της Αριστεράς και να επικρατήσουν η μεταπολιτική και η μεταδημοκρατία. Θα πρέπει σε αυτόν το τομέα που είναι ιδεολογικός, θεωρητικός και προγραμματικός, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να σηκώσουν το ανάστημά τους», κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις