Τουρκία: Συλλήψεις 17 φοιτητών μετά τη διαδήλωση για διορισμό πρύτανη από τον Ερντογάν
Αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομές σε 13 συνοικίες της πόλης σήμερα τα ξημερώματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία οι έρευνες συνεχίζονται καθώς αναζητούνται άλλοι 11 ύποπτοι
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Οι αναφορές της στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα μία ημέρα μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατά του διορισμού πρύτανη από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέσω αυτού για την απόπειρα επιβολής του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας επί του ιδρύματος.
Αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομές σε 13 συνοικίες της πόλης σήμερα τα ξημερώματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία οι έρευνες συνεχίζονται καθώς αναζητούνται άλλοι 11 ύποπτοι.
Χθες χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό μέσω διατάγματος του προέδρου Ερντογάν του Μελίχ Μπουλού, 50 ετών, στη θέση του πρύτανη του γνωστού αυτού δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπου οι παραδόσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα και όπου έχει φοιτήσει μέρος της τουρκικής ελίτ.
Γιατί προκαλεί ο διορισμός του πρύτανη
Ο διορισμός του προσώπου αυτού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, προκάλεσε κατακραυγή.
Η οργή φοιτητών και καθηγητών προκλήθηκε, εκτός των σχέσεών του με το AKP, και από το γεγονός του διορισμού του με προεδρικό διάταγμα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κάποτε εκλεγόταν. Όμως ο Ερντογάν επεφύλαξε για τον εαυτό του το προνόμιο του διορισμού των πρυτάνεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.
Τότε, ο Ερντογάν εξόργισε την πανεπιστημιακή κοινότητα διορίζοντας για πρώτη φορά πρύτανη για να αντικαταστήσει την πολύ δημοφιλή διευθύνουσα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου , η οποία είχε εκλεγεί μερικές ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Παραδοσιακά προπύργιο ισχυρής φοιτητικής κοινότητας της αριστεράς, το Boğaziçi έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια.
Το 2018, πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν αφού διαδήλωσαν κατά της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στην Συρία. Ο Ερντογάν τους είχε χαρακτηρίσει «προδότες» και «τρομοκράτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις