Αυξήσεις μισθών φέρνει ο νέος χρόνος για χιλιάδες εργαζόμενους
10 έως 112 ευρώ τον μήνα θα παίρνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Αύξηση στον καθαρό μισθό τους θα δουν στα τέλη Ιανουαρίου (ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων) 1.200.000 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς από την Πρωτοχρονιά μειώθηκαν οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές συνολικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ «πάγωσε» και δεν θα ισχύσει για το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Τα δύο αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών ιδιωτικού τομέα από 10 έως 112 ευρώ τον μήνα για μισθούς από 800 έως 3.000 ευρώ αντίστοιχα.
Οι συνταξιούχοι
Παράλληλα, μέσα στο 1ο τετράμηνο του 2021 περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη θα λάβουν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019, ενώ παράλληλα η σύνταξή τους θα αυξηθεί από 12 έως 252 ευρώ, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές τους και τα έτη ασφάλισης.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2021 στο 14,12% έναντι 15,32% που ίσχυε έως τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά και των εργοδοτικών στο 22,54% από 24,34% αφορά όλους τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως ύψους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς θετική διαφορά στην τσέπη τους θα δουν μόνο όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αθροιστικά οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών ανέρχονταν έως 31.12.2020 σε 39,66% επί του μεικτού μισθού και από 1ης Ιανουαρίου 2021 μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, σε 36,66%.
Ποιους αφορά
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν αφορά όμως μόνο τους μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εισοδηματίες που εισπράττουν ενοίκια, αλλά και όλους όσοι λαμβάνουν μερίσματα από συμμετοχή σε εταιρείες, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων κ.λπ.
Στην περίπτωση των μισθωτών, ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης θα φανεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από τον πρώτο μήνα του 2021, καθώς αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το τρέχον έτος, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα φανεί στην τσέπη με τη δήλωση και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021. Από την άλλη, θα συνεχίσει να επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα μισθωτών του δημόσιου τομέα και σε συνταξιούχους όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα από το «Το Βήμα», ένας ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (καθαρά περίπου 800 ευρώ) θα δει 12 ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό του στα τέλη Ιανουαρίου λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ή 169 ευρώ ετησίως. Μηδαμινό θα είναι το όφελος που θα έχει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αν ο ίδιος μισθωτός έχει μεικτό μισθό 1.500 ευρώ, τότε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δει να αυξάνονται οι μηνιαίες απολαβές του κατά 18 ευρώ ή 252 ευρώ ετησίως και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ένα πρόσθετο μηνιαίο όφελος 9,5 ευρώ ή ετησίως 133 ευρώ. Αν αθροίσει κανείς το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό μηνιαίο όφελος για τον συγκεκριμένο μισθωτό ανέρχεται σε 27,5 ευρώ και το ετήσιο σε 385 ευρώ.
Πρόσθετο όφελος
Υπερδιπλάσιο είναι το όφελος για μισθωτούς που έχουν μεικτές αποδοχές από 2.000 ευρώ και άνω. Για παράδειγμα, σε μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές στις 31.12.2020 ανέρχονταν σε 306 ευρώ και από 1.1.2021 είναι 282 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο μηνιαίος φορολογητέος μισθός του συγκεκριμένου παραδείγματος διαμορφώνεται στα 1.718 ευρώ από 1.694 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 24 ευρώ τον μήνα ή κατά 336 ευρώ τον χρόνο.
Επί του φορολογητέου μισθού γίνονται οι διάφορες παρακρατήσεις, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ο εν λόγω μισθωτός θα δει πρόσθετο μηνιαίο όφελος 27 ευρώ ή 378 ευρώ ετησίως. Αθροιστικά από τη μείωση των εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η μηνιαία αύξηση του μισθού θα είναι 51 ευρώ και 714 ευρώ ετησίως.
Αυξήσεις και σε εργαζόμενους συνταξιούχους
Με περίπου έναν χρόνο καθυστέρηση θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται όσοι έχουν βγει στη σύνταξη και παράλληλα συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται με τη σύνταξη Απριλίου να λάβουν το 70% της σύνταξης αντί για το 40% που ίσχυε έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Παράλληλα, θα λάβουν αναδρομικά και όλες τις μηνιαίες αυξήσεις που δικαιούνται από τον Μάρτιο του 2020 έως τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις