Κοροναϊός : Πότε και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα – Στάση αναμονής ελέω φόβων για έξαρση κρουσμάτων
Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί τι θα γίνει τη Δευτέρα.
Έξαρση κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο, λόγω της χαλάρωσης στις γιορτές, περιμένουν οι ειδικοί, με κάποιους από αυτούς να προκρίνουν τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων, επισείοντας τον κίνδυνο πίεσης στο Σύστημα Υγείας.
Οι επιστήμονες, έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που τα μέχρι τώρα δεδομένα προκαλούν ανησυχία.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει εύθραυστη, με τα κρούσματα να φλερτάρουν με τον αριθμό 1.000 (με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ χθες Τρίτη), ενώ η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ γίνεται με επώδυνη βραδύτητα καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εξακολουθεί να μην πέφτει κάτω από τους 400.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση που βλέπουμε τώρα οφείλεται στην κινητικότητα των των Χριστουγέννων. Ακόμη δεν έχει φανεί η επίδραση της χαλάρωσης που επιδείξαμε την Πρωτοχρονιά, που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Εξάλλου τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά.
Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.
Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Αν και διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown, ώστε να μπορέσουν να χαλαρώσουν κάποια μέτρα και να επαναλειτουργήσουν τομείς όπως το λιανεμπόριο, οι επιστήμονες χαμηλώνουν τις προσδοκίες.
Βήμα -βήμα το «ξεκλείδωμα» – Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις
Οπως όλα δείχνουν, η επιστροφή στην όποια κανονικότητα, θα γίνει «βήμα – βήμα», με κυβέρνηση και ειδικούς να τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γεννέσθαι.
«Οδηγός» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να είναι και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα.
«Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στον Σκάι, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο για την εξέλιξη της πανδημίας.
Από τη Δευτέρα, εφόσον, ανοίγουν τα σχολεία θα λήξει και το «σκληρό» lockdown, όπως ανέφερε. Ωστόσο, αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα.
Για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.» Οι ειδικοί δεν αισθάνονται ασφάλεια να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες, όπως ανέφερε.
Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κοροναϊού. Γι’ αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.
Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή και θα συνεκτιμώνται τα καθημερινά νούμερα, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.
Ο κρίσιμος παράγοντας για τo πότε και πως θα γίνει η άρση του lockdown, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας.
Φοβίζει η κινητικότητα – Τι θα γίνει με το click away
Η κινητικότητα φοβίζει τους ειδικούς, που εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς ακόμη και με τη μέθοδο του click away.
«Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA.
«Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα», πρόσθεσε.
Προτάσεις για σκληρότερο lockdown
Η κυβέρνηση αναμένει τις εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το σκληρό lockdown που ισχύει ήδη από την Κυριακή οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων.
«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Όπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες. Επίσης, αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, θα είναι δύσκολα.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη σχολίασε, μιλώντας στον Σκάι, πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω», ενώ δε δίστασε να πει ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown». Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.
Καμία περιοχή δεν είναι προστατευμένη
O κώδωνας του κινδύνου «χτυπά» ειδικά για την Αττική, στην οποία παρατηρήθηκε διπλασιασμός και τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το τελευταίο δεκαήμερο το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο γενικά, αλλά ειδικά τις δύο αυτές γιορτινές μέρες υπήρξε μια απότομη αύξηση. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μειωμένος πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1. ότι τις ημέρες των γιορτών υπήρξε κινητικότητα και διασπορά από σπίτι σε σπίτι λόγω ρεβεγιόν και συναθροίσεων και 2. ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από την Αττική.
Πάντως, όπως έχει φανεί και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ιός φαίνεται ότι προτιμάει τις μικρές και κλειστές κοινωνίες, όπου η διασπορά είναι πιο εύκολη.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι ότι δεν είναι επιδημία των μεγαλουπόλεων, αλλά και των μικρών χωριών. Έχουμε δει χωριά να γεμίζουν με κρούσματα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει ότι καμιά περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα προστατευμένη», επισήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Το ίδιο σημείωσε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, με αφορμή το lockdown στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων. «Στα πιο μικρά μέρη έχουμε όλοι μια αίσθηση ότι δεν θα έρθει κορoναϊός. Όμως με το που εμφανιστεί μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί σε όλο το χωριό. Αυτό έχουμε σήμερα στις Θεσπιές και κατ’ επέκταση στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων», είπε στο MEGA
Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ
Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.
Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.
«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κοροναϊό. Θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα, με μαθηματική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. «Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στον χειμώνα», πρόσθεσε.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»