«Ιχνηλατώντας Τον Δρόμο του Μεταξιού», εμπειρίες από ταξίδια ζωής
Ταξίδια ζωής έγραψε η συγγραφέας Θωμαϊς Παπαθανασίου- Φωτοπούλου
Ένα ταξίδι με μαγικούς «σταθμούς» και ιστορικές συναντήσεις περιλαμβάνονται στις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου, με τίτλο «Ιχνηλατώντας Τον Δρόμο του Μεταξιού», που ακολούθησε και μεταφέρει με μοναδικό τρόπο στους αναγνώστες της η συγγραφέας Θωμαϊς Παπαθανασίου- Φωτοπούλου (Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος).
Η Θωμαϊς Παπαθανασίου- Φωτοπούλου, η οποία συλλέγει εμπειρίες μέσα από τα «ταξίδια της ζωής της» ταιριάζοντας μοναδικά εικόνες από τα τοπία και τους ανθρώπους που συνάντησε, με ιστορικές αναφορές ,πριν αυτό το βιβλίο είχε εκδώσει ένα ακόμα με τίτλο « Μογγολία, Υπερσιβηρικός Ημερολόγια» , το οποίο ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκδοση του δεύτερου εγχειρήματος με τον τίτλο «Ιχνηλατώντας τον Δρόμο του Μεταξιού», συνέπεσε χρονικά με την κρίση της πανδημίας του κοροναιού και τον κατ΄ ανάγκη περιορισμό των ταξιδιών. Ίσως κι αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που έχει ο αναγνώστης για να ακολουθήσει , να γνωρίσει και να ζήσει , έστω και νοερά , όσα η συγγραφέας βίωσε και μεταφέρει με γλαφυρότητα ανοίγοντας ένα διαφορετικό παράθυρο τούτες τις δύσκολες μέρες της καραντίνας.
Η Θωμαϊς Παπαθανασίου- Φωτοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες, εξειδικεύθηκε στο διοικητικό δίκαιο και από πολλά χρόνια ταξιδεύει σε μέρη, όπου η ιστορία έχει αφήσει έντονες χαρακιές και οι άνθρωποι γεννιούνται με μνήμες αιώνων.
Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κοντογιώργης δίνοντας μία ισχυρή δόση για όσα έχει να «γευτεί» ο αναγνώστης σε αυτός το υπέροχο ταξίδι!
«Η Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου φιλοδοξεί να καταλάβει μια καλή θέση στο είδος αυτό της πνευματικής δημιουργίας με το εγχείρημά της να επανέλθει στον «Δρόμο του Μεταξιού» υπό μια σύγχρονη οπτική και με την επιστράτευση των μέσων επικοινωνίας της εποχής μας. Στην απόδοσή της συνδυάζει την αφήγηση του πραγματικού που συνάντησε στον δρόμο της με τις ιστορικές μαρτυρίες και τις αποτυπώσεις που χάραξαν βαθιά στο έδαφος της ανθρώπινης παρουσίας οι αιώνες που πέρασαν.
»Στο κλίμα αυτό η συγγραφέας επέλεξε να ακολουθήσει τις διαδρομές των αρχαίων ταξιδευτών με τα μέσα επικοινωνίας που προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός. Αναζήτησε ό, τι έχει απομείνει στις σπηλιές και τα μοναστήρια που δεν τα χάλασε ο χρόνος και οι άνθρωποι. Γεύτηκε φαγητά παράξενα και φρούτα συμπυκνωμένης γλύκας κάτω από πλατύφυλλες κληματαριές σε πόλεις-οάσεις της ερήμου, είδε στα πρόσωπα των ανθρώπων να καθρεφτίζονται περάσματα λαών, άκουσε ερείπια αποσαθρωμένων ξενοδοχείων να σιγοψιθυρίζουν ιστορίες από το Μεγάλο Παιχνίδι, διέκρινε στα τοπικά μουσεία να ζωντανεύει η ιστορία με οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, ενώ στις προθήκες τους παρελαύνει η προϊστορία του πανάρχαιου δρόμου με αινιγματικές μούμιες με κόκκινα μαλλιά και δυτικά χαρακτηριστικά.
»Το οδοιπορικό στον «Δρόμο του Μεταξιού» της Παπαθανασίου-Φωτοπούλου αποτελεί μια γοητευτική περιδιάβαση στην ιστορία αρχαίων πολιτισμών, στις επιβιώσεις τους στην εποχή μας, στις πραγματικότητες που συνθέτουν οι αντιθέσεις που ύφανε η συνάντηση της ιστορίας με την εποχή μας στην ασιατική ενδοχώρα. Η διήγησή της είναι γλαφυρή, αυθεντικά παραστατική, πλημμυρισμένη από τα συναισθήματα που προκαλεί στον «οδοιπόρο» η διαρκής εναλλαγή των παραστάσεων του δρώντος κόσμου με τον κόσμο της ιστορίας. (Από τον πρόλογο του βιβλίου – Γιώργος Κοντογιώργης).
- Παίκτης της Premier League κατηγορείται για βιασμό – Κατατέθηκε φάκελος στην αγγλική εισαγγελία
- Γρίπη πτηνών: «Καμπανάκι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων – Πώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα πανδημία
- Πανδημία: Καυτά ερωτήματα για έναν νέο εφιάλτη – Έχουμε εφόδια για μια μεγάλη κρίση;
- Live Streaming: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κώστας Σημίτης: Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και μέτρα ασφαλείας η κηδεία – Οι λεπτομέρειες της τελετής
- Αφγανιστάν: Πέθανε ο Τίμοθι Γουίκς – Υπήρξε όμηρος των Ταλιμπάν, απελευθερώθηκε και ασπάστηκε το Ισλάμ