Κυπριακό : Έτος εξελίξεων το 2021 – Τα τρία καυτά ζητήματα που περιλαμβάνει η πρόταση για ΜΟΕ
Το 2021 πιστεύεται πως θα είναι έτος εξελίξεων για το Κυπριακό. Εάν αυτές οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές ή θετικές θα αποδειχθούν με την πάροδο του χρόνου. Γεγονός όμως είναι ότι το Κυπριακό περνά σε άλλο επίπεδο από αυτό της στασιμότητας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Το 2021 πιστεύεται πως θα είναι έτος εξελίξεων για το Κυπριακό. Εάν αυτές οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές ή θετικές θα αποδειχθούν με την πάροδο του χρόνου. Γεγονός όμως είναι ότι το Κυπριακό περνά σε άλλο επίπεδο από αυτό της στασιμότητας.
Όχι μόνον επειδή αναμένεται την Κυριακή στην κυπριακή πρωτεύουσα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέϊν Χολ Λουτ η οποία θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και με τον νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την προετοιμασία μιας άτυπης διαδικαστικής συνάντησης 5+1, αλλά και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εισηγείται η κυπριακή κυβέρνηση προς τους Τουρκοκυπρίους.
Είναι ΜΟΕ που εάν υιοθετηθούν λύνουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα που ταλάνιζαν και δυσκόλευαν εδώ και χρόνια την πρόοδο στο Κυπριακό, αφού περιλαμβάνουν προτάσεις για καυτά ζητήματα, όπως το θέμα της Αμμοχώστου, τον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων προ τον έξω κόσμο και βεβαίως το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προτού αρχίσουν οι όποιες συνομιλίες για το Κυπριακό.
Η επιστολή του Κυπρίου Προέδρου κινείται σε άξονες προάσπισης των κυριαρχικών συμφερόντων της Κύπρου, αλλά περιλαμβάνουν και προτάσεις για τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος υπό την αυστηρή αιγίδα και εποπτεία του ΟΗΕ τόσο για την Αμμόχωστο, όσο και για το παράνομο κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου.
Για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου καθώς και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται την τοποθέτηση των περιοχών αυτών υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εάν η τουρκική πλευρά συμφωνήσει προκειμένου και οι δύο περιοχές να εισέλθουν υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ, τότε αυτές θα μπορούν να ανοίξουν προς τον έξω κόσμο (δηλαδή πέραν της Τουρκίας). Να σημειωθεί ότι από το αεροδρόμιο της Τύμπου εκτελούνται πτήσεις μόνον από και προς Τουρκία, αφού δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος, όπως δεν αναγνωρίζεται και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας από αυτό.
Η τρίτη πρόταση για την καθιέρωση Μέτρων Εμπιστοσύνης, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αφορά την κυπριακή ΑΟΖ (εκεί όπου έχουν βρεθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου) με τον Πρόεδρο της Κύπρου να επαναλαμβάνει, στην επιστολή του, τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση ΑΟΖ. Επίσης επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για τις εισπράξεις από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα οποίο θα κατατίθεται το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκύπριους. Η Τουρκία όμως δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, την οποία θεωρεί δική της ΑΟΖ και πραγματοποιεί παράνομες έρευνες με το «Μπαρμπαρός».
Το αστείο του πράγματος είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί ομαλή ενταξιακή πορεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να αναγνωρίζει ένα μέλος της ΕΕ που είναι η Κύπρος, η οποία θα πρέπει να συναινέσει εάν θα γίνει μέλος ή όχι η Τουρκία. Το επίσης αστείο της υπόθεσης είναι ότι η Τουρκία, ενώ διαλαλεί παντού ότι πρέπει όλα τα κράτη να στηρίξουν τη κυβέρνηση της Λιβύης που είναι η μόνη που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη και από όλα τα κράτη του πλανήτη πλην Τουρκίας.
Βεβαίως η νέα κατοχική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με το φερέφωνο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, κάνει λόγο για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο, πράγμα που δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση κοινής πρότασης ώστε να καταστεί αναγκαία η επανέναρξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις