Κόλιανδρος από το γραφείο του Δημάρχου; Κι όμως γίνεται
Η Citicrop με την αυτοποιημένη έξυπνη συσκευή της για την καλλιέργεια οικιακών λαχανικών, πρασινάδων, αρωματικών κλπ έχει ενταχθεί στο 3ο κύκλο του Athens Digital Lab του Δήμου Αθηναίων φιλοδοξώντας να προωθήσει τις δυνατότητες της συσκευής της που λειτουργεί ως ένα «μποστάνι» του 21ου αιώνα.
Αν τους επόμενους μήνες δεχθείτε ένα ματσάκι κόλιανδρο από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και το συνοδευτικό καρτελάκι αναφέρει πως πρόκειται για προϊόν κατευθείαν από καλλιέργεια στο γραφείο του δημάρχου μην εκπλαγείτε! Το καρτελάκι θα λέει την αλήθεια. Και η αλήθεια δεν μπορεί παρά να είναι μία και μόνη: Θα πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας των στελεχών του Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων να εγκαταστήσουν στο γραφείο του δημάρχου την αυτοματοποιημένη έξυπνη συσκευή της Citycrop, επιτρέπει την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.
Με λίγα λόγια, μια ιστορία από το μέλλον που μας φέρνει κοντά με την αστική ή ακριβέστερα, οικιακή γεωργία του 21ου αιώνα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το Athens Digital Lab, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο site του, είναι «ο πρώτος δημοτικός τεχνολογικός κόμβος καινοτομίας στη Ελλάδα, ο οποίος υποστηρίζει τεχνολογικές ιδέες που μετατρέπονται σε προηγμένες καινοτόμες λύσεις» για να βοηθήσουν στην επίτευξη του οράματος της “έξυπνης πόλης” (smart city). Την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων του έχει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), ενώ η λειτουργία του εντάσσεται στο εν εξελίξει πρόγραμμα του Δήμου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της πόλης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Μία από τις εταιρείες που έχουν ενταχθεί τον 3ο κύκλο του Athens Digital Lab που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και η Citycrop (https://www.citycrop.io/) με την αυτοματοποιημένη έξυπνη συσκευή της – μια συσκευή που επιτρέπει την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Citycrop, «οι προηγμένοι αλγόριθμοι δημιουργούν το κατάλληλο μικροκλίμα για καλύτερη απόδοση, ενώ οι αισθητήρες ελέγχου των συνθηκών επιταχύνουν την καλλιέργεια με λιγότερο νερό, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων». Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται από την εταιρεία στην πιλοτική εφαρμογή της η συσκευή της θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί είτε σε σχολεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε σε δομές του Δήμου Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία δεν περιορίζει τη δράση της εντός των ορίων του Athens Digital Lab καθώς η Citycrop έχει μια διαδρομή 6 χρόνων. Τα γεννητούρια της εταιρείας – ιδρυτής ο Χρήστος Ραφτογιάννης- έγιναν εντός του egg – enter•grow•go, ένας από τους στυλοβάτες του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Το egg που βρίσκεται στον 8ο κύκλο του συνεχίζει να λειτουργεί και να αναπτύσσει τις δραστηριότητες του χάρη στη στήριξη της Eurobank με τη συνεργασία του Corallia ήταν και παραμένει στο πυρήνα του, ένας επιταχυντής νέων ιδεών και επιχειρηματικών ομάδων με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων.
Οι σχέσεις του Χρήστου Ραφτογιάννη με το egg είναι ισχυρές για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, τα γραφεία της Citycrop είναι στη δομή του egg, ενώ από το δυναμικό του egg προέρχεται ολόκληρη ο ομάδα που «τρέχει» την εταιρεία.
Ας προχωρήσουμε στα πρόσωπα, ξεκινώντας από τον ιδρυτή. H ομάδα:
- Χρήστος Ραφτογιάννης – είναι ο ιδρυτής της CityCrop Automated Indoor Farming Ltd. Είναι υπεύθυνος για το business development, την στρατηγικές συνεργασίες και την ανάπτυξη της επιχείρησής παγκοσμίως. Έχει πάνω από 11 χρόνια εμπειρίας στα hydroponics και στο business development.
- Κωνσταντίνος Κομοδρόμος -Ο Κωνσταντίνος είναι μέλος του Συλλόγου Ορκωτών Ορκωτών Λογιστών (ACCA) στην Αγγλία και από την έναρξη της καριέρας του το 2000 έχει εργαστεί σε πολυεθνικούς οργανισμούς όπως το WPP Group, η PWC Fortis, SAIPEM, το Geneva Group International και Bernhard Schulte ship management. Εκτός από τις μόνιμες θέσεις του, έχει επίσης διατελέσει και ως σύμβουλος στην Αγγλία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ινδονησία και την Κύπρο. Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν την στρατηγική, τα χρηματοοικονομικά, business and risk management.
Έχει ήδη δημιουργήσει και προχωρήσει στην πώληση δύο νεοσύστατων επιχειρήσεων στην αγορά της Κύπρου και μια άλλη που αφορά την παγκόσμια αγορά. Είναι ο Co-Founder της CityCrop και επίσης ένας από τους συνιδρυτές του VesselBot, a digital chartering maritime startup.
- Γιάννης Τριαντάφυλλος- ο Γιάννης είναι Software και Hardware Engineer και σπούδασε Μηχανική Υπολογιστών στο Πειραιά Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος MSc στην Επιστήμη Δεδομένων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ρόλος του στην ομάδα της CityCrop είναι επικεφαλής μηχανικός. Οι κύριες ευθύνες του επικεντρώνονται σε integration λογισμικού-υλικού, firmware, έξυπνων αλγορίθμων και την υποδομή backend. Έχει 6 χρόνια εμπειρίας σε τεχνολογίες backend και τα τελευταία τρία χρόνια με AI. Εργάζεται επίσης ως Data Scientist στην Workable.
- Σταύρος Τριαντάφυλλος- ο Σταύρος είναι σπούδασε Πληροφορική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε τεχνολογικά έργα. Ως Software Engineer είναι υπεύθυνος για το backend infrastructure του app της CityCrop ενώ παράλληλα είναι και ο επικεφαλής μηχανικός λογισμικού της isMOOD.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις