Κοροναϊός : Αδιαφορία για τις προειδοποιήσεις – Σε κατάσταση ανοσίας της αγέλης η κοινωνία
Είναι η δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι που ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν για αυτό που έρχεται χωρίς όμως η κοινωνία να νοιάζεται να ακούσει.
Είναι η δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι που ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν για τη δύναμη αυτού που έρχεται χωρίς όμως η κοινωνία να νοιάζεται να ακούσει. Τα σημάδια είναι πυκνά και παντού, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Καθημερινά τα κρούσματα εκτινάσσονται, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία και ο ρυθμός παραγωγής των εμβολίων δεν είναι αυτός που θα έπρεπε για να ορθωθεί η ασπίδα προστασίας απέναντι στο τρίτο κύμα που εξαπολύει ο μεταλλαγμένος ιός.
Η ελληνική κοινωνία θέλει και θέτει εαυτόν σε καθεστώς ανοσίας της αγέλης, λες και οι τρομακτικοί αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων να σβήστηκαν από τις σελίδες του ημερολογίου μαζί με τη χρονιά που αφήσαμε πίσω. Το lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο μήνες έμεινε στα χαρτιά και έπληξε το λιανεμπόριο, την εστίαση και την εκπαίδευση.
Πρώτα σημάδια στην Αττική
Όμως ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος στην κοινωνική διεργασία ήταν για μία ακόμη φορά μεγάλος, αυτή η απώλεια δεν αντισταθμίστηκε από μία ισοβαρή προσπάθεια να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία τις μέρες που η πανδημία ισοπέδωνε δομές υγείας και ζωές, χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς και τους εκατοντάδες νεκρούς που ήρθε η ώρα να φύγουν από τη ζωή χτυπημένοι από άλλες ασθένειες και όχι από κοροναϊό αλλά που δέχτηκαν το θανατηφόρο ωστικό κύμα της πανδημίας όταν δεν υπήρξε ελεύθερη κλινική και γιατρός για να ασχοληθεί μαζί τους.
Η τραγική επιβεβαίωση για την επικινδυνότητα της χαλαρής διάθεσης που αφέθηκαν να επιδεικνύουν εκατομμύρια άνθρωποι τις προηγούμενες μέρες, αρχίζει να διαφαίνεται ήδη στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας την Αττική.
Οι ατέλειωτες βόλτες από το πρωί μέχρι το βράδυ τις γιορτινές μέρες, ενθαρρυμένες από την απουσία οποιασδήποτε διάθεσης ελέγχου έστω και τυπικού, το χάος στους δρόμους, το στριμωξίδι στις κατάφωτες πλατείες και τα κρυφά ή φανερά πάρτι στην αλλαγή του χρόνου, προετοίμασαν το έδαφος.
Το λεκανοπέδιο της Αττικής με τα 3.742.000 κατοίκους (ποσοστό 34,7% ) των κατοίκων της χώρας είχε στις 6 Ιανουαρίου, το 46,6% των συνολικών νέων διαγνώσεων της χώρας καταγράφοντας 369 σε σύνολο 792 εγχωρίων νέων μολύνσεων. Κι αυτό όταν στις 13 Νοεμβρίου το μερίδιο της Αττικής στον συνολικό αριθμό των νέων νοσούντων ήταν 22% και τα Χριστούγεννα είχε φθάσει το 35,3%.
Πράξεις και παραλείψεις
Η εντυπωσιακή αύξηση του επιδημικού φορτίου της Αττικής σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα προκαλεί ανησυχία, με το δεδομένο ότι παρατηρείται ήδη τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας. Ενώ είχε επισημανθεί ότι μετά τις 10-15 Ιανουαρίου θα φανούν οι συνέπειες στην εξάπλωση της νόσου, λόγω της εορταστικής κινητικότητας.
Σε καθεστώς ανοσίας της αγέλης εισέρχεται η ελληνική κοινωνία ωθούμενη από πράξεις και παραλείψεις θεσμοθετημένων οργάνων για την προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά και από τη σύγκρουση Εκκλησίας και Κράτους με την πρώτη, όπως συμβαίνει συχνά, να παίρνει κεφάλι.
Η αγωνία θα παραταθεί για ακόμη 15 μέρες μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν τα Θεοφάνια, όπου ιεράρχες που είχαν χρέος να προστατέψουν ανθρώπους που μετέβησαν στους ναούς, όπως έκαναν όμως και άνθρωποι όλων των ηλικιών δεκαετίες τώρα – τούς ενθάρρυναν να μεταλάβουν. Πράξεις οι οποίες καταδικάστηκαν όμως και από εξίσου μεγάλο ή μεγαλύτερο πλήθος θρησκευόμενων που εόρτασαν μέσα τους τα Θεοφάνια χωρίς να γίνουν σανό στη μυλόπετρα της σύγκρουσης κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας.
«Είμαστε 82, νόσησαν έξι και απ’ αυτούς χάθηκαν δύο. Κοιτάχτε την αναλογία!», όπως το έθεσε κομψά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας Δικαιάκος, αναφερόμενος στην εκδημία των μητροπολιτών Καστοριάς και Λαγκαδά οι οποίοι προσβλήθηκαν από κοροναϊό και πέθαναν.
Τι εγγράφτηκε στη μνήμη όλων από τη χθεσινή μέρα; Ενας ιερέας στο Λιανοκλάδι να καταβρέχει με το αγιασμένο νερό της μάνικας δρόμους, κτήρια, περαστικούς, και ένα 24χρονο παιδί στην Αμάρυνθο, που λίγες μέρες πριν είχε γίνει δότης μυελού των οστών για να σώσει τον αδερφό του βούτηξε για να πιάσει στον σταυρό χτυπώντας τον αυχένα του. Οι γιατροί διέγνωσαν τετραπληγία…
Τρέμουν τον Φεβρουάριο
Οι επιστήμονες στην Ελλάδα τρέμουν τον Φεβρουάριο και είναι σίγουροι ότι τότε θα μας χτυπήσει το τρίτο κύμα: Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, είπε ότι «να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».
Με μία σημαντική παράμετρο. Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τον κόσμο και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας». Διευκρίνισε δε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Ωστόσο, σαν η πανδημία να είναι κάποιο βαρομετρικό χαμηλό και τώρα να ζούμε τις Αλκυονίδες μέρες, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν ύστερα από μία απίστευτη παλινωδία δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων και επιστημόνων ενώ κάθε εβδομάδα γίνεται και μία εξαγγελία για το άνοιγμα κλάδων της οικονομίας, όπως του λιανεμπορίου, πάντα με ένα click μπροστά την ώρα που ο ιός είναι πολλά κλικ πιο μπροστά από εμάς και ετοιμάζεται να επιτεθεί σε μεγάλο όγκο πληθυσμού.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, λέει πως όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας».
«Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα»
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που φυσικά δεν φαίνεται, και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο».
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών
- Ο Μάικ Τάισον αποκάλυψε πως «παραλίγο να πεθάνει» πριν τον αγώνα με τον Τζέικ Πολ