Προσφυγικό : Τέλος στο πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά το πρόγραμμα «Filoxenia» έχει θέσει σε λειτουργία 79 ξενοδοχειακά καταλύματα τους τελευταίους 14 μήνες και στην πλήρη ανάπτυξή του παρείχε κατά μέσο όρο 6.898 θέσεις φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο, σε 72 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχειακά καταλύματα μέσω του προγράμματος «Filoxenia» και, όπως αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντός των επόμενων ημερών θα διακοπεί η σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά το πρόγραμμα «Filoxenia» έχει θέσει σε λειτουργία 79 ξενοδοχειακά καταλύματα τους τελευταίους 14 μήνες και στην πλήρη ανάπτυξή του παρείχε κατά μέσο όρο 6.898 θέσεις φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο, σε 72 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.
Στα ξενοδοχεία φιλοξενούνταν κατά προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, όπως οικογένειες με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.
Σήμερα φιλοξενούνται μόλις 130 αιτούντες άσυλο σε τρία ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα μεταφερθούν εντός του Ιανουαρίου σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.
Σημειώνεται ότι ένας αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει ενεργός για την προσωρινή δίμηνη φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων, ειδικά προερχόμενων από τα ΚΥΤ νήσων, μέχρι να ενταχθούν στο πρόγραμμα Helios.
Ανησυχία για την λήξη του προγράμματος από την Ύπατη Αρμοστεία
Τον προβληματισμό της για την λήξη του προγράμματος είχε εκφράσει η Ερασμία Ρουμανά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έθεσε το ερώτημα «τι θα γίνει χωρίς αυτά τα διαμερίσματα;».
«Η παραπομπή των ευάλωτων μέχρι τώρα γινόταν στα διαμερίσματα στα νησιά και ήταν πολύ σημαντικά για να βγαίνει ο ευάλωτος άμεσα από το ΚΥΤ και να πηγαίνει σε αυτό το χώρο με καλύτερες συνθήκες» είχε αναφέρει.
«Δική μας συμβουλευτική είναι να βρεθούν άλλες λύσεις. Το αν θα γίνεται η παραπομπή σε κατάλληλους χώρους στα νέα πολυλειτουργικά κέντρα ή θα γίνεται άμεση μεταφορά των ευάλωτων στην ενδοχώρα σε κατάλληλους χώρους, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Πάντως δεν νοείται να μένουν οι ευάλωτοι σε χώρους που υπάρχει ανεπάρκεια υπηρεσιών».
Φόβοι για άστεγους πρόσφυγες
Το καλοκαίρι και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, πρόσφυγες -ανάμεσα τους και οικογένειες με παιδιά- αναγκάστηκαν να περάσουν αρκετά βράδια στην πλατεία Βικτωρίας, στο πλαίσιο των «εξώσεων» χιλιάδων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας.
Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι ήταν αποκαρδιοτικές.
Δεκάδες οικογένειες που είχαν καταφτάσει στην Αθήνα από τα νησιά του Αιγαίου, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία μη έχοντας άλλη επιλογή.
Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Κουρασμένοι σωματικά αλλά και ψυχικά αναζητούσαν λύσεις.
«Θέλουμε στην Ελλάδα να μας αντιμετωπίσουν σαν ανθρώπους, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, την κουλτούρα μας, τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές» είχαν αναφέρει στο in.gr.
«Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στο μέλλον».
Η ασφυκτικά γεμάτη πλατεία δεν αποτελούσε σίγουρα ένα ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Λίγους μήνες αργότερα, κινδυνεύουμε να αντικρύσουμε ξανά τις ίδιες εικόνες.
- Τραγωδία στο Κακοπλεύρι Καλαμπάκας: Νεκρός 68χρονος από σκάγια κυνηγού – Συνελήφθη αστυνομικός
- Βιντεοπαιχνίδια: Τι συμβαίνει μετά το τελευταίο επίπεδο;
- Λουίς Ενρίκε για πλημμύρες στη Βαλένθια: «Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην οικονομική υποστήριξη»
- Αυτή είναι η χειρότερη ηλικία, σύμφωνα με τον Τομ Χανκς
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Ο Μαρσέλο εξόργισε τον προπονητή του στη Φλουμινένσε και ακύρωσε την αλλαγή του (vid)