Διεθνή ταξίδια : Τα καλύτερα και τα χειρότερα διαβατήρια για το 2021
Σε ποια θέση βρίσκεται το ελληνικό διαβατήριο;
- «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» – Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
Μπορεί οι μέρες που ταξιδεύαμε ελεύθερα να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς, όμως, οι εμβολιασμοί προχωρούν σε όλο τον κόσμο, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα γεμίσουμε ξανά τις βαλίτσες μας στο άμεσο μέλλον.
Το Henley Passport Index, ένας δείκτης που μετρά ποια διαβατήρια διευκολύνουν περισσότερο τα διεθνή ταξίδια, μόλις δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση, αλλά και μια ανάλυση για το μέλλον των ταξιδιών στην μετά κοροναϊού εποχή.
Στην κορυφή η Ιαπωνία
Οι πολίτες της Ασίας εξακολουθούν να διαθέτουν τα ισχυρότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στον πλανήτη.
Ο δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη του τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να είναι για άλλη μια φορά στην κορυφή της λίστας, επιτρέποντας στους κατόχους των διαβατηρίων της να ταξιδεύουν σε 191 προορισμούς χωρίς βίζα ή εκδίδοντας βίζα κατά την άφιξη.
Στη δεύτερη θέση, με 190 προορισμούς, βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ενώ στην Τρίτη θέση με 189 προορισμούς ισοψηφούν η Γερμανία και η Νότια Κορέα.
Λίγο χαμηλότερα, στην έβδομη θέση, βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με πρόσβαση χωρίς διαβατήριο σε 185 προορισμούς, ενώ στην όγδοη ισοψηφούν η Αυστραλία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Τσεχία με 184 προορισμούς.
Η κυριαρχία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην 16χρονη ιστορία του δείκτη.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι χώρες της ΕΕ παραδοσιακά βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις, όμως όπως αναφέρουν οι Henley & Partners στο σχετικό δημοσίευμα, «οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ισχύς της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού θα συνεχιστεί, καθώς πολλές από τις χώρες της περιοχής ανήκουν στις πρώτες που αφήνουν πίσω τους την πανδημία».
Οι αριθμοί κρουσμάτων κοροναϊού αυτή τη στιγμή σημειώνουν αλματώδη αύξηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία, με τη δεύτερη να έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της νέας, ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης.
Οι προσωρινοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με αυτό το γεγονός συνεπάγονται ότι παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται στην έβδομη θέση της λίστας, στην πραγματικότητα οι κάτοχοι αμερικανικού διαβατηρίου μπορούν αυτή τη στιγμή να ταξιδέψουν σε λιγότερους από 75 προορισμούς, ενώ οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου σε λιγότερες από 70.
Τα ασταμάτητα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στη διάρκεια του 2020 πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες σημαντικές συμφωνίες για βίζα μεταξύ χωρών και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν μέρος αυτώνμ των εξαιρέσεων.
Στη διάρκεια του έτους, η αραβική χώρα υπέγραψε πολλαπλές αμοιβαίες συμφωνίες, μεταξύ άλλων και την ιστορική συμφωνία με το Ισραήλ που εξασφαλίζει στους πολίτες ελεύθερη μετακίνηση χωρίς βίζα μεταξύ των δύο χωρών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πλέον βρίσκονται στην 16η θέση της κατάταξης, έχοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 173 προορισμούς. Πρόκειται για μια απίστευτη ενίσχυση του διαβατηρίου της χώρας, αφού κατά τη δημιουργία του σχετικού δείκτη το 2006, η χώρα βρισκόταν στην 62η θέση, έχοντας πρόσβαση μόλις σε 35 προορισμούς.
Πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια κινητικότητα μετά την Covid-19;
«Μόλις ένα χρόνο πριν, όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η παγκόσμια κινητικότητα θα σημείωνε περαιτέρω αύξηση, η ελευθερία μετακινήσεων θα βελτιωνόταν και οι κάτοχοι ισχυρών διαβατηρίων θα μπορούσαν να κινούνται σε περισσότερους προορισμούς από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», εξηγεί στο CNN ο Κρίστιαν Χ. Κέλιν, επικεφαλής της Henley&Partners και εμπνευστής της ιδέας του δείκτη.
«Το παγκόσμιο lockdown διέψευσε αυτές τις εκτιμήσεις, και καθώς οι περιορισμοί σταδιακά χαλαρώνουν, τα αποτελέσματα του τελευταίου δείκτη αποτελούν μια υπενθύμιση της πραγματικής δύναμης ενός ισχυρού διαβατηρίου σε έναν πλανήτη που συγκλονίζεται από την πανδημία».
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κινητικότητα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην εικόνα πριν την πανδημία, υποστηρίζει ο Παράγκ Κάνα, συγγραφέας του βιβλίου «The Future is Asian» και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας FutureMap στη Σιγκαπούρη. Ίσως στο μέλλον απαιτούνται περισσότερα από την καταγωγή για την εξασφάλιση της ελεύθερης κίνησης από χώρα σε χώρα.
«Ακόμη και τα διαβατήρια που παραμένουν ισχυρά, όπως εκείνα της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και ορισμένων μελών της ΕΕ, θα πρέπει να συνοδεύονται από επιπλέον πρωτόκολλα για να εξασφαλίσουν την σχετικά εύκολη κινητικότητα», εξηγεί ο Κάνα.
«Οι σημερινοί νέοι έχουν κοινωνικές ανησυχίες, ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και είναι λιγότερο εθνικιστές, στοιχεία που συνεπάγονται ότι θα μπορούσαν να μετατραπούν στη γενιά με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην ανθρώπινη ιστορία. Εκπροσωπούν μια ουσιαστική μετάβαση στην κινητικότητα, που κάποτε αφορούσε την κάθε ξεχωριστή χώρα και στο μέλλον ενδέχεται να αφορά το κάθε ξεχωριστό άτομο».
Τα ισχυρότερα διαβατήρια του 2021 είναι:
- Ιαπωνία (191 προορισμοί
- Σιγκαπούρη (190)
- Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
- Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)
- Δανία, Αυστρία (187)
- Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία (186)
- Ελβετία, ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (185)
- Ελλάδα, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία (184)
- Καναδάς (183)
- Ουγγαρία (181)
Τα χειρότερα διαβατήρια
Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 40 προορισμούς χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη. Ανάμεσά τους και οι:
- Βόρεια Κορέα (39)
- Λιβύη, Νεπάλ (38)
- Παλαιστινιακά εδάφη (37)
- Σομαλία, Υεμένη (33)
- Πακιστάν (32)
- Συρία (29)
- Ιράκ (28)
- Αφγανιστάν (26)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις