Μελίνα Μερκούρη: «Ακούστε και μένα τη θεατρίνα»
Θα σας ταξιδεύσω σήμερα μερικά χρόνια πίσω, τότε που άρχισε να ανθεί η ιδιωτική τηλεόραση, στο έτος 1989 και θα σας περιγράψω ποια ήταν αντίδραση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη σε φαινόμενα τηλεοπτικής υπερέκθεσης
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Θα σας ταξιδεύσω σήμερα μερικά χρόνια πίσω, τότε που άρχισε να ανθεί η ιδιωτική τηλεόραση, στο έτος 1989 και θα σας περιγράψω ποια ήταν αντίδραση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη σε φαινόμενα τηλεοπτικής υπερέκθεσης. Τότε που διάφοροι πολιτικοί νόμιζαν πως το «κουτί» (όπως έλεγαν τότε την TV), ήταν ένα ασφαλές όχημα για την προβολή τους, για την επανεκλογή τους, για την αναγνωρισιμότητά τους και για την αύξηση της δημοφιλίας τους. Όπως συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα, και με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υπερέκθεσης πολιτικών στην τηλεόραση χωρίς τις περισσότερες φορές να λένε τίποτα. Απλώς φλυαρούσαν…
«Ακούστε και μένα τη θεατρίνα», είχε πει τότε η αθάνατη Μελίνα Μερκούρη συμβουλεύοντας τους πολιτικούς ως άνθρωπος του θεάτρου και των προβολέων να μην εκτίθενται στην τηλεόραση εάν δεν έχουν τίποτα να πουν. Όσο λιγότερο εμφανίζονταν τόσο το καλύτερο….
Υπήρξαν στο παρελθόν αρχηγοί κομμάτων που επέβαλαν «απαγορευτικό» τηλεοπτικών εμφανίσεων σε βουλευτές που το παράκαναν με τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Απαγορευτικά που συνήθως δεν κρατούσαν για πολύ, αφού τα επέβαλαν ως ένα είδος τιμωρίας. Υπήρξαν πάλι κόμματα (στη δεκαετία του ΄80) που αυτά αποφάσιζαν ποιοι και πότε θα εμφανιστούν στην τηλεόραση. Ούτε αυτό κράτησε πολύ, αφού διαπιστώθηκε πως αυτός που κατάρτιζε τον κατάλογο εμφανίσεων μόνον τους πολιτικούς φίλους του έστελνε στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Υπήρξαν τέλος κατά καιρούς τηλεοπτικά σεμινάρια για το πώς να εμφανίζονται τα στελέχη τους στην τηλεόραση. Τότε που κάθισαν στα θρανία οι βουλευτές και είχαν επιστρατευθεί επικοινωνιολόγοι (ντόπιοι και ξένοι) για να τους διδάξουν πως θα εμφανίζονται, πώς πρέπει να είναι ντυμένοι και το κυριότερο πώς να αποφεύγουν την τηλεόραση όταν δεν είχαν τίποτα να πουν. Καραδοκεί το λάθος, τους έλεγαν ή το χειρότερο να βγείτε εκτός γραμμής του κόμματος.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά και σας θυμίζω ιστορίες (ίσως διδακτικές) του παρελθόντος; Επειδή τα φαινόμενα της τηλεοπτικής υπερέκθεσης πολιτικών εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Είναι αυτοί οι πολιτικοί που δεν έχουν τίποτα διδαχθεί από τη Μελίνα Μερκούρη.
Πηγή: Βηματοδότης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις