Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καπιτώλιο : Χαλαρή αστυνομική παρουσία μέχρι την εισβολή - Οι διαφορές με τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού

Καπιτώλιο : Χαλαρή αστυνομική παρουσία μέχρι την εισβολή – Οι διαφορές με τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού

Πώς κινήθηκε η αστυνομία στη διάρκεια των χθεσινών γεγονότων στο Καπιτώλιο;

Η αντίθεση ανάμεσα στην αντίδραση της αστυνομίας στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη και στην άγρια καταστολή που επιφύλασσε για τους ειρηνικούς διαδηλωτές του καλοκαιριού δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Οι διαδηλωτές του Black Lives Matter που συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την 1η Ιουνίου απείχαν ένα οικοδομικό τετράγωνο από το κτίριο και δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διαρρήξουν την ασφάλειά του.

Στη σύνθεση, όμως, του πλήθους κυριαρχούσαν οι Αφροαμερικανοί με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωποι με απίστευτου μεγέθους δυνάμεις καταστολής, που αποτελούνταν από την αστυνομία της Ουάσινγκτον, αλλά και περισσότερους από 5.000 στρατιώτες της εθνικής φρουράς και ομοσπονδιακούς πράκτορες. Ελικόπτερο του στρατού πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών. Δακρυγόνα, κλομπ και άλογα χρησιμοποιήθηκαν για να αδειάσουν ένα οικοδομικό τετράγωνο, προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να… βγάλει μια φωτογραφία, μπροστά σε μια εκκλησία στην άλλη πλευρά του δρόμου. Ένας διοικητής της εθνικής φρουράς αργότερα παραδέχτηκε ότι υπήρξε «υπέρμετρη χρήση βίας».

Τα γεγονότα στο πάρκο Λαφαγιέτ τον Ιούνιο του 2020, ήταν μία από τις καθοριστικές στιγμές της προεδρίας Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα της 6ης Ιανουαρίου του 2021. Ο όχλος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, μιλούσε ανοιχτά για τα σχέδιά του, έχοντας ως δηλωμένο στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων μιας ελεύθερης εκλογικής διαδικασίας, με ορισμένους να υπονοούν ότι θα έχουν μαζί τους όπλα. Σχεδόν όλοι τους ήταν λευκοί. Πολλοί εξ αυτών ήταν ανοιχτά ρατσιστές. Παρόλα αυτά, οι μικρές αστυνομικές δυνάμεις που προστάτευαν το Καπιτώλιο κατέρρευσαν στο πέρασμά τους.

Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που δεν υπήρξε εντονότερη αστυνομική παρουσία μπροστά στο κτίριο, δεδομένου ότι τα σχέδια των υποστηρικτών του Τραμπ ήταν γνωστά σε όλους. Το καλοκαίρι, η εθνική φρουρά από αρκετές πολιτείες είχε παρκάρει οχήματα στους δρόμους της Ουάσινγκτον και είχε παραταχθεί με πλήρη εξάρτυση μπροστά στο Μνημείο του Λίνκολν. Και όλα αυτά εξαιτίας μιας σειράς διαδηλώσεων με πρόταγμα την τήρηση των νόμων και το τέλος της ατιμωρησίας των αστυνομικών που δολοφονούν μαύρους Αμερικανούς.

Όμως οι δυνάμεις που προβλέφθηκαν για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ήταν πολύ μικρότερες. Μετά από αίτημα της δημάρχου της Ουάσινγκτον, Μούριελ Μπάουσερ, 340 άνδρες της φρουράς βρίσκονταν σε επιφυλακή, οι οποίοι μοιράζονταν σε βάρδιες των 115 ατόμων και ήταν κυρίως επιφορτισμένοι με… τον έλεγχο της κίνησης οχημάτων. Η εθνική φρουρά της Ουάσινγκτον και της Βιρτζίνια χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλους αριθμούς μόνο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Μια μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τον Ιούνιο, ο Τραμπ είχε δώσει την εντολή για παρουσία ισχυρών δυνάμεων. Την Τετάρτη, όμως, παρέμεινε σιωπηλός, προφανώς απρόθυμος να στείλει στρατιώτες εναντίον των ίδιων του των υποστηρικτών. Οι Times της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι αρνήθηκε να καλέσει την εθνική φρουρά. Η εντολή τελικά δόθηκε από τον υπουργός άμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ.

Ενδεικτικές εικόνες από τις διαδηλώσεις του Ιουνίου

Εικόνες από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024