Ένα παρθένο ελληνικό δάσος διεκδικεί την προσοχή της UNESCO
Στο Παρανέστι δεν παραπονιούνται για όσα δεν έχουν αλλά κάνουν ότι μπορούν για να αξιοποιήσουν αυτά που έχουν.
Έχουμε κατά καιρούς εκφράσει τη συμπάθεια μας σε δημοτικές αρχές που πράττουν με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συνολικό όφελος. Μια κίνηση που αν βγει στο δήμαρχο Παρανεστίου, θα ισοδυναμεί με αναρίθμητες δράσεις τουριστικής προβολής αμφιβόλου αποτελέσματος. Τι λοιπόν κάνει ο δήμαρχος Τάσος Καγιάογλου και μας προξένησε το ενδιαφέρον;
Αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία ένταξης του παρθένου δάσους του Φρακτού στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς και στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Το συγκεκριμένο δάσος θεωρείτε ένα από τα πιο άγρια της Ευρώπης, ένα από τα πιο «αμόλυντα» θα συμπληρώσουμε εμείς με ένα οικοσύστημα το οποίο λειτουργεί απόλυτα ομαλά χωρίς επεμβάσεις και παρεμβάσεις.
Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο του Παρανεστίου και μας είπε και άλλες λεπτομέρειες. Ο δήμος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον διεθνές πανεπιστήμιο της Ελλάδος(ΔΙ.ΠΑ.Ε) που αναλαμβάνει την σύνταξη του φακέλου που απαιτείται να κατατεθεί στην UNESCO προς έγκριση, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί σε ένα χρόνο περίπου. Μάλιστα όπως μας είπε ο δήμαρχος Καγιάογλου το πανεπιστήμιο θα υποδεχθεί επιστημονικό προσωπικό από διάφορες χώρες του κόσμου όπως το Περού και την Ταϊλάνδη προκειμένου να προετοιμαστεί ένας άρτιος φάκελος προς υποβολή. Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό οργανισμό της UNESCO έχει Εγκαθιδρυμένη Πανεπιστημιακή Έδρα UNESCO με ακρωνύμιο Con-E-Ect και γνωστικό πεδίο τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και τις δράσεις οικοτουρισμού σε αυτά. Ο στόχος της Έδρας είναι να ενώσει δυνάμεις με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα Διεθνές Πλαίσιο Κοινής Στρατηγικής για τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και άλλων οικονομικών δράσεων συμβατών με τον χαρακτήρα των περιοχών αυτών.
Αναμφισβήτητη εγγύηση στην επίτευξη αυτών των στόχων παρέχει η ύπαρξη του Επιστημονικού δυναμικού της έδρας UNESCO Con – E – Ect, το οποίο αποτελείται από μια εικοσαμελή και πλέον ομάδα Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε θέματα που άπτονται του γνωστικού πεδίου και αντικειμένου της Έδρας. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών αποτελούν διεθνείς αυθεντίες στον τομέα τους και έχουν εξειδικεύσεις με μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι απολύτως κατανοητό πως αν οι προσπάθειες ευοδωθούν τότε η ένταξη του παρθένου δάσους του Φρακτού στη λίστα κληρονομιάς της UNESCO που θα αποτελεί και το πρώτο ελληνικό μνημείο φυσικού περιβάλλοντος, θα προσδώσει υπεραξία σε μια περιοχή που αναζητάει τρόπους να διατηρήσει τους νέους ανθρώπους στα σπλάχνα της. Η ανάδειξη του δήμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και χιλιάδες επισκέπτες από όλο το κόσμο θα θελήσουν να επισκεφτούν το δάσος. Πολλαπλές δράσεις μπορούν να σχεδιαστούν, με απόλυτο σεβασμό σε αυτό που απλόχερα μοίρασε η φύση στους ανθρώπους, δηλαδή το οικοσύστημα της. Σε αυτό το δάσος όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε και το παραμικρό κύτταρο του. Είπαμε στην αρχή πως συμπαθούμε τις δημοτικές αρχές που κοιτάζουν γύρω τους και βλέπουν ευκαιρίες. Που δεν σκέφτονται καθημερινά τι δεν έχουν, αλλά είναι ευγνώμων για όσα έχουν και μπορούνε εφόσον σηκωθούνε από την καρέκλα τους να αξιοποιήσουν. Μακάρι να τα καταφέρει η δημοτική αρχή και το πανεπιστήμιο και το δάσους του Φρακτού να αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μνημείο φυσικού κάλους.
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου