Κοροναϊός : «Βράζει» ο εμπορικός κόσμος για την παράταση του lockdown
Οι επιχειρηματίες δεν θα ανεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους τη Δευτέρα μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως»
- Πούτιν: Ο Μπάιντεν μου είχε προτείνει να αναβάλει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
Σε αδιέξοδο περιέρχονται οι μικρομεσαίοι έμποροι, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων καθώς, όπως λένε, εξαντλεί και τα «τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών τους».
Οι επιχειρηματίες δεν θα ανεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους τη Δευτέρα μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις που έγιναν δια στάματος Νίκου Χαρδαλιά, σημειώνει πως «δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση» και πως «»τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση».
Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά, το click away φαίνεται να έδωσε σημαντικές ανάσες ρευστότητας στα καταστήματα της πόλης, κυρίως την περίοδο των εορτών, καθώς το διάστημα 13-31 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 35.000 επισκέψεις για παραλαβές προϊόντων κατόπιν παραγγελιών, αν και συνολικά ο τζίρος ήταν αισθητά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Ο κ. Καρανίκας μιλά για «απογοήτευση των μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση« η οποία «μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων «εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες», εκτιμώντας πως «η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων».
Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις «μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στη δήλωσή του.
Διψήφιο ποσοστό ύφεσης
Με την παρούσα κατάσταση της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, και προσθέτει:
«Η δυσάρεστη αναβολή της «επαναλειτουργίας» με τη μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του «click in shop» στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για τη περίοδο των εκπτώσεων είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάταξη της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας. Διαπιστώσαμε, πως το «click away» στις γιορτές, έδωσε ότι μπορούσε να δώσει, με τρείς στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μ.ο. το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους, ενώ οι μεγαλύτερες κατά μ.ο. 35%.
» Η επαναφορά λοιπόν του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, θα έδινε μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σημειωτέον, πως ο χειμερινός εκπτωτικός τζίρος τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 με 5,3 δισ. ευρώ είχε παρουσιάσει ετήσια αύξηση με 8% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Φεβρουάριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρατώντας «μικρό καλάθι», έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο να διασώσουν τουλάχιστον το 1/3 του περυσινού εκπτωτικού τζίρου, εάν βεβαίως δοθεί εγκαίρως η ευκαιρία, έστω μιας «υβριδικής λειτουργίας» τους.
» Είναι πράγματι ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δυστυχώς δύσκολων επιλογών, καθώς προέχει η ευθύνη της δημόσιας υγείας και έπεται αυτή απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς. Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σωσίβιο επιβίωσης σε πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να αποτρέψουν τον κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Προσώρας, τελούμε εν αναμονή…».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις