Κοροναϊός : Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας
Τον αντίκτυπο που έχουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού στην ψυχική υγεία χιλιάδων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερο ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τον αντίκτυπο που έχουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού στην ψυχική υγεία χιλιάδων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερο ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα. Τονίζουν μάλιστα την μεγάλη ανάγκη για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορέσουν να επιστρέψουν κοντά στις οικογένειες τους.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας , Ιωάννης Καραϊτιανός, μιλώντας στο GRTimes.gr τόνισε την μεγάλη ανάγκη για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορέσουν να επιστρέψουν κοντά στις οικογένειες τους.
Ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού για άτομα άνω των 85 ετών, ο κ. Καραϊτιανός υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός συνιστάται για όλους τους ανθρώπους από 65 χρονών και πάνω, ανεξαρτήτως αν έχουν υποκείμενο νόσημα ή όχι. Παράλληλα, σημείωσε ότι το 50% των ηλικιωμένων διαθέτει από ένα έως πέντε υποκείμενα νοσήματα, ενώ το 25% λαμβάνει πέντε διαφορετικά είδη φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα περίπου το 21.8% του πληθυσμού είναι άτομα άνω των 65 ετών και περίπου το 12-14% του πληθυσμού είναι υπερήλικοι (άνω των 75 ετών).
«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων ζει τελείως απομονωμένο και αντιμετωπίζει τεράστια ψυχολογικά προβλήματα», τονίζει ο πρόεδρος της γεροντολογικής Εταιρείας.
Υπενθυμίζει ότι ειδικά για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα ή άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ανακύπτουν πολύ σοβαρά προβλήματα σίτισης, καθαριότητας και διαβίωσης.
«Έχουν χάσει την επαφή με δραστηριότητες όπως η φύλαξη παιδιών, τα ΚΑΠΗ, οι εκδρομές. Πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός, ώστε να επιτευχθεί αυτό που ονομάζουμε ανοσία της αγέλης και να αρχίσουν και πάλι να βγαίνουν από το σπίτι», σημείωσε και επεσήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έρχονται σε επαφή με κανένα οικείο πρόσωπο και συχνά τους φροντίζουν αλλοδαποί νοσοκόμοι, που δεν μιλούν καν τη γλώσσα τους.
Ο κ. Καραϊτιανός αναδεικνύει μία ακόμη πολύ βασική παράμετρο, που διαμορφώνει η διασπορά του κορονοϊού αλλά και η τεράστια πίεση που αυτή ασκεί στο ΕΣΥ. «Λόγω COVID-19 αναβάλλονται σημαντικά χειρουργεία. Οι ασθενείς ακόμη και με σοβαρές παθήσεις όπως οι καρδιοπαθείς ή καρκινοπαθείς αποφεύγουν, ώστε να μην κολλήσουν τον ιό, να κάνουν εξετάσεις ή να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία. Ωστόσο, είναι πολλοί αυτοί που νοσούν από σοβαρές παθήσεις και πεθαίνουν μόνοι χωρίς να έχουν προλάβει να απευθυνθούν σε γιατρό για θεραπεία», τονίζει ο κ. Καραϊτιανός κρούοντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως άνοια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι περίπου 200.000 ασθενείς πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες αντιμετώπισης της επιβαρυντικής αυτής κατάστασης για τους ηλικιωμένους σημείωσε εμφατικά ότι η μόνη λύση είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε γρήγορα να επιστρέψουν όλοι στην κανονικότητα. Σχολιάζοντας λύσεις όπως το βραχιολάκι βοήθειας ή χρήση ειδικών συσκευών τηλεφωνίας για την παροχή βοήθειας από δομές των Δήμων υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι αρκετά βοηθητικά, αρκεί ο ηλικιωμένος να ξέρει και να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις