Σχολεία : Πώς θα γίνει το άνοιγμά τους – Αρχίζουν σήμερα τα rapid τεστ σε εκπαιδευτικούς
Tι είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή για τα μέτρα στα σχολεία - Οι διχογνωμίες των ειδικών και οι φόβοι για πισωγύρισμα.
Με ειδικούς κανόνες θα ανοίξουν τη Δευτέρα δημοτικά, παιδικοί και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, παρά τις επιφυλάξεις μερίδας των ειδικών.
Έτσι, οι μικροί μαθητές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα θρανία, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα rapid test σε εκπαιδευτικούς.
Η απόφαση πάντως δεν ήταν ομόφωνη, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον «διχασμό» των εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, αφού αρκετοί ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα γενικώς των σχολείων.
Άγνωστο παραμένει πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εκτιμήσουν επιδημιολογικά την κατάσταση.
Τι θα γίνει με τη Γ’ Λυκείου – Πότε θα έχουμε αποφάσεις για τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέψουν νωρίτερα στα θρανία σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου.
Πάντως, η όποια συζήτηση και αποφάσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν περί τα μέσα του μήνα, δηλαδή στις 15-20 Ιανουαρίου, όταν οι λοιμωξιολόγοι θα μπορέσουν να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν τον αντίκτυπο των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.
Όπως είπε στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου:
«Η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως όλοι μας, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού. Επειδή αυτά τα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση γιατί πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να θέλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε. Αποφασίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ. Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για την Γ’ Λυκείου. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα. Θα περιμένουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη, γιατί θα δούμε τι κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υπάρχει πιθανότητα η Γ’ Λυκείου να ανοίξει πριν τις υπόλοιπες τάξεις. Για να ξέρουμε τι διασπορά έχει γίνει από ένα γεγονός με συνωστισμό, πρέπει να περάσουν 15 ημέρες».
Μακρή: Κλιμακωτή προσέλευση στο σχολείο – Όλα τα μέτρα
Για την επαναλειτουργία των σχολείων μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η νέα υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια την Πρωτοβάθμια την Δευτεροβάθμια και την Ειδική Αγωγή, Ζέττα Μακρή.
Σχετικά με την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Γενάρη, έκανε λόγο ότι «οι θέσεις του υπουργείου ήταν ξεκάθαρες. Όταν το επιτρέπουν οι λοιμωξιολόγοι, τα σχολεία ανοίγουν. Οι λοιμωξιολόγοι ήταν κατηγορηματικοί ότι τα δημοτικά πρέπει και μπορούν να ανοίξουν. Και το υπουργείο Παιδείας πήρε τις ανάλογες αποφάσεις».
Υπογράμμισε ότι η μεταδοτικότητα στα δημοτικά είναι πολύ μικρή, ότι η επαναλειτουργία θα συνοδευτεί με μια σειρά μέτρων όπως «διαφορετικές ώρες προσέλευσης, διαφορετική ώρα αναχώρησης και διαφορετικά διαλείμματα» τα οπόια θα αποφασίζονται από τις εκάστοτε σχολικές επιτροπές, ενώ έκανε λόγο ότι «είναι σε πλήρη συνεννόηση και αρμονία η υπουργός Παιδείας με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων».
Το ποια τάξη θα πηγαίνει νωρίτερα και ποια αργότερα θα αποφασίζεται από το κάθε σχολείο και την σχολική επιτροπή. Το μέτρο αυτό θα ισχύει στα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές.
Κάθε τάξη επίσης θα βγαίνει διαφορετικές ώρες για διάλειμμα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Επίσης η κ. Μακρή ανακοίνωσε πως θα υπάρξει voucher που θα δοθεί σε μαθητές προκειμένου να αγοράσουν υπολογιστή, και να μπορούν πιο εύκολα να παρακολουθήσουν την τηλεργασία.
Οι διχογνωμίες των ειδικών
Εδώ και καιρό, πάντως, έχουν διαφανεί οι διαφορές των επιστημόνων τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων, με μια μερίδα να τάσσεται με την απόφαση της κυβέρνησης για προτεραιότητα στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και μια άλλη μερίδα να εμφανίζεται πιο επιφυλακτική.
Για την ανάγκη του ανοίγματος των σχολείων σε συνδυασμό όμως με προσεκτικά μέτρα για τον κοροναϊό έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης.
Μιλώντας στο Open, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Τα πράγματα είναι αρκετά ασταθή ώστε να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια.
Το άνοιγμα πάντα έχει ρίσκο ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης και συνέχισε: «Κοινωνικά, τα σχολεία είναι υψηλής προτεραιότητας. Είναι μεγάλο το κόστος να μένουν τα παιδιά στο σπίτι».
Από την άλλη, υπάρχουν ειδικοί όπως ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που τάχθηκαν κατά της επιστροφής στα θρανία λόγω των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων.
Άκυρη η απόφαση του δήμου Σητείας
Με απόφαση του Δημάρχου Σητείας και πριν από την ανακοίνωση για άνοιγμα των σχολείων, θα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία της περιοχής.
Ωστόσο, μετά την εισήγηση της Επιτροπής και την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες περιοχές» η απόφαση αναγκαστικά ανακαλείται.
Η υφυπουργός Παιδείας τόνισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως την απόφαση για άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων για όλες τις περιοχές την παίρνει το υπ. Παιδείας μαζί με τους ειδικούς και κανένας Δήμος.
Μάλιστα στην εκπομπή βγήκε τηλεφωνικά και ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, που δήλωσε πως από μεριάς του δεν υπάρχει θέμα και πως ο Δήμος θα πειθαρχήσει στην απόφαση του υπουργείου.
- Πακιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου
- Wall Street: Τι περιμένουν οι ειδικοί των αγορών για το 2025
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο – Ήχησε το 112 – Πλημμύρισαν σπίτια
- Ηλεκτροκίνηση: Η Κίνα κερδίζει τον αγώνα για γρήγορη φόρτιση
- Φωτιά σε σπίτι στο Αιγάλεω – Μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της
- Βαριές ρωσικές απώλειες στο Κουρσκ ανακοίνωσε ο Ζελένσκι