Covid-19 : Οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα «ευθύνονται για τα μισά κρούσματα»
Μελέτη των CDC αναδεικνύει την ανάγκη για τήρηση των μέτρων από όλους, ακόμα και από αυτούς που αισθάνονται υγιείς
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα του πανδημικού κοροναϊού προέρχονται από προσυμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς, σύμφωνα τουλάχιστον με μαθηματικό μοντέλο ερευνητών στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τα ευρήματα, λέει η ερευνητική ομάδα, καθιστούν ακόμα σημαντικότερη την τήρηση των συστάσεων για χρήση μάσκας, σχολιαστικό πλύσιμο των χεριών και κοινωνική αποστασιοποίηση για όλους, ανεξάρτητα από το εάν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.
Το μοντέλο βρίσκεται γενικά σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες για το θέμα, σχολιάζει στην Washington Post o επιδημιολόγος Ρίτσαρντ Μένζις, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Φυματίωσης McGill στον Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα,
«Τα αποτελέσματα είναι πειστικά και στέρεα» είπε, αν και άλλοι ερευνητές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η ανάλυση.
Στο βασικό μοντέλο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επθεώρηση JAMA Network Open, οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα ευθύνονται για το 59% των κρουσμάτων. Το 35% των μεταδόσεων αναλογεί σε ασθενείς που μόλυναν άλλους πριν εκδηλώσουν συμπτώματα και το 24% σε άτομα που δεν εκδήλωσαν ποτέ συμπτώματα της πανδημικής ίωσης.
Οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα βρέθηκαν να αναλογούν σε πάνω από το 50% των κρουσμάτων σε όλα τα σενάρια που εξέτασε η μελέτη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Στο βασικό σενάριο, ένας στους τρεις ανθρώπους που μολύνονται από τον κοροναϊό δεν εκδηλώνει ποτέ συμπτώματα, ενώ η μολυσματικότητα αυτών των ασθενών αντιστοιχεί στο 75% της μολυσματικότητας των συμπτωματικών ασθενών. Στο ίδιο σενάριο η μέση περίοδος επώασης ήταν πέντε ημέρες.
«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο έλεγχος της πανδημίας Covid-19 θα απαιτήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας μεταδόσεων από άτομα χωρίς συμπτώματα» δήλωσε στην Washington Post ο Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στα CDC και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ωστόσο ο Μιουτχ Σέβικ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους στη Σκοτία, θεωρεί πως κάποιες από τις υποθέσεις της μελέτης είναι εσφαλμένες. Όπως επισήμανε, ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε τον Δεπτέμβριο, έδειχνε ότι η μολυσματικότητα των ασυμπτωματικών φορέων αντιστοιχεί σε μόλις 35% της μολυσματικότητας των συμπτωματικών ασθενών, και όχι στο 75%.
Επιπλέον, η μελέτη δεν εξετάζει τυχόν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το περιβάλλον μετάδοσης. «Ίσως η ασυμπτωματική μετάδοση να είναι σημαντική, μπορεί όμως να είναι πολύ σημαντικότερη στα γηροκομεία και τα νοικοκυριά» είπε στην εφημερίδα.
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»