Εμβόλιο : «Ξεκάθαρο πρόβλημα» που οι φτωχότερες χώρες δεν παρέλαβαν εμβόλια, λέει ο ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως υπάρχει «ξεκάθαρο πρόβλημα» που χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν παραλάβει ακόμη εμβόλια κατά της Covid-19.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως υπάρχει «ξεκάθαρο πρόβλημα» που χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν παραλάβει ακόμη εμβόλια κατά της Covid-19.
«Οι πλούσιες χώρες έχουν την πλειοψηφία των προμηθειών», τόνισε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη.
Παρότρυνε κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να κάνουν διμερείς συμφωνίες εις βάρος του μηχανισμού COVAX.
Το COVAX είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τη χορήγηση εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.
Το πρόβλημα με τον εμβολιασμό των ανθρώπων που ζουν σε φτωχότερες χώρες, είχαν ήδη επισημάνει από την περασμένη χρονιά πολλοί επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ένας στους τέσσερις μπορεί να μην καταφέρει να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού μέχρι ο τέλος του 2021.
Οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων. Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, από την άλλη, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.
Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές. «Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, πρόσθεσε οι επιστήμονες του φημισμένου πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις